NOVOSTI U DESTINACIJAMA

Izvor: HTZ/Turizmoteka

 


• U Osijeku je početkom ožujka predstavljen klaster zdravstvenog turizma Pannonian Health. Klaster je osnovan lani i ima dvanaest članica, a osnovni motiv za zajednički nastup klasterskih članica na tržištu je stvaranje konkurentnoga zdravstveno-turističkog proizvoda u Slavoniji i Baranji te brendiranje Osijeka, Slavonije i Baranje u cjelini kao novog zdravstvenog odredišta.

• U Hrvatsku napokon stiže domaći Open Table, koji je najvažniji alat u rezerviranju restorana u cijelom svijetu. Eatsy Bitsy je besplatna mobilna aplikacija putem koje gost može pregledati restorane u zoni koja ga zanima, rezervirati stol u restoranu, odabrati unaprijed što će jesti, čak i platiti jednim klikom.

• Lošinjski kamp Čikat, kojim upravlja tvrtka Jadranka kampovi, dobitnik je nagrade Deutscher Camping Club (DCC) Europapreis, najvećeg njemačkog udruženja za promicanje kampinga. Kamp ima luksuznu ponudu, njime se kvalitetno upravlja i otvoren je inovacijama.

• Hotel Kurija Janković dobitnik je nagrade Booking.com Guest Review Awards 2017. Rezultat je to predanog rada i pružanja izvrsnog korisničkog iskustva gostima hotela što potvrđuje i njihova stalno visoka ocjena od 9,2.

• U tijeku je izgradnja prve arheološke plaže u Hrvatskoj koja se nalazi na Murteru. Radi se o projektu Arheološki park Colentum, a plaža se nalazi na prostoru nekadašnje rimske vile te nekadašnjeg rimskog antičkog naselja i duga je oko 250 metara. Cilj projekta je napraviti arheološko-rekreacijski park koji će arheološko nalazište Colentum transformirati u prvoklasnu turističku atrakciju te stvoriti osnovu za razvoj kulturnog, edukativnog, arheološkog i sportsko-rekreacijskog turizma na Murteru.

• Europska turistička komisija (ETC) u prvom izdanju svog magazina Europe-Visit Europe za 2018. godinu, među 20 europskih odredišta koje preporuča za posjete turistima, spominje i Hrvatsku kao "kraljevski izbor za odmor" u kojoj se „može osjetiti nevjerojatna magnetična privlačnost". Ističu još da Hrvatska nudi izvrsnu hranu te da je to zemlja rođenja Nikole Tesle, kravate, penkale i dalmatinera.

• Specijalizirani portal „Food, Wine&Travel“ objavio je 11 najboljih destinacija za putovanja u 2018. godini. Na visokom drugom mjestu, prema izboru travel blogerice Cacinde Maloney, našao se i hrvatski otok vitalnosti – Mali Lošinj.

• Hrvatska je nagrađena u kategoriji najpoželjnije nove europske destinacije za kineske turiste u 2018. godini Prema odluci čitatelja kineskog izdanja časopisa Travel+Leisure.

• U malom mjestu Pomer, u sastavu općine Medulin, u lipnju 2018. otvara se najveći glamping kamp u Hrvatskoj. Riječ je o boutique kampu pulskog hotelijera Arena Hospitality Group Pomer. Zanimljivo je da će osim glamping šatora ovdje biti instalirane i kućice na drvetu.

• Nova zračna linija Ljubljana-Brač uvodi se od 27. travnja 2018. Linija Ljubljana - Brač se obnavlja nakon 21 godinu.

• Hrvatski zrakoplovni prijevoznik Croatia Airlines u ljetnom redu letenja za 2018. godinu pojačat će linije na relaciji Zagreb - Tel Aviv. Najveće pojačanje odnosi se na liniju Zagreb - Skopje. Treća linija s pojačanjem je Zagreb - St. Petersburg na kojoj se uvodi treći let tjedno i to svakog utorka. Četvrta linija koja će imati pojačanje je Zagreb – Dubrovnik - Rim (zračna luka Fiumicino-Leonardo da Vinci). U ljetnom redu letenja uvodi se i nova linija za München.

• Britanski niskotarifni zračni prijevoznik Easyjet uvodi novu rutu od Pule do Berlina, tj. do novoga tamošnjeg aerodroma Tegel. Linija će biti na snazi od 3. kolovoza 2018., otkad će između ta dva grada avioni letjeti tri puta na tjedan - ponedjeljkom, petkom i subotom.

• Zrakoplovna kompanija Air France objavila je da ove godine otvara pet novih ljetnih linija, a između ostalih i liniju Pariz - Dubrovnik. Air Franceovi zrakoplovi letjet će s aerodroma Charles de Gaulle za jug Hrvatske od 19. srpnja do 1. rujna 2018. i to dva puta tjedno zrakoplovima tipa Airbus A319.

...................................................................................................................................

• Vrhunska gurmanska street ponuda Fuliranja, tijekom Adventa, pokazala se dobitnom u anketi Turističke zajednice grada Zagreba. Fuliranje je proglašeno najboljom adventskom lokacijom u Zagrebu, na kojoj se uživalo u brojnim gastro poslasticama i novitetima - street sarmi, šljokastim knedlama, apple pie fritulama i ostalim delicijama.

• Koordinacija za razvoj cikloturizma u Hrvatskoj pokrenula je novu web stranicu, cikloturizam.hr, što je nastavak provedbe Akcijskog plana za razvoj cikloturizma i Strategije razvoja turizma RH. Osim što će se na novoj stranici moći pratiti projekti i rad svih članica koordinacije u kojoj su tri ministarstva te tvrtke i udruge, informacije o europskim i međunarodnim biciklističkim rutama u Hrvatskoj, cilj je omogućiti pristup svim zainteresiranim korisnicima te razmjenu iskustava u području cikloturizma u hrvatskim odredištima.

• Jednu od najpopularnijih kineskih zabavnih emisija Day Day Up snimanu u Hrvatskoj i emitiranu 15. prosinca 2017. na Hunan TV-u, pogledalo je čak 300 milijuna Kineza. Naime, u svakoj emisiji poznati kineski voditelji gostuju u raznim svjetskim destinacijama, a smatra, se da show utječe i na odabir Kineza kad je u pitanju destinacija za odmor.

• Za manje od dvije godine Zagreb će imati čak tri Hiltonova hotela. Uz postojeći Double Tree, pod krovom istog brenda najkasnije do rujna otvorit će se hotel Canopy u Branimir centru, a godinu kasnije i Garden Inn u Radničkoj cesti. Hotel Canopy, po luksuzu pozicioniran odmah iz Hiltonovih brendova Waldorf Astoria i Conrad, otvara se na mjestu današnjeg Hotela Arcotel Allegra i imat će 151 sobu, a Zagreb će taj Hiltonov brend dobiti prije Pariza, Londona ili Madrida.

• Hotel TUI Blue Jadran u vlasništvu Jake Andabaka u prvoj godini poslovanja primio je prestižnu nagradu TUI Top Quality 2018, koju ovaj turoperator dodjeljuje na temelju internog upitnika o zadovoljstvu gostiju. Legendarni hotel u Tučepima tako je samo pet mjeseci od rekonstrukcije uz potpuno rasprodanu prvu sezonu opravdao sva očekivanja.

• Nakon uspješno provedenog postupka ocjenjivanja, vodeći nizozemski autoklub ANWB dodijelio je kampu Kovačine na Cresu 4,5 zvjezdica za 2018. godinu, što je pola zvjezdice više nego ove godine. Napretku u kategorizaciji prethodila su sustavna ulaganja u proširenje ponude i usluga te primjena brojnih kriterija u radu koje propisuje ANWB.

• Mreži svjetskih geo-parkova UNESCO-a koju čine područja geološke i geomorfološke baštine od međunarodnog značenja, od proljeća 2019. godine moglo bi se - uz dosad jedino područje s tim statusom, park prirode Papuk - priključiti još jedno iznimno lijepo i vrijedno područje, a to je viški arhipelag. Viški arhipelag obuhvaća i sedam područja koja su u različitim kategorijama zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode: uz otočiće Brusnik i Jabuka, uključena je i Modra špilja, Medvidina špilja, otok Ravnik i njegova špilja te uvala Stiniva.

 

..................................................................................................................................

• Hrvatska predstavlja jako zanimljivo tržište jer se bogatom kulturom uklapa u poslovnu filozofiju kompanije Hard Rock Hotel koji je zainteresiran za otvaranje hotela u Hrvatskoj, a trenutačno intenzivno razmatraju nekoliko destinacija, potvrdio je Josh Littman, potpredsjednik razvoja HRI zadužen za tržišta Europe, Bliskog istoka i Afrike.

• U Zagrebu je otvoren novi, luksuzni boutique hotel Le Premier u samom centru grada u kojemu će brojni posjetitelji u pažljivo uređenim prostorima zaštićene, secesijske palače moći isprobati jednu od luksuznijih zagrebačkih hotelskih ponuda. Angažiran je i majstor parfema Lorenzo Dante Ferra kako bi posebno za Le Premier dizajnirao vlastiti parfem koji će biti sastavni dio ove hotelske kozmetike.

• TZ grada Vodnjana ponudila je mještanima i njihovim gostima novo upečatljivo vizualno i dramsko iskustvo otkrivši novu gradsku turističku atrakciju pod nazivom „Prolazi kroz vrijeme“. Vodič je povorku vodio po Vodnjanu pod svjetlom fenjera i diskretnom rasvjetom.

• Hrvatsku će na natjecanju Međunarodni zlatni cvijet 2018. (Comumunities in Bloom - CIB) predstavljati Novi Vinodolski. Pobjednik će se proglasiti u Kanadi, gdje je sjedište Krajobrazne ekološke asocijacije (KEA) koja dodjeljuje nagradu. Komisija će doći ocijeniti Novi Vinodolski u lipnju 2018., a Novljanima je kao pozivnica predana povelja FEST Zlatni INTERSTAS odnosno Certifikat - nominacija za Međunarodni zlatni cvijet CIB.

.................................................................................................................................... 

• Zračna luka Franjo Tuđman zabilježila je u 10 mjeseci ove godine rast broja putnika za 12%, a samo u listopadu bilo je 17% više putnika. Također, ova godina je bila rekordna godina u kojoj je već u kolovozu dočekan dvomiljunti putnik, a do kraja godine se po prvi puta u povijesti očekuje tri milijuna putnika.

• U ponedjeljak, 30. listopada 2017., održan je u rovinjskom hotelu Lone Istrian Gourmet Festival Autumn 2017, nastavak serije izvrsnih eno-gastro seminara i to po treći put u godinu dana. Sudionici rasprave bili su vrhunski hotelijeri koji su govorili o trendovima u vrhunskom hotelijerstvu, a svi su redom isticali „experience“ ili doživljaj, a to je upravo ono što je najvažnije u luksuznom hotelijerstvu.

• Novi direktor Udruge nezavisnih putničkih agenata je Tomislav Klarić, direktor Adriatic Travel&Trade putničke agencije. Izabran je jednoglasno, a nasljeđuje Zlatka Kukeca, koji je tu udrugu vodio puna četiri mandata, odnosno 16 godina.

• Podgorski hotel Medora Auri godinu dana nakon otvorenja nagrađen je zlatnom nagradom TUI Nordic Blue Star 2017 za najbolje ocijenjeni hotel od strane gostiju, a u istoj konkurenciji hotel je osvojio i srebrnu nagradu za kvalitetu wifi-ja te brončanu za cjelokupno održavanje i čistoću.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

• Hoteli Katarina, Omorika i Esplanade iz sastava crikveničke turističke tvrtke Jadran dobili su halal certifikate, a za dobivanje istog trebali su ispuniti stroge standarde tj. šest postavki nužnih za certificiranje halal proizvoda i usluga čime su dodatno povećali kvalitetu i oplemenjivanje turističkih sadržaja na tom području.

• Marina Punat na Krku najbolja je hrvatska marina u 2017. godini te je dobila nagradu "Zlatno sidro Jutarnjeg lista 2017". Akcijom su obuhvaćene 32 marine od Umaga do Dubrovnika s ukupno 11.500 vezova.

• Vukovar je postao petnaesti grad u Hrvatskoj koji je uveo Nextbike sustav javnih bicikala. Ovaj najzdraviji i cjenovno najpovoljniji oblik gradskog javnog prijevoza u skladu je s direktivama EU-a te vizijom i planovima Vukovara vezanim uz održivi razvoj.

• Turistička zajednica grada Poreča osvojila je prvu nagradu za svoj promotivni film "You Complete Us - City of Poreč" u kategoriji "Najbolji hrvatski filmovi u trajanju do 3 minute" na međunarodnom festivalu turističkog filma u Zagrebu.

• Turska Dogus grupa predstavila je svoj novi brend luksuznih hotela Mytha Anthology s gastro brendom II Riccio kojim je obuhvaćen i njihov hotel Villa Dubrovnik, a u planu su još neke restoranske lokacije u Hrvatskoj čime se Dogus grupa pozicionira u tržišnom segmentu visokog luksuza.

• Ljepote Rogoznice mogu se razgledati i nakon što iz nje posjetitelji odu za što se je potrudila Turistička zajednica toga mjesta u suradnji sa splitskom tvrtkom Paradigma - 360 Split, specijalizirana za izradu fotografija vidljivih kroz 360 stupnjeva. Radi se o inovativnom audiovizualnom prikazu općine koji omogućava interakciju korisnika sa servisom pojednostavljujući orijentaciju kroz sve znamenitosti tog mjesta.

• Valamar Riviera dobitnik je prestižne nagrade Euromoney Real Estate u kategoriji predvodnika u razvoju turističke imovine u Hrvatskoj. Riječ je o drugoj nagradi koju specijalizirani financijski časopis Euromoney dodjeljuje ovoj tvrtki koja je prije dvije godine proglašena najbolje upravljanom hotelijerskom kompanijom u CEE regiji.
• Kruzer Viking Sun izabrao je Rijeku za odredište svojeg prvog nekomercijalnog putovanja. Može primiti 930 putnika i 465 članova posade, a izgrađen je u talijanskoj Fincantieri.

• Zajednička turistička ponuda udaljenijih i ruralnih prostora Dubrovačko-neretvanske županije, koja je objedinjena kroz EU projekt Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija, brendirat će se pod imenom „Putevima prošlosti“. Novo tržišno ime, kao i vizual koji će pratiti projekt, a kasnije i novi tržišni proizvod, rezultat je rada kreativnog tima riječke agencije Prospekt.

 

.......................................................................................................................................

• Nakon što je nedavno postao članom američke mreže vodećih turističkih subjekata Virtuoso, lošinjski 5* Boutique Hotel Alhambra, dobitnik je novog priznanja. Naime, Alhambra Spa ocijenjen je kao najbolji Luxury Boutique Spa u Hrvatskoj. Nagradu mu je dodijelila priznata globalna organizacija World Luxury Hotel Awards, koja odaje priznanje luksuznim hotelima svjetske klase. Lošinjska Alhambra dobitnik je i TripAdvisorova certifikata izvrsnosti za 2017. te član renomirane grupacije Small Luxury Hotels of the World, koja broji svega 520 malih luksuznih hotela s vrhunskom ponudom.

• Dubrovnik je prema izboru regionalnog izdanja stručnog magazina Kongres, u konkurenciji 71 grada, proglašen najboljom kongresnom destinacijom srednje i jugoistočne Europe koja može ugostiti oko tisuću kongresnih sudionika.

• Međunarodni festival pršuta održao se 1. i 2. rujna u Drnišu. Festival je organizirao Grad Drniš u suradnji s Udrugom proizvođača drniškog pršuta, Hrvatskom gospodarskom komorom i Šibensko-kninskom županijom. Ove godine se prvi put u sklopu Festivala pršuta održalo i međunarodno ocjenjivanje vina Dionizijana 2017.

• Uz to što je Zagreb dobio već dvije nagrade za najbolji Advent, u svibnju 2017. vodeći svjetski turistički medij Lonely Planet proglasio je Zagreb najuzbudljivijim europskim odredištem, a grad hvale i u mnogim ostalim europskim časopisima.

• Unlock Zagreb je uzbudljiva gradska igra za turiste. Riječ je o potpuno novom i originalnom konceptu igre na otvorenom koja se odvija u starogradskoj jezgri prema predaji iz 13. stoljeća i pretvara grad u uzbudljivo mjesto prepuno tajni i skrivenih kodova. Unlock Zagreb započinje na Krvavom mostu, a prati ljubavnu priču koja je dio skrivene povijesti grada Zagreba.

• U Slavonskom Brodu predstavljen je projekt Explore CRO-SRB. Tijekom 24 mjeseca provedbe istražit će se gastro, eko i rekreacijske specifičnosti Slavonije i Vojvodine, a 15ak stručnjaka formirat će i tri turističke rute.

 

.....................................................................................................................................

• Danska turistička agencija Novasol, specijalizirana za iznajmljivanje kuća i vila za odmor, objavila je kako je Hrvatska postala druga destinacija na svijetu za britanske turiste koji svoje godišnje odmore žele provoditi u nekim od najboljih i najluksuznijih domaćih objekata

• Svake godine list Travel + Leisure objavljuje top-liste vrhunskih hotela, gradova, krstarenja, kao i otoka, a 11. srpnja Business Insider objavio je kako je na njemu svoje 3. mjesto pronašao i naš Hvar u grupaciji europskih otoka te kako su popis svojim glasanjem kreirali putnici

• Turistička regija Kvarner uspješno je predstavljena u popularnom londonskom teniskom centru Queens Clubu i to u vrijeme održavanja Wimbledona (3. do 16. 7.) čime se pokazalo da je upravo Wimbledon bio jedinstvena prilika za promociju

• Ultra Music Festival održan je od 14. do 16.7. godine u Splitu. Tijekom navedenog vikenda kroz splitsku zračnu luku prodefiliralo je oko 50.000 gostiju iz čak 80 zemalja, a sveukupno je bilo oko 100.000 gostiju

• D-Resort Šibenik postao je dio prestižnog međunarodnog uduženja Small Luxury Hotels of the World, koje okuplja nešto više od 520 malih luksuznih hotela u 80 zemalja svijeta. Small Luxury Hotels of the World na globalnoj je razini sinonim vrhunskog iskustva boravka gostiju, spajajući najbolje destinacije, najvišu razinu kvalitete usluge i jedinstvenost svakoga hotela

• Dva bisera krajnjeg slavonskog istoka, Vinkovci i grad Vukovar, zauzela su mjesto u publikaciji među 20 top arheoloških destinacija Hrvatske! Ta dva grada našla su se tako uz bok mjestima na obali Jadrana i UNESCO-ovih odredišta

• Lošinj, otok vitalnosti, još je jednom prepoznat kao brend vrhunske kvalitete i cjelokupnog sadržaja. Temeljem visokih ocjena izvrsnosti dobivenih u kategoriji „Turizam“ Lošinj je sredinom srpnja postao ponosni nositelj oznake Superbrands Hrvatska 2017./2018.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------

• Riječka Specijalna bolnica Medico, dana 8.6., postala je prva bolnica u Hrvatskoj kojoj je dodijeljena američka međunarodna akreditacija AACI (American Accreditation Commission International), certifikat kliničke izvrsnosti kojim se omogućuje postizanje održive kvalitete. Akreditacija je jamstvo za kvalitetnu zdravstvenu uslugu u skladu s najvišim međunarodnim standardima.

• Otvorena je prva je medicinsko-terapijska plaža u Hrvatskoj u krugu Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Prim. dr. Martin Horvat“ u Rovinju koja je u potpunosti spremna za prihvat osoba s teškim invaliditetom i njihovih obitelji.

• Društvo turističkih vodiča i pratitelja Varaždina, u sklopu svojih redovitih edukacija te u želji unapređivanja vodičke struke kao i obogaćivanja turističke ponude grada Varaždina, započelo je projekt pod nazivom „Povijesne rute grada Varaždina“.

• The New York Times je uvrstio Hrvatsku na prvo mjesto među pet vrhunskih destinacija koje bi trebalo posjetiti ovo ljeto.

• Od 12.6. Makarska je brzom brodskom linijom povezana sa Splitom, Dubrovnikom, Bračem (Bol), Korčulom i Mljetom (Sobra). Katamaran Krilo Eclipse vozit će na ovoj liniji dva puta dnevno sve do 17. rujna.

• Nakon dvije godine radova pod budnim okom konzervatora, dana 14.6. otvoren je zadarski Art & Heritage hotel s četiri zvjezdice „Almayer“. Visoki srednjovjekovni zid, najstariji je dio kompleksa koji je zadržan u svojem postojećem obliku kao zaštitni znak „Almayera“.

• Dana 15. lipnja u Opatiji je svečano otvoren Remisens hotel „Giorgio II.“ koji je već isti dan primio i prve goste. Hotel, koji nosi četiri zvjezdice, može ugostiti 600 turista i prvi je namijenjen obiteljskome odmoru, odnosno odmoru za obitelji s djecom.

• Dana 17.6. na francuskoj nacionalnoj televizijskoj na postaji France 5, u udarnom terminu prikazana je putopisna emisija o Hrvatskoj u trajanju od 90 minuta. Emisija „Echappées belles“, predstavila je Hrvatsku kao najmlađu članicu Europske unije s nevjerojatnom prirodnom baštinom, nizom zaštićenih spomenika na listi UNESCO-a, ali i kao zemlju izuzetno gostoljubivih ljudi.

• Otok Pag našao se u vodiču „Top Hidden Treasures“, koji je predstavio Mastercard, zauzevši 7. mjesto u konkurenciji 44 zemalja Europe.

• „One Suite Hotel“ novi je hotel u Župi dubrovačkoj koji je 21.6. primio prve goste. Hotel ima 18 smještajnih jedinica-dvije sobe i 16 apartmana s kapacitetom za ukupno 64 osobe, a radit će tijekom cijele godine.

.................................................................................................................................

• U Premanturi se tik do kampa Runke, krajem lipnja 2017., otvara Premantura Resort, prvi specijalizirani pansion-hotel za ronioce u cijeloj Hrvatskoj.

• Dana 1. lipnja, jedna od najvećih zrakoplovnih kompanija na svijetu, Emirates, započela je s dnevnim letovima između Dubaija i Zagreba, šireći tako mrežu destinacija koje spaja diljem svijeta i dodatno učvršćujući veze između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Hrvatske.

• Investicijom od 75 milijuna kuna Korčula je dobila reprezentativni, netom obnovljeni kompleks turističkog naselja HTP „Korčula“ d.d. koji od sada nosi ime „Port 9 resort“ i obuhvaća 180 smještajnih jedinica na razini 4 zvjezdice.

• U Osijeku je 30. svibnja godine održana konferencija o suvremenim trendovima u kontinentalnom turizmu. Navedeno je kako je raznolikost najveća prednost Hrvatske, a upravo time obiluje i Osječko-baranjska županija. Turistička su istraživanja pokazala kako 50 posto turista destinaciju odmora bira prema sadržaju tražeći tako što više lokaliteta i zanimljivosti koje će obogatiti njihov odmor.

• Nakon 1034 godine Svetvinčenat dobiva još jedan dvorac. Pored kamenog kaštela Morosini-Grimani iz 983. godine uskoro se završava izgradnja drvenog dvorca nazvanog Sveti Mihael. Ovaj drveni dvorac namijenjen je isključivo za razonodu turista i posjetitelja, a otvorenje se planira 1. srpanj.

• Časopis Istrian Magazin koji izlazi jedanput godišnje osvojio je u Beču dana 30. svibnja prestižnu marketinšku nagradu za turistička izdanja T.A.I. Werbe Grand Prix 2017. Časopis već niz godina izlazi u sklopu marketinških aktivnosti Turističke zajednice Istarske županije koja se tako našla u probranom društvu izdanja tvrtki i destinacija.

• Turistička kompanija Valamar Riviera objavila je da je ušla u austrijski prestižni lanac Kinderhotels s hotelom Valamar Girandella Maro Resort 5* u Rapcu, čije otvorenje se planira za sezonu 2018. Kinderhotels Europa je marketinško udruženje koje pod austrijskim brendom Kinderhotels okuplja premium obiteljske hotele visoke kvalitete.

• Zagreb se ponovno našao u fokusu svjetskih medija. Ovaj je put grad obišla novinarska ekipa britanskog The Guardiana te izabrala deset najboljih lokacija za uživanje u hrani i piću, a naglašeno je i kako Zagreb ima restorane koji nude dobar omjer cijene i kvalitete.

• Turistička zajednica grada Požega u Gradskoj vijećnici, dana 24.5., predstavila je svoju novu ponudu putem projekta Vision turizam i Vision one mobilna aplikacija. Ovo je trenutno najveća i jedinstvena turistička mobilna aplikacija za ponudu kontinentalne Hrvatske.

.................................................................................................................................

 

• Dana 26. travnja 2017. u blizini Zagreba niknuo je jedinstveni Etnopark Zagreb koji ima brojne adute za privlačenje gostiju. Čardak iz Turopolja Etnopark Zagreb proteže se na čak 40.000 četvornih metara u mjestu Mala Mlaka, svega jedanaest kilometara od središta Zagreba.

• Dana 20. travnja 2017. otvoreno je novo šetalište Carmen Sylva u Opatiji koje je kompletno uređeno te ima novu signalizaciju. Turistička zajednica Grada Opatije prošle je godine pokrenula projekt Opatija Hike kojim želi revitalizirati, popularizirati i urediti opatijske staze i šetnice uz more i u zaleđu te ih povezati u jedinstvenu mrežu s novim sustavom označavanja.

• Poljska nacionalna aviokompanija LOT u sezoni će osnažiti postojeće, a uvest će i jednu novu liniju između Varšave i odredišta u Hrvatskoj. Najavljeno je uvođenje sezonske linije prema Zadru jednom tjedno, zatim prema Splitu (u svibnju jednom, a zatim dva puta tjedno), a po prvi puta uvodi i liniju, jednom tjedno, između Varšave i Pule. LOT će povećati i broj letova između Varšave i Zagreba sa sadašnjih sedam na deset letova tjedno u sezoni, a nakon toga će taj broj biti smanjen na osam tjednih letova.

• Pazinski festival „Sedam dana stvaranja“ svoje će 14. izdanje u mjesecu kolovozu 2017. dočekati pod europskom festivalskom oznakom EFFE Label. Oznaku izvrsnosti i inovativnosti dodjeljuje Europsko udruženje festivala (EFA) onim festivalima koji nose posebnu kvalitetu, a u ocjeni „Sedam dana stvaranja“ žiri je istaknuo progresivan pristup kulturnom turizmu i demokratičnost festivala na edukativnoj razini.

• Osječko-baranjska županija u samom je vrhu u razvoju turizma na kontinentu, a Osijek, nakon Zagreba, turistički je najposjećeniji kontinentalni grad. Stoga ne čudi što je turizam postao najbolje prepoznatljiv posebni oblik usluge kojemu se na ovom području daje veliko značenje. U Osijeku bi ključni proizvodi uskoro trebale biti ture, kruzing, ali i poslovni turizam.

.....................................................................................................................................

• Svečana Sinjska alka održat će se 6. svibnja 2017. godine u Vukovaru, gradu heroju. Bit će to četvrti put u povijesti, dugoj 302 godine, nakon Splita, Zagreba i Beograda da alka izlazi izvan Sinja.

• Kulturna ponuda grada Zagreba uskoro će biti bogatija za još jedno događanje, a to je festival elektronske glazbe WeLoveSound, koji će se 2. i 3. lipnja 2017. održati u Zagrebu i dovesti neke od najtraženijih DJ zvijezda današnjice. Riječ je o velikom glazbenom događanju kojem je cilj Zagreb pretvoriti u jednu od europskih metropola koje u svojoj ponudi imaju i kvalitetan program elektronske glazbe.

• Drugo izdanje Rovinj Beach Polo Cupa, koji će se održati u Rovinju od 18. do 21. svibnja, ugostit će iznova svjetski jet-set, a osim utakmica, događaj će sadržavati glazbeni i zabavni program.

• A Great Place to Be Glavani park najveći je i najjeftiniji adrenalinski park u Hrvatskoj. Smješten je na rubu mirnog sela Glavani, 6 kilometara udaljenog od Barbana, na cesti prema Vodnjanu (10 km). Ulaz i boravak su besplatni, kao i podosta sprava i igara za djecu.

• Od 1. lipnja Zadar će ponovno imati brzu brodsku vezu s Pulom, a katamaran će pristajati u Malom Lošinju, Iloviku te na otoku Silbi. Povratak ove državne linije, koja je od sezonske sada postala cjelogodišnja, dobra je vijest za sve otočane i turiste, pogotovo kad se uzme u obzir da će izvan sezone prometovati dva puta, a sezonom čak pet dana u tjednu.

• U Poreču će od 23. lipnja do 16. rujna biti ponovno organiziran najveći festival na otvorenom - Poreč Open Air. Nakon uspješnog prvog izdanja festivala, porečka turistička kompanija Valamar Riviera u suradnji s gradom Porečom, Turističkom zajednicom Grada Poreča i tvrtkom MPG, organizatorom festivala na porečke ulice i trgove, kao i na otok Sveti Nikola, dovest će preko stotinu atraktivnih događanja.

• Niskotarifni zračni prijevoznik Eurowings iz sastava Lufthansa, jedina strana aviokompanija koja leti na sve hrvatske zračne luke, ove godine planira otvoriti 11 novih linija za Hrvatsku, kojima će gradove Dubrovnik, Pulu, Zadar, Split, Osijek i Rijeku povezati sa Salzburgom, Bečom, Münchenom, Düsseldorfom, Stuttgartom i Hannoverom što, uz već postojeće linije prema Zagrebu, znatno povećava i broj njihovih operacija za Hrvatsku.

_______________________________________________________

• Na sajmu Seatrade Cruise Global, koji se od 13. do 16. ožujka 2017. održavao u američkom Fort Lauderdaleu, gradu Dubrovniku uručeno je priznanje britanskog Cruise Insight magazina za globalno cruise tržište ‘Best Local Initiative Winner’. Prema portalu Cruiseline.com objavljeno je kako je Dubrovnik proglašen najboljom cruise destinacijom u Europi za 2016. godinu.

• Dani UHPA-e 2017. održani su od 23. do 25. ožujka ove godine u Biogradu na Moru, u Iliriji. Ovogodišnji skup odvijao se u ozračju obilježavanja 25 godina postojanja UHPA-e.

• Službeni mobilni vodič kroz hrvatske parkove djelo je suradnje Ministarstva zaštite okoliša i energetike te UNDP-ova projekta PARCS. Riječ je o službenom mobilnom vodiču kroz 8 nacionalnih i 11 parkova prirode koji korisnicima i posjetiteljima omogućava lakše snalaženje i pregršt informacija o parkovima.

• Hrvatski nacionalni zrakoplovni prijevoznik Croatia Airlines i ove godine, drugu godinu za redom, proširuje mrežu europskih odredišta uvođenjem četiriju međunarodnih linija za Stockholm, Helsinki, Oslo i Bukurešt. Tako će od 19. svibnja 2017. zrakoplovi Croatia Airlinesa izravno povezivati Zagreb i Stockholm i obrnuto, i to tri puta tjedno - ponedjeljkom, srijedom i petkom te na liniji Zagreb-Bukurešt i obrnuto (također, ponedjeljkom, srijedom i petkom). Od 21. svibnja 2017. uvode se i redovni međunarodni letovi na liniji Zagreb-Helsinki (utorkom, četvrtkom i nedjeljom) i Zagreb-Oslo (četvrtkom i nedjeljom) te obrnuto.

• Zagrebački Hotel DoubleTree by Hilton osvojio je prestižnu Hiltonovu nagradu Pride Award for 2016 za regiju Europa, Bliski istok i Afrika. Nagrada je dodijeljena kao jednom od 10 najboljih između 500 hotela DoubleTree u cijelom svijetu, a taj hotel je također među 10 najboljih hotela u svijetu po kvaliteti usluga i ispunjavanju očekivanja gostiju.
• U okviru BluMed projekta, do kraja 2019. godine u podmorju cavtatske uvale Tiha zaživjet će podmorski arheološki park za turiste-ronioce, a Cavtat će dobiti podmorski muzej s interaktivnim centrom za posjetitelje na kopnu. BluMed je međunarodni mediteranski program, a hrvatski partner je županijska razvojna agencija DUNEA.

• Kvarner Family, višegodišnji projekt Turističke zajednice Kvarnera, nastavlja s aktivnostima i u pripremi ovogodišnje turističke sezone. Trenutno, uz sam početak sezone, Kvarner Family broji 500-tinjak iznajmljivača i 26 Kvarner Family agencija. Uz njih, što je dodatna kvaliteta projekta je i 55 »pet friendly« iznajmljivača koji su spremni ugostiti i kućne ljubimce svojih gostiju. Tu su i četiri »dog friendly« agencije, a partneri su tom projektu »pet friendly« Veterinarska stanica Rijeka, jedan salon za uljepšavanje pasa te hotel za pse Monty's Dog hotel.

• Njemački turoperator ID Riva Tours u suradnji s njemačkim uredom Hrvatske turističke zajednice te medijskom kućom Münchner Merkur, uspješno je po prvi put u Münchenu s vlasnicima ruralnih turističkih objekata predstavio turističku ponudu Slavonije. Dolazak njemačkih gostiju predviđa se za rujan 2017. godine, a sedmodnevni aranžman, od 9. do 15. rujna 2017., obuhvatit će višednevni smještaj u hotelu Osijek s posjetima niza zanimljivih lokacija u široj okolici.

 

_______________________________________________________

• Poznati newyorški lifestyle magazin Conde Nast Travel u članku „koje romantične gradove treba posjetiti“ upućuje na Korčulu, koju su novinari uvrstili među deset malenih romantičnih gradova.

• Turistička kartica Zagreb Card doživjela je svoj redizajn i dobila novi koncept te sada uz prijevoz, nudi i besplatan ulaz u četiri muzeja (Muzej prekinutih veza, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti te Muzej grada Zagreba) te na vidikovac Zagreb 360° i u zagrebački zoološki vrt, a vlasnik kartice ima pravo na popuste u restoranima te raznim dućanima.

• Nizozemska zrakoplovna kompanija KLM uvela je za ovu novu direktnu liniju koja će spajati Split s Amsterdamom, od kraja travnja do kraja listopada.

• Turistička zajednica Grada Zagreba angažirala je američko udruženje za medicinski turizam Medical Tourism Association za izradu studije izvodljivosti za razvoj medicinskog turizma koja bi trebala biti gotova sredinom godine.

• Ovogodišnji, 6. međunarodni sajam Place2Go održat će se od 17. do 19. ožujka u zagrebačkoj Areni te okupiti najviše izlagača do sada, njih više od 170 iz više od 20 zemalja svijeta, a očekuje se više od 15 tisuća posjetitelja.

• Villa Vulin, prvi pulski hotel s pet zvjezdica, nominirana je za jednu od prestižnih nagrada World Luxury Hotel Awards koje istoimena priznata svjetska organizacija dodjeljuje za kvalitetu luksuznih hotela diljem svijeta.

• Od 16. do 19. ožujka u Zagrebu će se po prvi put održati Festival svjetla u sklopu kojeg će se na sedam lokacija u gradu postaviti razni sadržaji kao npr. interaktivne svjetlosne instalacije u tunelu Grič, slap od svjetlećih kugli u Tomićevoj, svjetionik na kuli Lotrščak, pozornica izmijenjene stvarnosti na Vraniczanyjevoj poljani, a ulaz na sve je besplatan.

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

• Ove će godine Croatia Airlines nastaviti s linijama za Lisabon, St. Petersburg, Milano i Prag dok se aktivno razmatra i uvođenje linija iz hrvatskih destinacija prema Skandinaviji.

• Hotel Miramar najbolje je rangirani opatijski hotel, na drugom mjestu je Ambasador, a na trećem Milenij hotel. Riječ je o izboru turističkog portala TripAdvisor prema ocjenama korisnika usluga opatijske hotelske industrije. Trideset i jedan opatijski hotel ocjenjivalo je tisuće korisnika, a među deset najboljih uz navedena tri su, redom, i Villa Kapetanović, Navis, Royal, Agava, Kvarner, Bristol te Četiri opatijska cvijeta.

• Motovun: Jedna od najatraktivnijih destinacija ruralnog turizma u državi okreće se gostima na biciklu

• Polo natjecanje svrstava Rovinj i Hrvatsku uz bok svjetskim odredištima poput Dubaija, New Yorka i Miamija

• Brončana replika slavnog kipa i prezentacija priče o Apoksiomenu i njegovom novom Muzeju u Malom Lošinju, bit će predstavljeni na međunarodnoj arheološkoj izložbi i sajmu »tourismA« u Firenci.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------
• Daily Telegraph, jedan od najpopularnijih engleskih novina, visoko je ocijenio opatijski hotel Navis. Reporter, novinar i putopisac navedenog medija Rudolf Abraham istaknuo je kako je „Navis“ zasigurno jedan od najboljih koje je posjetio u posljednjih dvadeset godina, koliko obilazi hotelske objekte u Hrvatskoj.

• Po izboru korisnika portala TripAdvisor, Lošinjski Hotel Bellevue Jadranka grupe pobijedio je u četiri kategorije i to za najbolji hotel, najbolji luksuzni hotel, najbolji hotel za romantiku te hotel s najboljom kvalitetom usluge u Hrvatskoj.

• Početkom travnja Dubrovnik će dobiti novi luksuzni hotel - Royal Blue Hotel u sklopu Importanne Hotels and Resort na Babinu Kuku. Hotel će imati 81 deluxe sobu, a svaku će odlikovati vrhunski dizajn, potpuna opremljenost te visoka implementacija tehnologije, uz panoramski pogled na more, Elafite i uvalu Lapad.

• Nakon uspješno provedenog procesa certificiranja opatijskoj grupaciji Milenij hoteli dodijeljen je halal certifikat kojim se potvrđuje implementacija halal standarda u procesima pripreme, posluživanja i skladištenja namirnica kao i pripreme soba za goste islamske vjeroispovijesti.

• Porečki hoteli Valamar Isabella, Valamar Riviera, Valamar Club Tamaris te dubrovački Valamar Dubrovnik President nalaze se medu 25 najboljih hotela u Hrvatskoj prema izboru korisnika TripAdvisora, najvećeg portala za putovanja u svijetu, te su i ove godine ponosni nositelji oznake 2017Travelers Choice Award for Hotels.

• Film Zatvorenik broj 150 snimljen prošle godine u Dubrovniku jedan je od trenutno najgledanijih indijskih filmova u svijetu, koji je samo u prva dva tjedna prikazivanja zaradio više od 20 milijuna rupija (oko dva milijuna kuna), što ga već sada čini drugim najunosnijim filmom na jeziku telugu u povijesti.

• Početkom siječnja najtiražniji američki dnevni list New York Times smjestio je Dubrovnik i Istru među 52 mjesta koja se preporučuju kao odmorišne destinacije u ovoj godini.

.................................................................................................................................

• Poznati međunarodni portal The Telegraph uvrstio je Pulu na popis 20 najboljih svjetskih destinacija koje bi trebalo posjetiti u 2017. godini

• U vrijeme Božićnih blagdana, na njemačkom RTL-u premijerno su prikazani filmovi iz serije novog Winnetoua. Trilogija je, što se scena eksterijera tiče, snimana u Hrvatskoj, a većina kadrova u unutrašnjosti, u studijima u Njemačkoj

• Prvi zrakoplov iz Osijeka za Basel poletit će 19. svibnja 2017. godine

• Zrakoplovna tvrtka Emirates objavila je da se od 1. lipnja ove godine uvode dnevni letovi između Zagreba i Dubaija zrakoplovom Boeing 737-300

• Ugledni francuski dnevni list, Le Monde, preporučio je posjet Cresu i Lošinju opisujući naše otoke kao raj za ljubitelje prirode, ali i hvaleći hotelski smještaj visoke kvalitete

• Popularna »news« aplikacija za mobilne telefone Economist Espresso otvorila je svoje izdanje tekstom o Riječkom karnevalu gdje su naveli kako se godišnja doba u Rijeci zovu »proljeće, ljeto, jesen, zima i zabava«

• U konkurenciji od čak 205 zemalja svijeta, među pet zemalja čije smještajne objekte su svojim ocjenama najviše nagradili gosti portala Boooking.com, našla se je Hrvatska. Nagrada Guest Review 2016 temelji se na više od 110 milijuna ocjena korisnika više od 355 tisuća turističkih objekata u 205 zemalja

• Istarski Camping Resort Lanterna i Camping Resort Krk dobili su nagradu Super Platz 2017 njemačkog autokluba ADAC, a uz ta dva kampa Naturist Camping Solaris Šibenik kao i svi Valamarovi kampinzi, dobili su i priznanje Top 2017. nizozemskog kluba ANWB

• Općina Tisno na lokaciji Garden Resort ovog ljeta dobiva novi glazbeni festival The Lost Disco, najpopularniju pozornicu drugog najvećeg škotskog festivala Eden, koja Škotsku napušta zbog previsokih troškova osiguranja

• Dubrovnik je na 9. specijaliziranom sajmu kongresne i incentive ponude za srednju i jugoistočnu Europu »Conventa« održanom u Ljubljani proglašen najboljom regionalnom kongresnom destinacijom.