Prvi Wine, olive & heritage festival u Jelsi na Hvaru od 23. do 26. svibnja!

Cilj je promocija domaćih hvarskih proizvođača u okviru pojma „mediteranske prehrane“

Izvor i foto: TZ Jelsa

Wine, olive & heritage festival 2019. se održava prvi put u Jelsi na otoku Hvaru od 23. do 26. svibnja ove godine. To je manifestacija koja će tijekom četiri dana uz domaće i strane sudionike promovirati kulturu otoka Hvara na više razina, a u prvom je planu promocija domaćih vina i maslinovih proizvoda otoka Hvara u suradnji s gostima festivala.

Festival je namijenjen domaćim i stranim turistima, a cilj je promocija domaćih hvarskih proizvođača u okviru pojma „mediteranske prehrane“ koja baštini „skup znanja i vještina o pažljivom odnosu prema prirodnim izvorima kopna i mora važnih za dostupnost hrane, kvalitetu životnog prostora i stabilnog ekološkog sustava“. Ideja festivala je da ga stvaraju lokalni ljudi svojim proizvodima i idejama, svojom željom za zajedničkim napretkom, ali i da uz goste-uzvanike nauče i nešto novo. Festival teži promovirati „sve najboje od Hvara“ na zabavnoj i edukativnoj razini. Službeni #hashtag : #najbojeodHvara #JelsaWOH

Festival se službeno otvara u četvrtak 23. svibnja u jelšanskom parku. Ondje će se održati gastro show s učenicima Ugostiteljske srednje škole uz predstavljenje njihovih jela mediteranske prehrane, kao i domaćih proizvoda udruga Trim i Faria. Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr, iz udruge „Održivi otok“ će pritom objasniti više o čitavom pokretu otoka i detaljima koji budu zanimali publiku uz navedena jela: Through four seasons, in our vineyards on Hvar / Mediteranean Diet// Četiri godišnja doba hvarskih vinograda / Mediteranska prehranaU petak i subotu, 24. i 25. svibnja, na rivi će se od 20h predstaviti svi sudionici festivala uz degustaciju lokalnih vina i ulja (dosada su se prijavile vinarije: Vina Carić, vina Pinjata, PZ Svirče, Mario Carić, Braća Plančić, Vina Huljić, Vina Tomić, Vina Plenković te ulje Radojković i ulje Curin). U petak je predviđena radionica o ekstra djevičanskom ulju u mediteranskoj prehrani Mirelle Žanetić te tematska tura s vodičem - obilazak najpoznatijih hvarskih vinarija i uljara s degustacijom u prekrasnim hvarskim krajolicima (cijena 250kn, prijave na: Info@tzjelsa.hr).

Istoga dana održat će se i izložba Lane Stojičević u Muzeju Općine Jelsa. U ovaj je festival uklopljen i Festival čakavice: u Svečanoj dvorani Općine Jelsa bit će upriličena kolažna izvedba djece uz recitacije, glumu, ples i pjesmu. U subotu, program počinje radionicom prof. Marije Vukelić„Mediteran u čaši vina (i u stihu)", slijedi obilazak vinarija, a od 19h „Bonkulović večer“: ponuda specijaliteta jelšanskih ugostitelja/restorana na rivi. Tema je mediteranska prehrana. Program će trajati do ponoći, a nastupit će i gosti: đakovački folklor te tamburaši.

Osim domaćih sudionika, na prvom Wine, olive & heritage festivalu predstavit će se i gosti iz Bugarske radionicom „ Diversity is Our Treasure/ indigenous Bulgarian & Croatian grape varieties „/ Raznolikost je naše blago /bugarske i hrvatske authotone vinske sorte. Predavačica je poznata bugarska enologinja Galina Niforou, (Wine MBA, BIWC Managing Director).

Zatvaranje festivala uz podjelu zahvalnica bit će u nedjelju, 26. svibnja u 11h.

Sve radionice su besplatne, izlet u vinarije se plaća 250kn. Prijave na Info@tzjelsa.hr . Veselimo se vašem dolasku i otkrivanju lokalnih vrijednosti otoka Hvara. #eatlocal

Organizator Festivala je TZ Jelsa, Info@tzjelsa.hr

PROGRAM

JELSA WO &H FESTIVAL, HVAR 2019.
23.05 – 26.05.2019.

ČETVRTAK, 23.05.2019.
19:00 Otvaranje festivala i predstavljanje programa u Parku.
Gastro show s učenicima Ugostiteljske srednje škole: tema su jela mediteranske prehrane. Prezentacija domaćih proizvoda iz udruga Trim i Faria. Glazbeni dio. Video projekcija.
Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr., Udruga ODRŽIVI OTOK: Četiri godišnja doba hvarskih vinograda / Mediteranska prehrana
20:00 – 9.Festival čakavice: dramoleti učenika u Svečanoj dvorani

PETAK, 24.05.2019.
10:00 Radionica Mirella Žanetić: Ekstra djevičansko ulje u mediteranskoj prehrani
12.00 Obilazak Jelse s učenicima Hotelijersko-turističkeškole
13:00 Organizirana tematska tura s vodičem: obilazak najpoznatijih hvarskih vinarija i uljara s degustacijom u prekrasnim hvarskim krajolicima (Prijave na mail, cijena: 250 kn)
16:30 Posjet Muzeju na izložbu Lane Stojićević (po izboru)
18:00 9. Festival čakavice u Svečanoj dvorani, kolažna izvedba djece uz recitacije, glumu, ples i pjesmu.
20:00 Wine & heritage event na rivi: prezentacija svih sudionika festivala na rivi uz degustaciju njihovih
Vina i ulja, udruga te opg-ova, popratni glazbeni dio.

SUBOTA, 25.05.2019.
10:00 Radionica Marija Vukelić: Mediteran u čaši vina (i u stihu)
13:00 Organizirana tematska tura s vodičem: obilazak hvarskih vinarija i uljara s degustacijom i uživanje u prekrasnim hvarskim krajolicima (Prijave na mail, cijena: 250 kn)
14:00 Izlet sa starim jedrenjacima udruge Lantina uz degustaciju hvarskih proizvoda
19:00 Bonkulović večer: ponuda specijaliteta Jelšanskih ugostitelja/restorana na rivi. Tema: mediteranska prehrana.
20:00 Wine & heritage event na rivi: prezentacija svih sudionika festivala na rivi uz degustaciju vina i ulja, udruga te OPG-ova. Popratni glazbeni dio.

20:00 Nastup đakovačkog folklora i tamburaša i autohtonih izričaja: Nastup Vinčac
Nastup kulturno umjetničkog društva „Naše Užonce“

NEDJELJA, 26.05.2019
11:00 MASTER CLASS by eng. Galina Niforou (Wine MBA, BIWC Managing Director)
„Diversity is Our Treasure/indigenous Bulgarian & Croatian grape varieties“
Raznolikost je naše blago /bugarske i hrvatske authotone vinske sorte

12:00 Zatvaranje festivala i podjela zahvalnica