Krkino kulturno ljeto

Slapovi i bujna vegetacija kao kulisa, nadahnuće je glazbenicima, slikarima, glumcima, plesačima u njihovom izričaju

Izvor i foto: NP Krka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, Šibenik, održala je  7. lipnja 2018. konferenciju za medije, na kojoj su bili  ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić i  Željko Petreš, vanjski suradnik, te su predstavili  bogat kulturni program koji  ovoga ljeta organizira Javna ustanova „Nacionalni park Krka“. 

Nacionalni park „Krka“ najljepša je pozornica. I sam umjetničko djelo prirode, sa slapovima i bujnom vegetacijom kao kulisama, nadahnuće je glazbenicima, slikarima, glumcima, plesačima u njihovom izričaju. Želeći kulturni turizam integrirati u ukupnu ponudu nacionalnog parka, smanjiti opterećenost pojedinih lokaliteta i Nacionalni park „Krka“ predstaviti kao jedinstvenu cjelinu suživota prirode i čovjeka koji su ga oblikovali kroz tisućljeća, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira bogat kulturni program.

LegendExpo
19. lipnja, Muzej grada Šibenika

LegendExpo je projekt putujućih izložbi autorskih radova na temu legendi, mitova i narodnih priča Hrvatske. Prigodom otvorenja izložbe bit će predstavljen i detaljan program LegendFesta.

LegendFest
7. i 8. srpnja, Roški slap

LegendFest obiteljski je festival koji uključuje zabavne umjetničke sadržaje na nekoliko lokacija na Roškome slapu te, kroz interaktivni pristup, posjetitelje uvodi u svijet mitova, legendi i zanimljivih povijesnih priča vezanih za mjesto na kojemu se nalaze. Tema ovogodišnjeg LegendFesta su vile i vilinska bića te priče, legende i mitovi o njima s područja Nacionalnog parka i Šibensko-kninske županije.

Zvuci Krke – The sounds of the River

4. srpnja: Neno Belan, Skradin
19. srpnja: Đani Stipaničev i Renata Sabljak, Roški slap
26. srpnja: Radojka Šverko, Roški slap
7. kolovoza: Đani Maršan, Roški slap
23. kolovoza: Ivo Pattiera, Drniš

Zvuci Krke ugodne su glazbene večeri uz rijeku koje spajaju prirodu i glazbu, a namijenjene su, prije svega, lokalnom stanovništvu, ali i njihovim gostima. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Burnumske ide – „Bogovi su pali na Burnum“
13. kolovoza, Burnum

Tema ovogodišnjih Ida, XII. po redu, je rimska mitologija. Posjetitelji će u antičkom ugođaju rimskog vojnog amfiteatra Burnum moći saznati u koga se zaljubio Apolon, tko je muza povijesti, tko je zaštitnik lopova, a tko veseljak među bogovima. Tradicionalni sajamski dio programa ispred amfiteatra i ove godine nudi raznovrstan program, od edukativnih radionica do prezentacije antičkih vještina i legionarske i gladijatorske skupine i njihove opreme.

Noć šišmiša
24. kolovoza, Skradin

Kako bi ukazala na posebnost šišmiša, najpoznatijih sisavaca s krilima, i važnost njihove zaštite, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ već tradicionalno organizira Noć šišmiša pod sloganom „Dajmo više za šišmiše“. Obilježavanjem Noći šišmiša nastoje se razbiti predrasude, potaknute brojnim narodnim legendama, o šišmišima kao opasnim životinjama, koje dovode do ugrožavanja njihovih staništa, a i samih šišmiša. Na području NP „Krka“ živi 17 svojti šišmiša, gotovo polovica od ukupnog broja evidentiranih u Hrvatskoj, gdje ih živi 35.

Green Eye festival
31. kolovoza, 1. i 2. rujna, Šibenik

Tema ovogodišnjeg Green Eyea, filmskog festivala posvećenog zaštiti okoliša i očuvanja prirode, je Zdrava eko hrana i izvori pitke vode. Tijekom festivala prikazivat će se recentni filmski naslovi koji se bave pitanjima konzumerističkog načina života, brze hrane, monopolom velikih prehrambenih lanaca koji diktiraju pravila igre na globalnoj sceni te kako sve to utječe na nas i naš eko sustav.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ** *
Za dodatne informacije molimo kontaktirajte:
Katia Župan, JU „NP Krka“, katia.zupan@npk.hr 091/2254005