Advent u Krku

Advent u Krku – serija prigodnih blagdanskih događanja

Izvor i foto: Turizmoteka/tz-krk.hr


Na prostoru ispred Velikog parka u gradu Krku (ispod koprivića) ove se godine, između 27. studenog i 24. prosinca, priređuje prava adventska priča čija je fabula sazdana od različitih sadržaja namijenjenih publici, zaista, širokog spektra, ali i ponude adventskih specijaliteta. Premijerno izdanje ove manifestacije, koja će adventsko vrijeme u Krku sigurno učiti još ljepšim, šarenijim i toplijim, zajednički priređuju: Turistička zajednica Grada Krka i Centar za kulturu Grada Krka, i to uz neizostavnu podršku Grada Krka i Vecle koja svake godine gradu podari pravo, brojnim lampicama prepleteno, blagdansko ruho.

Program manifestacije Advent u Krku, s obzirom na vrstu ponuđenih sadržaja, možemo podijeliti u nekoliko cjelina. Prema tome, sve posjetitelje grada u adventsko će vrijeme dočekivati pričaonica i kazališne predstave namijenjene djeci, zatim koncertna predstavljanja renomiranih hrvatskih glazbenika, dječjeg zbora i vrijednih polaznika dviju glazbenih radionica, dok će se u Galeriji Decumanus odvijati prigodna božićno-novogodišnja izložba. Također, mimo svega navedenog bit će i trenutaka da se uz čaj ili kuhano vino prepusti uživanju u ambijentalnoj, blagdanskoj glazbi.

 

U pravom blagdanskom duhu: pričaonica i kazališne predstave za djecu
Segment Adventa u Krku za čiju je organizaciju zadužen Centar za kulturu Grada Krka namijenjen je najmlađim otočanima, a donosi zanimljivu pričaonicu, predstave za djecu i program u čast poznatog zaštitnika djece, pomoraca i putnika - sv. Nikole.
Pričaonica poznatog hrvatskog ilustratora, autora i pripovjedača Zdenka Bašića, na temu 24 božićna stvorenja do Badnjaka, djeci će predstaviti najzanimljivije priče iz hrvatske narodne predaje povezane s vremenom adventa. U program su uključene i tri predstave za djecu: Avanture sv. Nikole Kazališta Šareni svijet, Bjelobradi nosi darove Dječje scene Kazališta Gavran i Božićni djedomobil Kazališta Smješko, koje će mališanima donijeti nove priče o svima omiljenim blagdanskim junacima.
Poseban dio manifestacije odnosi se na trodnevni program u povodu blagdana sv. Nikole koji započinje već spomenutom dječjom predstavom, a nastavlja se cjelodnevnom vožnjom sv. Nikole ulicama grada Krka i mjestima u njegovoj okolici, a sve prema sadržaju letka kojeg će svako dijete dobiti u vrtiću ili zaprimiti uz svečevu pozivnicu. Taj će trodnevni program zaključiti podjela poklona djeci s pozivnicom koja ne pohađaju vrtić, a prijavljena su na području Grada Krka.

 

Sve je bolje uz glazbu(!): Serija prigodnih koncerata
Dio programa Adventa u Krku povjeren Turističkoj zajednici Grada Krka namijenjen je različitim generacijama, a kao takav, donosi seriju žanrovski različitih koncertnih sesija. Glazbena priča tako započinje već ove subote, 27.11., nastupom DJ-a Alexa Sabattinija, na svečanom paljenju božićnih dekoracija i lampica, a već iduće subote, 4.12., u gradu Krku ćemo uživati u akustičnom nastupu popularnog rock kolektiva Vatra, kojeg je ovih dana na glazbene top ljestvice ponovo vratio singl Nova godina nije se dogodila.

Prigodnim će konceptom publiku sigurno oduševiti nagrađivana splitska Klapa Šufit koja danas okuplja devetero vrsnih vokalista - četiri tenora, dva baritona i tri basa, a na sam Badnjak i Dino Antonić Acoustic Trio predvođen jednim od najposebnijih vokala mlađe generacije koji je dosad ostvario mnoge uspjehe, i to kao izvođač, autor i vokalni trener. Tom se koncertnom nizu u sklopu opuštajućih After Work Jazz susreta pridružuju i dva poznata jazz ansambla: Zoran Majstorović Kvartet i JazzObala Kvartet, s time da u neupitnoj virtuoznosti njihovih članova možemo pronaći garanciju vrhunskog koncertnog doživljaja.

I dok će Zoran Majstorović Kvartet publici donijeti improvizacije temeljene na različitim tradicijama od klasične pa sve do jazz i rock glazbe, JazzObala Quartet ponudit će im jedinstvenu glazbenu igru u kojoj će preplesti rani blues, hard bop jazz i funk. Priliku da svoje glazbeno stvaralaštvo i kreativnost predstave javnosti dobit će ne samo Mići Boduli - najdugovječniji krčki dječji pjevački zbor, već i polaznici glazbenih radionica dviju krčkih udruga: Muzike u koracima (MooK) i Kreativnog Krka, a njima će se u širenju pravog blagdanskog raspoloženja pridružiti i uvijek dobro raspoloženi članovi Gradske glazbe Krk.

Poziv likovnjacima

Uz sve navedeno, u Galeriji Decumanus, između 10. prosinca 2021. i 20. siječnja 2022. godine, odvijat će se prigodna božićno-novogodišnja izložba Udruge Rukotvorine Krk za koju je trenutno otvoren javni poziv kako bi svi zainteresirani likovni umjetnici i hobisti dobili priliku javnosti predstaviti svoje radove inspirirane božićno-novogodišnjim motivima i temama, bez obzira na korištenu tehniku, medij ili materijal.

S obzirom na neizvjesne epidemiološke prilike, organizatori manifestacije, u bilo kojem trenutku, zadržavaju pravo izmjene ili otkazivanja dijela ili cjelokupnog programa.

Program Adventa u Krku
Polukupola pored Velikog parka (ispod koprivića)

Subota, 27. studenog
17.00
Svečano paljenje božićne dekoracije i lampica
Nastup DJ-a
Alex Sabattini

Petak, 03. prosinca
15.00
Ambijentalna božićna glazba
17.00
After Work Jazz: Zoran Majstorović Kvartet
Ambijentalna božićna glazba

Subota, 04. prosinca
11.00
Sv. Nikola stigao je u naš grad
Predstava za djecu Avanture sv. Nikole, Kazalište Šareni svijet
16.00
Ambijentalna božićna glazba
18.00
Akustični koncert grupe Vatra

Nedjelja, 05. prosinca
Cjelodnevni obilazak sv. Nikole po gradu i naseljima grada Krka
11.30
Božićni program polaznika glazbenih radionica Udruge Kreativni Krk
Ambijentalna božićna glazba

Ponedjeljak, 06. prosinca
15.00 - 18.00
Podjela poklona djeci s pozivnicom i druženje sa sv. Nikolom

Petak, 10. prosinca
15.00
Ambijentalna božićna glazba
17.00
After Work Jazz: JazzObala Kvartet
Ambijentalna božićna glazba

10. prosinca 2021. - 20. siječnja 2022.
Galerija Decumanus
Tradicionalna božićno-novogodišnja izložba Udruge Rukotvorine Krk

Subota, 11. prosinca
11.00
Predstava za djecu Bjelobradi nosi darove, Dječja scena Kazališta Gavran
16.00
Ambijentalna božićna glazba
18.00
Prigodni koncert Gradske glazbe Krk

Nedjelja, 12. prosinca
11.00
24 božićna stvorenja do Badnjaka, pričaonica za djecu u izvedbi Zdenka Bašića
12.00
Božićni program polaznika glazbenih radionica Udruge Muzika u koracima - MooK
Ambijentalna božićna glazba

Petak, 17. prosinca
15.00
Ambijentalna božićna glazba

Subota, 18. prosinca
11.00
Predstava za djecu Božićni djedomobil, Kazalište Smješko
18.00
Nastup Klape Šufit

Nedjelja, 19. prosinca
11.30
Božićni nastup Dječjeg pjevačkog zbora Mići Boduli

Petak, 24. prosinca - Badnjak
11.00
Koncert Dino Antonić Acoustic Trija

***
Prigodna gastro ponuda:
Winter Mezzino kućica
Dimljeni buncek s kiselim kupusom, domaće istarske kobasice, Xmass Burger, fritule, kuhano vino, kuhani gin
Volsonis
Domaće pečene kobasice od crne slavonske svinje, razni zimski kokteli