TUI prodaje hotelske udjele u Riu-u

Novac od prodaje ide za pokriće dugova

Foto: Hotel Riu Palace Maldivas

Izvor i foto: Turizmoteka/TUI/RIU

Rasprodaja u TUI grupi nastavlja se. Nakon prodaje toskanskog sela Castelfalfi, šef Fritz Joussen sada prodaje i udio u 21 hotelskom objektu obitelji Riu. TUI treba novac da bi se barem djelomično isplatile milijarde duga akumulirane tijekom pandemije korone.

Trenutni posao s dugogodišnjim partnerom Riu uključuje 21 hotelsku nekretninu, od kojih su dvije još uvijek u izgradnji. Predmet prodaje je udio u tvrtki u kojoj je TUI do sada imao 49 posto, a Riu 51 posto udjela. TUI sada svoje dionice predaje obitelji Riu, koja je sada stopostotni vlasnik tvrtke.

TUI govori o "atraktivnoj procjeni" i spominje prodaju za 670 milijuna eura. Međutim, u početku će se u TUI slivati samo 540 milijuna eura. Dodatnih 130 milijuna eura moglo bi se dodati ako hotelsko poslovanje bude išlo dobro u sljedeće dvije godine.

Izlazak TUI-a kao vlasnika ne bi trebao promijeniti ništa u upravljanju i prodaji hotela. Budući da postoji još jedno zajedničko ulaganje između TUI-a i Riu-a za rad i marketing, u kojem oba partnera drže 50 posto. Zajednička hotelska tvrtka nastavlja upravljati sa 100 hotela i odmarališta širom svijeta koje TUI prodaje. TUI upravlja s ukupno 410 hotela za odmor pod robnim markama TUI Blue, RIU, Robinson i Magic Life.