Prva gastro izložba makarskih restorana

Makarska, subota, 21. rujna 2019.,Trg 156. brigade

Izvor i foto: Turizmoteka/ ŠKMER

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) pozivaju vas da u subotu popratite manifestaciju Makarska Gourmet Expo 2019. Riječ je o gastro izložbi ugostiteljskih objekata Makarske i okolnih mjesta koju organiziramo uz podršku Turističke zajednice grada Makarske s ciljem promocije lokalne gastronomije i podizanje kvalitete ugostiteljske ponude, a objedinjuje prezentaciju jela, kušanje, zabavni program i dodjelu priznanja najboljima.

Za tu prigodu na Trgu 156. brigade će se postaviti stol dug više desetaka metara na kojem će sudionici manifestacije (ekipe restorana, konoba i hotela) iznijeti tri slijeda (hladno u toplo jelo te desert) prethodno pripremljena u svojim objektima. Ocjenjivati će ih ŠKMER-ovi chefovi, ujedno međunarodni kulinarski suci, a zatim će svi posjetioci manifestacije imati priliku i kušati izložena jela. Pobjednik Makarska Gourmet Expoa 2019 će zavrijediti posebno mjesto u izdanju dvojezične publikacije "MAKARSKA menu 2020" te će biti imenovan ambasadorom makarske gastro ponude za narednih 12 mjeseci.Program 21.rujna:

10:00 Početak zabavnog programa uz KLAPU BERULIA
10:30 Izlaganje jela na uređenim stolovima
Fotografiranje izloženih jela i timova objekata – za potrebe medija i "MAKARSKA menu 2020 kuharice na hrvatskom i engleskom jeziku"
11:00 Ocjenjivanje jela
11:30 Prigodni program na pozornici
12:00 Predstavljanje i podjela jela svim gostima i posjetiteljima
13:00 Proglašenje najboljih jela po kategorijama te pobjednika manifestacije uz zajedničko fotografiranje i intervjue.
Prezentacije i degustacije na izlagačkim štandovima.

HOTEL MIRAMARE: Sljubljivanje jela i vina za sudionike manifestacije Makarska Gourmet Expo

(17-19 h, 20. rujna, hotel Miramare, Makarska)

Dan ranije (20. rujna), s početkom u 17 sati je edukacija u makarskom hotelu Miramare o sljubljivanju jela i vina u organizaciji Kuharske Akademije ŠKMER-a. Za okuse je zadužen tim Hamida Hadžića, chefa hotela Miramare i dugogodišnjeg voditelja kuhinje sarajevskog Holiday Inna koji je kuhao za Billa Clintona, Lady Dianu, Kirka Douglasa, Angelinu Jolie, Françoisa Mitterranda, Juana Antonia Samarancha i mnoge druge istaknute osobe. Vinsku priču i vrhunska vina na kušanje donose nam vinski znalci i distributeri Viking line iz Splita.

Na degustaciji imat ćemo prilike kušati i upariti s jelima crljenak Kraljevskih vinograda (Zadar), pošip Merga Victa s Korčulanskog vinogorja proizvođača Black Island Winery, Bolfanov traminac iz Zagorja, a poseban naglasak bit će na u svijetu nagrađenoj Cossetto Prima Luce malvaziji, OPG-a Andrea Cossetta iz Višnjana u Istri.
"Malvazija Prima Luce je osvojila zlato (95 bodova) na Decanteru (najprestižnijem natjecanju u Londonu) 2018. godine što je ogroman uspjeh, a dodajmo, bila je najviše rangirana malvazija iz 2017 god.. Na International Wine Challengeu 2018. godine je osvojila 95 bodova na te je proglašena najboljim bijelim svježim vinom iz Republike Hrvatske, te je svrstana među Top 5 takvih svjetskih vina" – poručili su iz Viking Linea.