Hotelski smještaj u Europi sve skuplji

Gosti traže bolji Wi-FI pristup


Izvor: Turizmoteka                Foto:  Rocco Forte The Charles Hotel,  München

Cijene hotelskih soba su u porastu. Hotelski smještaj u Europi postao je skuplji. Noć u europskom hotelu prošle godine stajala je u prosjeku 100 eura plus PDV. To je 3,3% više nego prethodne godine, objavila je Udruga hotela Njemačke (IHA).
Uz prosječnu neto cijenu od 97 eura, gosti u njemačkim hotelima imali su nešto jeftiniji boravak. No, čak i tamo cijene su porasle u odnosu na 2017: za oko 2 eura ili 2,2%. Cijene doručka nisu uključene u račun.

Cijene hotela povećane su od 2016. do 2017. godine: za 1,3% u Njemačkoj i 2,5% u europskoj hotelskoj industriji. "Što se tiče omjera cijene i učinka, Njemačka je lider u svijetu", rekao je predsjednik udruge Otto Lindner.
Konkretno, prošle godine jedna noć u Berlinu stajala je u prosjeku 97 eura, u Hamburgu 99 eura, dok je u Frankfurtu bila 101 euro, a u Münchenu čak 112 eura. Prema IHA-i, jedna noć u Ženevi stoji 202 eura bez PDV-a, 152 eura u Londonu i Parizu, 98 eura u Madridu i 71 euro u Varšavi.

Prema podacima udruge, njemački hoteli, pansioni i ostali smještajni objekti dosegli su gotovo 298 milijuna noćenja, što je 3% više nego prethodne godine. Tako je u 2018. godini - mjereno brojem noćenja - zabilježena deveta uzastopna godina rasta. Uključujući apartmane, hostele ili privatni smještaj, broj noćenja je iznosio 478 milijuna. 88 milijuna je došlo od stranih turista.

Četvrto najvažnije tržište za njemačke hotelijere je Velika Britanija - nakon Nizozemske, Švicarske i SAD-a. Nadolazeći Brexit izaziva zabrinutost zbog tog ključnog tržišta. Najveći problemi ne moraju nužno biti kolaps funte ili britanske ekonomije, nego kompliciraniji aranžmani za britanske putnike.

Rastuća potražnja zahtijeva veću ponudu. U sljedeće tri godine u Njemačkoj će se izgraditi, obnoviti ili proširiti 776 hotela. "U tim projektima govorimo o investicijama od 20 milijardi eura", kazao je Lindner.
Još jedna velika tema za ugostiteljsku industriju je ekspanzija 4G koja je kasnila četiri, pet godina. Prema riječima Lindnera, mnogi gosti imaju sa sobom tri internetska uređaja: pametni telefon, tablet i laptop.

Mobilni telefon, na primjer, treba jači signal WI-FI-a kada ažurira aplikacije u pozadini. Prijenosno računalo također treba mnogo podataka kada prenosi filmove s interneta, "što onda dovodi do potpunog kaosa", kaže Lindner. "U hotelsku industriju ulažemo mnogo novca u proširenje WLAN-a, ali iskreno, ako nemamo podršku poslužitelja to ništa ne vrijedi."

Posebno za goste iz inozemstva to je uzrok velikog nesporazuma. Stoga udruga poziva vladu na brže i veće širenje širokopojasnog pristupa. "Želimo ga, ali ne dobivamo od njemačke države", zaključio je Lindner.