Manje otpada od hrane - FTI pokreće novi projekt

Održivost u hotelima

Izvor: Turizmoteka           Foto: FTI

U suradnji s inicijativom za održivost Futouris i udrugom United protiv otpada, njemački turoperator FTI provjerio je količinu otpada u nekim vlastitim hotelima i iznio prve mjere za smanjenje otpada hrane.
Provjera se provodila u tri pilot hotela na Kanarskim otocima: Lemon & Soul Cactus Garden na Fuerteventuri, Labranda Playa Bonita na Gran Canaria i Labranda Bahía Fañabe na Tenerifima i to od svibnja do lipnja 2019. Mjerio se prehrambeni otpad u područjima skladištenja, proizvodni otpad i prekomjerna proizvodnja. Količine su sustavno dokumentirane i analizirane pomoću alata za analizu otpada.

"Zero Food Waste - to je cilj kojem težimo u našim hotelima. Mjere koje su sada poduzete prvi su korak od kojeg očekujemo smanjenje otpada od 30 posto ", kaže Ralph Schiller, direktor grupe FTI. Optimizirana je komunikacija između pojedinih odjela, poput kuhinje i usluge, kako bi se postigle dodatne uštede. Od sada će, primjerice, konobari moći točno pratiti koliko je gostiju već jelo, kako bi bolje pogledali potrebne količine hrane.

Razvijeni akcijski paketi testirat će se u tri pilot hotela i od 1. rujna do listopada 2019. godine. Usvojeni koncept smanjenja otpada uskoro bi trebao biti prenesen i na druge hotele.