Završen projekt "Upoznajte naše priče" Udruge "Impresia Hotela"

Učenici srednjih i osnovnih škola uključeni u projekt realizirali 55 obilazaka različitih Impresia hotela, 15 učenika sudjelovalo u satu otvorenih vrata, a 2 studenta sudjelovala i na edukaciji s djelatnicima Impresia hotela

Izvor i foto: Turizmoteka/Impresia Hotels

Projekt „Upoznajte naše priče - promocijom zanimanja i stručnim usavršavanjem do stručnog kadra i održivog turizma u jedinstvenim luksuznim hotelima“ provodila je od 1.7.2023. do 31.5.2024. Udruga jedinstvenih hrvatskih hotela Impresia uz podršku i sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta. Pridruženi partneri na projektu bili su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Turističko-ugostiteljska škola Split, Zagrebačka škola ekonomije i managementa.

U sklopu projekta „Upoznajte naše priče“ učenici srednjih i osnovnih škola uključeni u projekt realizirali su 55 obilazaka različitih Impresia hotela, 15 učenika sudjelovalo je u satu otvorenih vrata, a 2 studenta sudjelovala su i na edukaciji sa djelatnicima Impresia hotela.

Tijekom projekta i obilazaka različitih hotela učenike i studente se upoznavalo sa funkcioniranjem hotela i različitim hotelskim odjelima te ih se isticanjem pozitivnih primjera razvoja karijere djelatnika hotela Udruge upoznavalo s karijernim mogućnostima i različitim zanimanjima u turizmu. Prijavljeni učenici i studenti su imali priliku razgovarati s djelatnicima hotela te dobiti savjete za početak i razvoj karijere u turizmu.

Predsjetnik Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela Impresia i vlasnik hotela Vestibul Palace u Splitu, Nenad Nizić, istaknuo je - „Naši partneri i zainteresirani učenici prepoznali su projekt „Upoznajte naše priče“ kao profesionalnu podršku za start i razvoj karijere u turizmu te izvrstan primjer suradnje školi i poslodavaca. Svi hoteli Udruge Impresia velike napore ulažu u angažman domaće radne snage zbog važnosti prenošenja autentičnog doživljaja i lokalne kulture koji su okosnica naše visoko personalizirane usluge. Svake godine susrećemo se sa sve većim izazovom po pitanju radne snage i stoga je izuzetno važno kontinuirano motivirati mlade za rad u turizmu i upoznavati ih s ljepotom i dinamičnosti mogućih zanimanja. Zato nam je je drago što drugu godinu zaredom provodimo ovaj projekt u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta te kroz aktivnosti koje provodimo inspiriramo učenike za različite karijere u turističkom sektoru.“

„Preduvjet za održivi razvoj turizma su kvalitetni ljudi koji se moraju kontinuirano osposobljavati i usavršiti svoje vještine i znanje. Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske kontinuirano provodi niz aktivnosti radi osiguranja kvalitetne radne snage u turizmu. Neke od aktivnosti koje provodimo su: promocija zanimanja, sufinanciranju projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu te dodjela stipendija. U razdoblju od 2021. do 2023. za sufinanciranje 72 projekta udruga izdvojeno je ukupno 1.491.187,61 €, dok je u 2024. godini za tu namjenu osigurano 535.000,00 €. U razdoblju od 2016. do 01.06.2024. sufinancirano je 1880 stipendija u iznosu od 4.566.728,53 €, a za promociju zanimanja kroz projekte srednjih škola u razdoblju 2020.-2024. ukupno je dodijeljeno 418.094,38 € za 53 projekta.

Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo je projekt Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela Impresia kao izvrstan primjer sinergijskog djelovanja koji doprinosi promociji zanimanja u turizmu, potiče mlade na početak i razvoj karijere u ovom sektoru i upoznaje ih s prednostima rada u turizmu u Hrvatskoj kroz konkretna iskustva i primjere.“ – izjavio je Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta.

„Učenici su uglavnom bili oduševljeni upoznavanjem hotela i samih operacija unutar istog. Približili smo im jedan moderniji pristup u odjelu hrane i pića koji je u art’otelu zbog svojih specifičnosti ponude uistinu poseban. Same priče o iskustvima naših voditelja odjela su ih se dojmile te su s pozornošću poslušali savjete koje smo im uputili. Nastojali smo ih upoznati i s pozicijom turizma i hotelijerstva općenito danas, kako u našoj zemlji tako i globalno, i vjerujemo da smo im time pomogli utvrditi želju da svoju karijeru startaju i razvijaju u turizmu. Nekoliko je učenika izrazilo želju obavljati i stručnu praksu u art’otelu Zagreb te su poduzeti koraci kako bi i to realizirali. Podržavamo ovaj hvale vrijedan projekt.” – naglasila je Stanka Karažija, General Manager art’otela Zagreb.