Splitsko-dalmatinska županija i Split najzanimljiviji investitorima u turizam

U toj županiji uložit će se u turizam u 2019. više od 200 milijuna eura

Izvor i foto: dalmatia.hr

Na području Splitsko-dalmatinske županije ulaže se u idućoj godini čak 197 milijuna eura u turizam, pri čemu je grad Split najatraktivniji ulagačima. U njemu se gradi čak osam hotela sa četiri i pet zvjezdica koji bi prema najavama investitora trebali otvoriti vrata gostima u proljeće iduće godine.

Da je Splitsko-dalmatinsku županija najzanimljivija investitorima u turizam, najavila je u svojem istraživanju i revizorsko-konzultantska tvrtka Ernst Young. Prema njihovoj procjeni do 2022. godine investicijama će biti obuhvaćeno ukupno 9700 hotelskih soba, od kojih su gotovo 6 tisuća potpuno nove sobe u hotelima visoke kategorizacije sa četiri i pet zvjezdica.

Najviše njih planira se otvoriti u Splitu koji kronično pati od nedostatka hotelskih postelja pa bi osam novih većih hotela i cijeli niz manjih, trebali tu sliku popraviti. Tako bi u travnju svoje goste trebao primiti prvi u Hrvatskoj Marriott International s brendom Courtyard by Marriott koji će otvoriti Dalmacija Tower sa 190 soba i četiri apartmana.

Do početka sezone 2019. godine planira se i otvaranje hotela "Amphora Resort na žnjanskom platou s ukupno 207 soba, kongresnom dvoranom, nizom ugostiteljskih sadržaja, ali i tri bazena i raskošnim wellness.-om. Novi paviljon "Radisson Blu Resorta" s 54 sobe i 15 apartmana niknuo je na mjestu srušene zgrade nekadašnjeg kompleksa hotela "Split". Na mjestu nekadašnjeg Kaliterninog perivoja na Bačvicama pri kraju su radovi na hotelu koji će na četiri kata imati 60 soba i 45 parkirališnih mjesta.

U nekadašnji hotel "Ambasador" na splitskoj rivi investira se 17 milijuna eura. Novi “Ambasador” imat će 101 sobu i apartman, 240 sjedećih mjesta u restoranu, spa, teretanu, noćni klub i podzemnu garažu s 59 mjesta, a njegovo otvaranje najavljeno je za ljeto 2019.

Na parceli smještenoj istočno od mosta koji spaja Gradsku luku Split i Bačvice gradi se "Vila Harmony" na pet nadzemnih etaža sa 26 soba čija investicija je 32 milijuna kuna. Završetkom svih tih investicija koje su planirane primiti prve goste u 2019. godini, Split bi trebao biti bogatiji za oko 1,5 tisuću novih vrhunskih postelja u hotelima, čime još ne bi dostigao brojku od ukupno 5 tisuća hotelskih kreveta u odnosu na oko 24 tisuće onih u obiteljskom smještaju.