17. Epidaurus Cavtat festival

Premijerni nastup dua Rospigliosi u Hrvatskoj

 

Izvor i foto: Turizmoteka/TZ Konavle

Duo Rospigliosi ovog je četvrtka imao svoj premijerni nastup u Hrvatskoj - u sklopu Epidaurus Cavtat festivala održali su zanimljiv program za klavir i gitaru, sve u spomen na dubrovačkog pedagoga, gitaristu i slikara Antu Skaramucu. Program, nazvan Equilibrium Sonorum, i ovaj je put napunio Dom kulture u Cavtatu, a publika je večer završila obogaćena jedinstvenim glazbenim iskustvom.
Lapo Vanucci na gitari i Luca Torrigiani na glasoviru izveli su program talijanskih autora koji se rijetko mogu uopće čuti u hrvatskim koncertnim dvoranama - Mario Castelnuovo - Tedesco, Vito Nicola Paradiso, Teresa Procaccini, Francesco Di Fiore te Lucianna Bigazzi i Maurizio Colonna autori su izvedeni ovog četvrtka na oduševljenje (i dugotrajni aplauz) publike čime su potvrdili opservaciju kritičara kako kao duo doista imaju izvanrednu sposobnost komunikacije i stalnu pažnju prema ljepoti zvuka tijekom cjelokupne izvedbe, koja je ovog četvrtka bila - besprijekorna.

Kao zanimljivu crticu vrijedi istaknuti činjenicu da je priznati talijanski gitarist Lapo Vannuci, koji inače svira na gitari koju je za njega izradio japanski lutijer Masaki Sakurai, ovu večer dodatno posvetio gosparu Anti izvodeći ekskluzivno na instrumentu iz instrumentarija pokojnog gospara Ante. Direkcija Epidaurus Cavtat festivala zahvaljuje se obitelji Skaramuca.
Riječima Franice Krampus Vidović, profesorice povijesti glazbe, ujedno i stručne savjetnice Festivala, program je bio 'poput glazbene molitve': 'Favoloso!' Upravo kako je profesor Ante Skaramuca i zaslužio.

'Naš Ante imao je i dobro srce i dobre misli, i to će uvijek tako ostati - kombinacija je to koja je vječna. Njegova svjetlost uvijek je s nama, a vjerujem da bi i on uživao u ovoj večeri na način kako je uvijek uživao u glazbi Glazba je najljepši jezik ikad, a Ante je taj jezik jako dobro poznavao', istaknula je među ostalim pijanistica Ivana Marija Vidović, umjetnička direktorica Epidaurus Cavtat festivala, pozdravivši i mnogobrojne strane posjetitelje Cavtata i ove večeri i na engleskom jeziku.
Mnogima omiljen profesor, pedagog i slikar Ante Skaramuca napustio nas je početkom ove godine. Osim svoje uloge u obrazovanju, bio je i član Dubrovačkog gitarskog trija, zajedno s Franom Matušićem i Marojem Brčićem, djelovao je i u sklopu Dubrovačkog gitarskog dua. U jednom od najizazovnijih trenutaka za Dubrovnik, 5. prosinca 1991. godine, u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, održan je koncert u sklopu obilježavanja 200. obljetnice Mozartove smrti. Na tom koncertu su nastupili Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Iva Dražića, te gitarski duo Ante Skaramuca i Frano Matušić, uz pratnju Frane Krasovca na klaviru.
--
Epidaurus Cavtat festival srdačno poziva na iduće događanje, ono posvećeno dvjema damama glazbene umjetnosti - ovu subotu, 16. rujna u 20 sati u Domu kulture Cavtat održat će se 'Camerata Epidaurus - Dora&Maria', program konceptualno zamišljen kao otvorena proba na koju su svi dobrodošli. Večer je to komorne glazbe u spomen na Doru Pejačević i Mariju Callas. Sudjelovat će prof. Franica Krampus Vidović, Jakov Sekula - violina, Nika Ružarija Orepić - klavir, Frano Kakarigi - kontrabas te pijanistica Ivana Marija Vidović, umjetnička direktorica Festivala. Večer će donijeti još puno iznenađenja, stoga ne propustite biti dio Epidaurus Cavtat festivala!

Velika završnica Epidaurus Cavtat festivala - Gala koncert zatvaranja, umjetnički pozdrav do idućeg ljeta i punoljetnosti ove jedinstvene manifestacije, održat će se 17. rujna u Ljetnom kinu Cavtat s početkom u 20 sati. Bit će to pravo glazbeno putovanje - 'Epidaurus Tango Embrace - Tango Scugnizzo' donosi nam napuljsku pjesmu u susretu s argentinskim tangom. Nastupaju Diego Lemmi Moreno, gitara, charango & vokal (Argentina), Davide Ferrante, bubnjevi & udaraljke (Italija), Bruno Salicone, glasovir i programiranje (Italija), Domenico Guastafierro, flauta (Italia). Posebni gost večeri je naš kontrabasist Frano Kakarigi. Večer će uljepšati plesni par Argentinac Lucas Boock & Bianca Vrcan iz dance studija Rojo y Negro.
Ovim iznimnim programom zaključuje se ovogodišnji, 17. Epidaurus Cavtat festival pod palicom umjetničke i konceptualne direktorice, pijanistice Ivane Marije Vidović. Do idućeg ljeta, odnosno - punoljetnosti Epidaurusa!