Plava Laguna povećava primanja radnicima u prosjeku čak 8,85%

Zaposleni radnici u prosincu ostvaruju pravo i na dar u naravi od 600,00 kuna, te dar djetetu u maksimalno neoporezivom iznosu od 600,00 kuna

Izvor: SIKD     Foto: Plava Laguna

Socijalni partneri u Plavoj Laguni (Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Uprava Plave Lagune) dogovorili su povećanje materijalnih uvjeta za radnike za 2019. godinu. Tako će se za sve radnike Plave Lagune od 1.5. 2019. godine osnovna plaća uvećati za 2 posto, a za radnike u operacijama, kroz izmjene Tarifnog priloga, dodatnih 2,14 posto već u prvim mjesecima nove godine. Radnici u operacijama čine 96% radnika u Plavoj Laguni. Nadalje, uvećava se nagrada za sve radnike za rad u sezonskim mjesecima za čak 3109 kuna.

Plava Laguna je i ove godine prva u okruženju sa socijalnim partnerima dogovorila bolje uvjete za svoje radnike za 2019. godinu. Naime, s plaćama za svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz radnicima će se isplatiti dodatna neoporeziva nagrada za radne rezultate u ukupnom iznosu od 3848 kuna podijeljeno na četiri kalendarska mjeseca. Podsjećamo da se Božićnica, kao i do sada nastavlja isplaćivati u maksimalnom neoporezivom iznosu od 2500 kuna, a regres za godišnji odmor će ostati kao i do sada oporeziv, odnosno iznosit će 70,00 kuna bruto I po danu godišnjeg odmora.

Osim plaće, utjecaj izmijenjenog Tarifnog priloga te povećanje nagrada dovodi do prosječnog povećanja neto primanja od 8,85 posto na godišnjoj razini.
Osim toga, Plava Laguna je ove godine svojim zaposlenicima isplatila Božićnicu te neoporezivu nagradu za radne rezultate ostvarene u 2018. godini u ukupnom iznosu od 3000 kuna (2500 + 500 kn), kao i dar djetetu do 15. godine života i poklon bon u protuvrijednosti od 600 kn.

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić istakla je da su pregovori vodili u izuzetno opuštenoj i ugodnoj atmosferi, te da se pregovaralo u dobroj vjeri, uz potpuno uvažavanje i poštivanje stavova socijalnih partnera, što je rezultat dugogodišnje suradnje i povjerenja. Kolektivni ugovor Plave Lagune i do sada bio najbolji u ovoj djelatnosti ne samo u okruženju već i šire, s visokom razinom ugovorenih materijalnih prava radnika. Izmjene poreznih propisa kojim se omogućuje isplata dodatnih neoporezivih nagrada bile su motiv socijalnih partnera da dodatno poboljšaju materijalnih prava radnika.

Plava Laguna jedna je od rijetkih kompanija koja je prepoznala značaj sezonskih radnika, pa se dodaci od po 900 do 1170 kuna isplaćuju upravo u mjesecima kada je najveći broj zaposlenih, odnosno u vrijeme kada je intenzitet rada najveći : lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu, dok se u listopadu radnicima isplaćuje regres za godišnji odmor, a u prosincu božićnica u maksimalno neoporezivom iznosu od 2.500,00 kuna, odnosno sezonskim radnicima u razmjernom djelu.

Zaposleni radnici u prosincu ostvaruju pravo i na dar u naravi od 600,00 kuna, te dar djetetu u maksimalno neoporezivom iznosu od 600,00 kuna. Znači od lipnja pa do konca godine gotovo svaki mjesec uz redovnu plaću radnici ostvaruju i dodatne nagrade. Uvjereni smo da će radnici biti zadovoljni te da će prepoznati pozitivne efekte dogovora sindikata i Uprave u Plavoj Laguni, zaključila je Cvitić.