Dalmatinski gradovi i masovni turizam -

prof.dr. Ivo Babić, Korčula, Centar za kulturu Korčula , četvrtak, 2. travnja 2020. u 19:00

Izvor :  Centar za kulturu Korčula     Foto: Facebook

Turizam je važna ekonomska djelatnost. Ali kakav turizam želimo? Koliko smo sami odgovorni za nemilosrdnu eksploataciju vlastitih pejzažnih i prirodnih vrijednosti? Koliko poštujemo vlastito kulturno nasljeđe? O svemu ovome, o prekomjernoj gradnji u priobalju i u gradskim jezgrama, nebrizi prema zbrinjavanju smeća i otpada, o gradovima i ljudima koji nestaju, o vlastitoj mogućnosti upravljanja turizmom tema je razgovoea, u korčulanskom Centru za kulturu  prof. Ivom Babićem na tribini "Dalmatinski gradovi i masovni turizam", 2. travnja, 2020. u 19.sati.

Dr. Ivo Babić ugledni je povjesničar umjetnosti i nekadašnji rektor splitskog Sveučilišta. Prof Babić pokretač je brojnih inicijativa i angažirani intelektualac koji je veliki dio svoga radnog vijeka i angažmana posvetio nepromišljenom odnosu prema razvoju turizma.

„Ono najvrjednije što je imala Dalmacija, to su povijesne jezgre. One propadaju od Splita do Dubrovnika zbog potpuno pogrešnog odnosa prema njima. A drugo, ono ne manje vrijedno, to su čudesni krajolici. Ako je išta ovdje zadivljujuće i vrijedno, to je kaligrafija, taj predivni rukopis prirode s uvalama, niskama otoka otočića,grebena... Pojavljuju se perverzne ideje da se naplaćuju ulaznice u stare gradove, da se postave rampe, ali - grad je živi organizam. Grad ne čine zgrade, nego ljudi koji unutra stanuju. Kuće ako se ne otvaraju, brzo se urušavaju. Nije dobro ako se na prozorima ne suše lancuni i pelene“, kazao je u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji, dr. Ivo Babić.