Korčula: Monografija Stipe Nobila

„Slikar je Bog na zemlji“

Izvor i foto: Turizmoteka

Sinoć je u gradu Korčuli u Galeriji Maksimilijan Vanka predstavljena je nova monografija hrvatskog slikara Stipe Nobila koji živi i stvara u Lumbardi. Na svečanom predstavljanju monografije uz nazočnost brojnih uzvanika i građana Korčule govorili su gradonačelnik grada Korčule Andro Fabris, akademik Luko Paljetak i vlasnik Školske knjige Ante Žužul.

Raskošna monografija Stipe Nobila s više od 300 fotografija umjetnikovih djela obuhvaća pregled autorova rada od 1967. do danas. O slikaru i kiparu Stipi Nobilu pišu dva umjetnika i akademika – Luko Paljetak i Tonko Maroević, a ono što ih povezuje jest teza da je Nobilovo slikarstvo – slikarstvo sedmoga dana.

Svoj predgovor monografije akademik Tonko Maroević završava svojim dojmom Nobilovih slika: „ „Pred Nobilovim mi slikama, kao rijetko kad drugdje, pada na pamet Tartagliina zanosna rečenica, iskazana pred jednim izvanrednim krajolikom :“Pa to je kao unijeti klimatizaciju, provjetriti zrak, lakše se diše“!

Predgovor u monografiji napisao je i naš uvaženi akademik Luko Paljetak, koji u svojem podužem tekstu između ostalog kaže:
„Stipe Nobilo i danas, više od 40 godina nakon svoje prve izložbe i 73 godine nakon rođenja, svakom novom slikom kao da potvrđuje stajalište: Pictor deus in terris est (Slikar je Bog na zemlji). Time želim istaknuti Nobilov neorenesansni individualizam u vremenu rasula post-post-modernizma, a time i svijeta što ga je iznjedrio. Nobilo ima sposobnost prepoznavanja nebeskog znakovlja na zemlji, naglašavajući čvrstinu spoznaje o svom mjestu na njoj, na onom njezinu dijelu što ga on vidi, gleda, osjeća i smatra, konkretno i materijalno, potpuno svojim, jer to tako i jest.“
Izdavač je Školska knjiga d.d.