Zagreb: 4 .Salon pjenušavih vina

Na zagrebačkom Salonu ljubitelji pjenušaca uživali u vinima 45 izlagača

Izvor i foto: salonofsparklingwines.eu/competition

 U petak, 31.1.2020. u središtu Zagreba, u hotelu Dubrovnik održan je prvi ovogodišnji salon mreže Salon of Sparkling wines – 4. Salon pjenušavih vina Zagreb. Na Salonu je bilo 45 izlagača, većinom hrvatskih i slovenskih proizvođača uz dva predstavnika Italije i jednoga iz Šampanje. Salonu je nazočilo 50 akreditiranih novinara te preko 400 posjetitelja.

Na svečanom otvorenju, dodijeljena su priznanja najbolje ocijenjenim vinima mreže »Salon of Sparkling Wines«, s ocjenjivanja koje je prvi put ove godine održano u Hrvatskoj, u Zagrebu.

Priznanja najboljih zagrebačkoga salona dobili su u kategoriji bijelih pjenušavih vina Prestige extra brut Istenič, 2013 (1.), Muscat brut Vina Kauran, 2010 (2.) i Istenič No.1. brut, NV (3.)

U kategoriji ružičastih vina najbolje su ocijenjeni Petračev Bregh rosé 2017 (1.), Vipava 1894 Penina rosé brut 2017 (2.) i Ružica Vinodola, Vinske kuće Pavlomir, brut 2017(3). Svi rezultati mogu se naći na https://www.salonofsparklingwines.eu/competition

Prilikom dodijeljivanja priznanja, osnivačica mreže Salon of Sparkling wines dr. Nina Levičnik naglasila je važnost suradnje dvaju festivala u ideji promicanja znanja o pjenušavim vinima, a direktor ljubljanskog salona Rado Stojanovič ponovio je priču o prijateljstvu i sjetio se kako je sve počelo. »Prvi salon pjenušavih vina se rodio iz ljubavi prema pjenušavim vinima troje prijatelja, tada organizatora Slovenskog festivala vina, 2014. Tri godine kasnije je slovensko-hrvatsko prijateljstvo stvorilo 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu. U ovoj godini se priča o prijateljstvu i ljubavi prema pjenušavim vinima, koja govore univerzalni jezik, nastavlja s idejom nazdravljanja ujedinjenosti u različitosti te novim zajedničkim projektom, Vinskim univerzumom koji je, svoju premijeru doživio dan uoči zagrebačkoga Salona pjenušavih vina.Cilj i poruka posjetiteljima je ista od prvog izdanja salona širenje svijesti da se pjenušava vina ne piju samo za praznike i svečanosti i podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu. Stoga su i ove godine održane dvije besplatne radionice: prva - posebna, drukčija i prva takva u Hrvatskoj na jednom „klasičnom“ vinskom festivalu : „Prirodno“ (i) pjenušavo? powered by Label grand na kojoj se govorilo o tzv. prirodnim (pjenušavim) vinima koja su sve zastupljenija u vinskom svijetu, što nije samo trenutni trend/moda, već predstavlja budućnost... i prošlost. Zanimljivo kušanje i raspravu vodila je osinivačica mreže Salon of Sparkling wines , dr. Nina Levičnik, ljubiteljica i poznavateljica „prirodnih“ vina, a gosti su bili vinar Miha Kelhar iz vinarije Keltis i Mislav Jelić iz zagrebačkog vinskog bara Bastion no. 19. Druga radionica je bila već tradicionalna Susret u pjenušavoj čaši: Hrvatska & Slovenija na kojoj su se naslijepo kušala najbolje ocijenjena vina Hrvatske i Slovenije u parovima, pa su se tu našla pjenušava vina Sanabor (Lucidia brut 2015 & vinska kuća Pavlomir, 1288, 2016; Kurtalj Prestige Cuvée 2013 & Istenič Prestige Extra brut, 2013; Petrač Bregh rosé 2017 &Vipava 1894 Penina rosé brut 2017. Radionicu je vodila enologinja Ivana Nemet, jedna od predsjednica komisije na ocjenjivanju u Zagrebu.

I ovaj četvrti zagrebački salon pokazao je mnogim posjetiteljima čarobni svijet mjehurića, predstavio već poznate ali i neke nove proizvođače - i pjenušavu scenu, posebice hrvatsku, koja iz godine u godine raste, u kvaliteti i količini. Slovensku će pjenušavu scenu već za dva tjedna, 14.veljače, svi zainteresirani moći malo bolje upoznati u ljubljanskom hotelu Slon, na 7. Salonu penečih vin, Ljubljana. Ondje će biti nazočni i neki hrvatski izlagači ( Petrač, Vuglec, Pavlomir). Ulaznice se mogu kupiti na entriu: https://www.eventim.si/…/7-salon-penecih-v…/performance.html