Festival šparuga u Lovranu

Fešta od šparuga u subotu, 20.travnja

Izvor i foto: Turizmoteka/TZO Lovran

Divlje lovranske šparoge rastu u izobilju na obroncima Učke. Poseban okus zahvaljujuju utjecaju aerosola, odnosno miješanju morskog i planinskog zraka.
Šparoge su tisućama godina poznate kao šumska delicija pozitivnog utjecaja na zdravlje.

Tijekom travnja ugostitelji Lovrana i Lovranšćine nude razne specijalitete na bazi ove samonikle biljke a umijeće se proteglo čak i na slastice. Glavna atrakcija ovog Festivala je jednodnevna fešta na kojoj se spravlja omlet od 1.000 jaja, 30 kilograma šparuga i pancete, tzv. fritaja u velikoj padeli, a koja će se održati 20. travnja 2024. Ovu gastro manifestaciju prati i kulturno – umjetnički glazbeni program za sve posjetitelje Festivala šparuga.

U subotu, 20.travnja u sklopu Festivala šparuga u Lovranu održati se i tradicionalna Fešta od šparuga koju TZ općine Lovran njeguje već više od 20 godina.

Već u prijepodnevnim satima na Trgu slobode moći će se pronaći neki od izlagača – proizvođača i OPG-ova PGŽ-a. Program kreće u 14 sati kada kreće i Secrets of Lovran – Asparagus Edition, vođena gastro – glazbena tura na kojoj ćete upoznati one najskrivenije kutke Starog grada Lovrana, njegovu povijest, podružiti se s njegovim žiteljima i iskušati domaće proizvode koji će Vas zasigurno namamiti da se vratite u ovaj biser na sjevernom Jadranu.

Ta je tura u potpunosti besplatna, a prijaviti se možete najkasnije do 15. travnja na mail: info@visitlovran.com ili telefonski 00385 51 291 740.

Nakon ture selimo se na obližnji Trg slobode gdje ćemo uz prigodni kulturno – zabavni program krenuti sa spravljanjem velikog omleta od 1000 jaja, 30 kg šparuga i 20 kg pancete. Neće nedostajati ugostiteljske ponude a vrijedi doći jer se sprema i novitet ovogodišnjeg festivala – koktel sa šparugama – usudite se probati…
Za večernju glazbenu atmosferu zaduženi su Gustafi.

Ako i ne stignete toga dana, tijekom cijelog travnja u našim ugostiteljskim objektima u Lovranu i na Lovranšćini nuditi će se specijaliteti na bazi ove divlje samonikle biljke – odlična ideja za jednodnevni ili vikend izlet gdje gastro užitke možete ukomponirati uz šetnju prekrasnom obalnom šetnicom Franza Jozefa koja spaja gotovo cijelu Opatijsku rivijeru.