Dan Općine Lastovo

Jesen uz bogat kulturni, znanstveni i sportski program

 

Izvor i foto: Turizmoteka/TZO Lastovo

Jesen na Lastovu počinje uz bogat kulturni, znanstveni i sportski program. U povodu Dana Općine Lastovo i blagdana Sv. Kuzme i Damjana, od subote do ponedjeljka može se uživati u glazbi. U ponedjeljak je tradicionalni 9. cross Sv. Kuzme i Damjana, a slijedi  10. i posljednje lastovsko izdanje simpozija Anatomija otoka.

24. rujna u subotu u goste  iz Dubrovnika dolazi Kvartet Sorkočević u sklopu programa „KLAsika na LA!“. Osnovan je 1988. godine, nosi ime dubrovačkog skladatelja, prvog hrvatskog simfoničara iz 18. stoljeća. Osnovali su ga profesionalni akademski glazbenici i priznati hrvatski umjetnici. Po broju koncerata tijekom godine spada među vodeće hrvatske ansamble i do sada ga je čulo više desetaka tisuća slušatelja, stoga ga glazbeni kritičari nazivaju vrijednim i usviranim. Član je hrvatske udruge orkestara i komornih ansambla. 2022. godine je dobitnik nagrade Grada Dubrovnika.

Sastav ansambla je jedinstven (flauta, violina, klavir, kontrabas) i omogućuje širok repertoar tako da se u programu ovog ansambla često nalaze i orginalni aranžmani simfonijskih djela Leopolda Weningera urađenih za ovakav ansambl. Svi članovi ansambla posjeduju vrlo vrijedne majstorske instrumente što ovom ansamblu daje posebnu boju.

Članovi kvarteta su Slobodan Begić - violina (umjetnički voditelj ansambla), Danijel Begić - kontrabas, Đive Kušelj - flauta i Stefani Grbić – klavir, a koncert će se održati pred trijemom crkve Sv. Kuzme i Damjana.

Na istom mjestu, u nedjelju 25. rujna svoj završni ovosezonski nastup u sklopu Kulturnog ljeta Lastovo priređuje  Ženska klapa Ladesta s gostima. Uz lokalnu mušku klapu Fumari, Ladesticama će se ovaj put s kratkim programom pridružiti i ženska klapa Fritula iz – Kopra.

Osnovana je na inicijativu predsjednice društva Jasmine Čuturić, koja je godinama pjevala na otoku Korčuli s danas nažalost pokojnim Ivanom iz Prižbe, brijačem Bricotom iz Velaluke I članovima klape Ošjak te ponjela iskru te ljubavi prema pjevanju u Sloveniju. U povodu tog okruglog jubileja opet dolaze na Korčulu, a po prvi puta i na otok Lastovo s kojim ih veže Janes Vlašić, voditelj klape Ladesta.

Na sam Dan općine najavljujemo gostovanje Folklornog ansambla Linđo iz Dubrovnika koji će u ponedjeljak nastupiti ispred škole zajedno s KUD-om Lastovo. Pedesetgodišnje iskustvo i bogat, raznovrsni program obećavaju impresivnu završnu svečanost kojom će Lastovo dočekati i sudionike simpozija Anatomija otoka čiji će se program održavati u Društvenom centru Lastovo.

Ranije istog dana, od 16 h, trči se i 9. jesenski cross Sv. Kuzme i Damjana, iniciran i podržan od Stjepana Ivelje, sportaša i jednog od mnogobrojnih Lastovaca koji su preselili u Australiju, ali nisu izgubili ljubav prema rodnom otoku. Cross je iznimno veselje naročito najmlađim Lastovcima koji počinju sudjelovati već u vrtićkoj dobi, a otvoren je svim generacijama te gostima koji se zateknu na otoku. Prijave u četiri kategorije traju do ponedjeljka u podne.

U listopad se na Lastovu ulazi s novim astronomskim aktivnostima, a ovaj uvod u jesen na Lastovu najava je i kontinuiranih programa Turističke zajednice Općine Lastovo, Parka prirode Lastovsko otočje, Društvenog centra Lastovo i brojnih drugih lokalnih aktera koji doprinose raznovrsnosti sadržaja u kojima može uživati lokalno stanovništvo.