Slavonija: Najbolju voćnu rakiju šljivovicu proizvela je Destilerija Šimić iz Požege

16. edukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera Slavonije

Izvor i foto: HGK Osijek

Najbolju voćnu rakiju šljivovicu na 16. edukacijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera proizvela je Destilerija Šimić iz Požege, koja je i ukupni pobjednik ovog natjecanja koje organizira HGK - Županijska komora Osijek u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku i Općinom Semeljci.

Zoran Kovačević, predsjednik ŽK Osijek i Zlatko Šimić, vlasnik Destilerije Šimić, ukupni pobjednik natjecanja; Izvor: Agency ZOOM; Snimio: Željko Šepić.

Najboljom rakijom viljemovkom proglašena je rakija proizvođača Wild Boar Distillery iz Petrinje. Najbolju travaricu proizveo je Obrt Romić iz Nemetina. Najbolju komovicu ovogodišnjeg ocjenjivanja ima Siniša Brekalo iz Bijelog Brda, a najbolju lozovaču Đuro Kadić iz Našica. Najbolji liker od oraha proizveo je Obrt Trnjačani iz Starog Petrovog Sela, a liker od višnje Goran Banović iz Čepina.

Priznanja i nagrade pobjednicima ovogodišnjeg edukacijskog natjecanja uručio je Zoran Kovačević, predsjednik ŽK Osijek, u petak, 11. prosinca u Županijskoj komori Osijek.

Pobjednicima u sedam kategorija pripale su i posebne nagrade – inox i staklene boce – koje im je uručio Grga Lončarević, načelnik Općine Semeljci.

Na 16. edukacijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera bila su prijavljena ukupno 242 uzorka proizvođača iz cijele Hrvatske.

Od ukupnog broja uzoraka 176 je bilo voćnih rakija, među kojima je bilo najviše šljivovice (81 uzorak). Od ukupno 66 likera prijavljena na natjecanje, najviše je likera od višnje – 20. Svi uzorci su prošli fizikalno-kemijsku analizu. Organoleptičko ocjenjivanje provelo je potom 12 stručnih ocjenjivača pod vodstvom prof. dr. sc. Borislava Miličevića. Ukupno je 30 uzoraka zaslužilo zlatna odličja – 16 rakija i 14 likera, 78 ih je dobilo srebrnu i isto toliko brončanu medalju. Ovdje se nalaze rezultati 16. edukacijskog ocjenjivanja kvalitete voćnih rakija i likera u ŽK Osijeku.

Na svečanom proglašenju najbolje proizvođače rakija i likera pozdravili su Petar Lagator, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, i prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Docent Ante Lončarić je u ime ocjenjivačkog povjerenstva upoznao proizvođače s nedostacima koji su zamijećeni pri senzoričkom ocjenjivanju rakija i likera.