„Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije“

Riječ o participativno kulturno – umjetničkom projektu s ciljem osnaživanja za tržište rada ukupno 84 mlade nezaposlene osobe strukovnih zanimanja

Izvor i foto:


Uskoro kreću kulturno – umjetničke radionice u sklopu projekta „Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije“ koji uključuje sudionike iz Vukovarsko - srijemske županije. Nositelj projekta je Arheološki muzej u Zagrebu. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u 85%-nom iznosu od 670.900,43 kune te sredstvima Ministarstva kulture u 15%-nom iznosu od 118.394,20 kuna. Financirani iznosi predstavljaju 100% bespovratna sredstva.

Od 7. do 12. svibnja, održavat će se kulturno – umjetnička radionica u Gradskom muzeju Vukovar i u Muzeju vučedolske kulture, svaki dan od 9 do 17h. Riječ o participativno kulturno – umjetničkom projektu s ciljem osnaživanja za tržište rada ukupno 84 mlade nezaposlene osobe strukovnih zanimanja iz Vukovarsko – srijemske, Sisačko – moslavačke, Virovitičko – podravske, Osječko – baranjske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Upoznavanjem šest različitih muzejskih zbirki te umjetničkim radionicama iz područja dizajna razvit će kompetencije potrebne za izradu novih umjetničkih proizvoda pod mentorstvom lokalnih obrtnika. Rezultati procesa su inovativni proizvodi temeljeni na reinterpretaciji baštine koji će biti predstavljeni izložbom tijekom 2019. godine u pet muzeja suradnika na projektu. Radi se o Arheološkom muzeju u Zagrebu, Muzeju vučedolske kulture, Arheološkom muzeju Osijek, Gradskom muzeju Virovitica i Gradskom muzeju Sisak.

Uz navedene muzejske institucije suradnik projekta ujedno je i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ciljnu skupinu su mlade nezaposlene osobe od 15 do 25 godina – raznih strukovnih zanimanja: dizajner tekstila i odjeće, tehničar metalurgije, tehničar za odjeću, drvni tehničar, zlatar, keramičar, stolar, krojač, šivač, galanterist, obućar i sva ostala slična proizvodna zanimanja.

Tijekom kulturno - umjetničke radionice našim mladim sudionicima osiguran je topli obrok, osvježenje u pauzama, prijevoz na relaciji Vukovar - Vučedol te su pokriveni putni troškovi dolaska do Vukovara. Tijekom šest dana trajanja radionica, mladi sudionici upoznat će se s muzejima i njihovim radom te će im se pokazati na koji načine mogu ostvariti uspješnu poslovnu suradnju s istima. Dizajneri koji provode edukaciju na umjetničkom planu pomoći će sudionicima razviti i realizirati ideje prototipa na temelju postava spomenutih muzeja. Također, mlade osobe imati će priliku upoznati lokalne obrtnike i poduzetnike s kojima će surađivati u izradi svojih prototipova te tako ostvariti i potencijalnu poslovnu suradnju u budućnosti.
Dodatne informacije o samom projektu možete pronaći u našim prilozima.

Svi zainteresirani koji se žele sudjelovati u projektu, a ulaze u skupinu mladih nezaposlenih osoba od 15 do 25 godina, mogu se javiti na mail zbabic@amz.hr ili shabus@amz.hr ili jednostavno doći 07. svibnja u 9h do Gradskog muzeju Vukovar u Dvorcu Eltz.