Hanfa odobrava ponudu Gitone Adriatica za preuzimanje LRH-a

Upravni odbor Hanfe odobrio je ponudu za preuzimanje hotela Liburnia Riviera po cijeni od 4.761,17 kuna po dionici

Izvor: Privredni.hr/HINA

Foto: Liburnia Riviera Management Hotels / Facebook

Upravni odbor Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Zagreb odobrio je ponudu za preuzimanje hotela Liburnia Riviera po cijeni od 4.761,17 kuna po dionici, objavila je Hanfa.

Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Gitone Adriatic i osoba koje djeluju u partnerstvu s tom tvrtkom nastala je 11. srpnja 2019. godine, stječući 163.249 redovnih dionica LRH-a ili 53,94 posto dionica s pravom glasa, podsjeća na obrazloženje Hanfeove odluke.

Konkretno, u srpnju je Gitone Adriatic objavio da je kupio 53,94 posto dionica LRH od četiri kompanije - SNH Alfa, SNH Beta, SNH Gamma i SN Pectinatus.

Kako je tada navedeno, Gitone Adriatic pri preuzimanju LRH-a surađuje s tvrtkama Gitone Kvarner iz Zagreba, austrijskom tvrtkom Gitone Beteiligungsverwaltungs, nizozemskim tvrtkama Gitone Adriatic BV i Gitone Kvarner BV te austrijskim Holster Privatstifung.

Prema odluci Hanfe, cijena koju Gitone Adriatic obvezuje platiti u ponudi za preuzimanje je 4.761,17 kuna.

Kako je prosječna cijena na Zagrebačkoj burzi trgovana dionicama LRH u posljednja tri mjeseca prije obveze objavljivanja ponude za preuzimanje (tj. Od 10. travnja do 10. srpnja) iznosila 3723,03 kune, cijena iz ponude za preuzimanje utvrđena je u skladu s odredbama U rješenju je obrazložen Zakon o preuzimanju dioničkih društava.

U skladu s odredbama ovog zakona, Gitone Adriatic trebao bi osigurati novac za uplatu svih preostalih dionica koje nisu u njegovom vlasništvu ili za uplatu 139.392 dionica, odnosno 46,06 posto dionica.

Uvidom u potvrdu depozitara Središnjeg klirinškog depozitarnog društva od 12. kolovoza utvrđeno je da je Gitone Adriatic osigurao potrebna sredstva za plaćanje svih dionica i pripadajućih troškova prvom bankovnom garancijom koju je izdala Erste & Steiermaerkische banka, Rijeka, navodi se u priopćenju.

Inače, kontrolni udio u dionicama LRH-a od 25 posto plus „zlatne“ dionice imaju Grad Opatija i općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji, koje je 2007. osnovala Nova Liburnija d.o.o.

Nakon Gitone Adriatic i Nove Liburnije, prema posljednjim podacima CDCC-a, AZ obvezni mirovinski fond ima 8-postotni vlasnički udio u LRH-u, dok država preko Centra za restrukturiranje i prodaju ima 2,73 posto dionica.