PJENUŠCI, EDUKACIJA, GLAZBA – idealan doručak u vinogradu

PJENUŠAVI ERDUTSKI DORUČAK U VINOGRADU spojio je više generacija – od učenika Ugostiteljske škole, mladih i etabliranih vinara, do novinara, biciklista i razdraganih posjetitelja

Izvor i foto: Turizmoteka/TZ Osječko-baranske županije/Julio Frangen

Pjenušavi doručak Erdutskoga vinogorja održan je u vinogradima Siber, 11.09.2021. kao dio već renomiranog projekta Wine&Bike Tour Erdut koji se uspješno održava od 2014., spajajući vino, glazbu, sport i umjetnost.

Na doručku su se razdraganim posjetiteljima predstavile vinarije Siber, Erdutski vinogradi, Brzica, Antunović i premijerno ove godine - vinarija Royal Hill. Doručak su pripremili i posluživali učenici Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek stoga je i ovaj doručak, uz plešivički i srijemski, promovirao ugostiteljska zanimanja, znanja i vještine učenika i dodatno ih motivirao da nastave učiti za ova važna zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Na bogatom se stolu našlo mnogo slasnih zalogaja uz poznate slavonske nareske i suhomesnate proizvode Ravlić. Posebna atrakcija ove godine bila je ledena skulptura tvrtke IceProduct iz Osijeka, uz koju su bili nezaobilazni »selfiji« svih nazočnih. Partner događaja je TZ Osječko-baranske županije, koja se posebno potrudila ukrasiti lokacije u vinogradu biranim detaljima, jedinstvenim skulpturama od slame i angažmanom DJ Dade, čija je glazba bila savršeno uklopljena u događaj.

Pjenušava vina točila su se na početku događaja uz slavonski doručak, uz posebnu radionicu koju su održali domaćin Mladen Siber i Marija Vukelić, organizatorica ovoga događanja. Tom su prigodom gosti mogli saznati kojim se različitim metodama može napraviti pjenušac i kušati na licu mjesta popularni pét nat vinarije Siber (fr. pétillant naturel - prirodno pjenušavo vino), saznati što znači degoržiranje (fr. dégorgement) - uz kušanje »nedegoržiranog, mutnog pjenušaca (u etapi dozrijevanja).

Kao i u prijašnjim izdanjima pjenušavih doručaka, u 13h na programu je bio „En primeur Erduta“: vinarija Brzica predstavila je svoj, tek napunjeni Merlot 2014, vinarija Antunović – novu Graševinu Tradition Grande Selection 2017, nasljednicu poznate Graševine Premium, čija je berba 2013. osvojila platinastu nagradu na natjecanju Decanter; Erdutski vinogradi predstavili su Vrhunsku Graševinu 2020, vinarija Royal Hill – Blanc de noir 2020 (mirno vino), a vinarija Siber – crno aromatizirano slatko vino od cabernet sauvignona - Sibernet.
Nakon Doručka, gosti su nastavili istraživati erdutsko vinogorje, a navečer je na programu bila vinska degustacija erdutskih vinarija u dvorištu Erdutskih vinograda, uz koncert Natalie Dizdar... s pogledom na Dunav.