55. Sajam i izložba zagorskih vina

14. Štruklijada

Izvor i foto: Turizmoteka/visitzagorje.hr

55. Sajam i izložba zagorskih vina održava se 02. - 03. lipnja u Bedekovčini s početkom u 17 sati gdje posjetitelji mogu kušati najbolja i međunarodno nagrađivana zagorska vina.

Pogled na zagorske brežuljke na kojima su rasuti brojni vinogradi predstavlja iskonsku okosnicu suživota s prirodom, a zagorski vinari znaju kako ljubav prema dobroj kapljici pretvoriti i u atraktivnu turističku priču kao i jedinstveni proizvod. Jer Zagorci žive od ljubavi spram prirode i prema prirodi, obrađujući stoljećima svoje njive i vinograde, a produkti ukusne gastronomije i vinska priča, samo su njen logičan slijed.

Zagorje je danas izuzetno bogata vinska regija iz koje stižu neka od najkvalitetnijih, najboljih, najskupljih i u svijetu najnagrađivanijih hrvatskih vina. Zagorje možemo zvati i kolijevkom svjetskih sorata vina, jer Zagorska belina (koju još nazivaju i začretska i smudna belina) roditelj je osamdeset svjetskih sorata.

U sklopu 55. Sajma i izložbe zagorskih vina, održati će se likovna radionica Wine & Paint te radionica na temu "Pjenušci Zagorja".

I ove godine smiješi nam se još jedna ukusna Štruklijada, jedna od najpoznatijih zagorskih manifestacija čiji je osnovni cilj promocija i zaštita zagorskih štrukli, prepoznatljivog gastro brenda Zagorja.

Manifestacija ima izložbeno-natjecateljski karakter u kojem se 14 zagorskih restorana, agroturizama, hotela, specijalnih bolnica i škola natječu za titulu „prvih štrukla Zagorja“. Ova jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela čija je priprema i umijeće pripreme upisano u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, ove se godine održava po četrnesti put.

Datum ovogodišnje Štruklijade je 03. lipnja 2023., a lokacija održavanja su Bedekovčanska jezera, Bedekovčina s početkom u 15 sati.

Zagorski štrukli/štruklji nose europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Certificirani proizvođači u Krapinsko-zagorskoj županiji su:
• ZMH Horvat d.o.o., Konjščina
• Villa Zelenjak Ventek, Kumrovec
• Agroturizam Kos, Sveti Križ Začretje
• Slastice "Tri užitka", Bedekovčina

Na ovogodišnjoj Štruklijadi očekuju vas brojne ukusne degustacije, raznolik kulturno zabavni program – nastupi kulturno-umjetničkih društava, tamburaša i solista, sve to pa i više od nabrojanog.

Sve informacije o manifestaciji, sudionicima ovogodišnje Štruklijade te dobitnicima prošlogodišnjih Štruklijada pronađite ovdje.