Makarska: IKKER 2020.

Natjecanje za najboljeg interregionalnog kuhara

Izvor i foto: Ikker 2020.

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija 18. i 19. veljače u makarskom hotelu Miramare organiziraju Interregionalni kup kuhara europskih regija - IKKER 2020. Radi se o manifestaciji koja se po šesti put održava uz podršku Grada Makarske, hotela Miramare i Biokovo te Grupacije Pivac, a objedinjuje natjecanja u kuhanju deset vrhunskih kuhara iz Crne Gore, Hrvatske, Rumunjske i Sjeverne Makedonije koji su lani pobijedili na natjecanjima u svojim državama te prezentacije ŠKMER-ovih partnera i edukaciju o suvremenim tehnikama pripreme ribe.

Dodajmo, profesionalni kuhari u Makarskoj se bore za titulu "najboljeg interregionalnog kuhara" pred međunarodnim ocjenjivačkim žirijem kojem je predsjednik Stevo Karapandža, a osim u pripremi tri slijeda jela sa zadanim namirnicama, u sklopu natjecanja u utorak odgovarat će na pitanja pred medijskim žirijem kako bi u 15 minuta predstavili sebe, recepte jela koja pripremaju i objekte u kojima rade. Natjecanje u kuhanju u aparthotelu Miramare je otvoreno za javnost, a odvijat će se u srijedu od 9 do 17 sati te će pobjednik biti proglašen na večeri za uzvanike i sudionike manifestacije.

Drugog dana manifestacije (srijeda) od 11 do 14 sati održat će se i besplatna Mediteŕranean Culinary Arts radionica za ugostitelje chefove i F&B managere "Sve iz mora" pod pokroviteljstvom tvrtke Centaurus, vlasnika lanca Gastro ribarnice Brač. ŠKMER-ovi chefovi će tom prilikom predstaviti vrhunske tehnike pripreme ribe s idejama za uvođenje novih jela i osvježenjima jelovnika. Radionica je besplatna, a broj mjesta ograničen, pa molimo zainteresirane da se prijavite e-mailom na info@skmer.hr ili pozivom na broj 099 3198 961.

Detaljni program manifestacije:

IKKER 2020
I N T E R R E G I O N A L N I K U H A R S K I
K U P E U R O P S K I H R E G I J A

18.2. – 19.2.2020.
Hotel MIRAMARE

 

UTORAK, 18.02.2020.

15:00 – 16:30

• natjecanje Grand Prix – medijski nastup
Natjecanje se sastojao od intervjua kuhara s novinarima od cca 15 minuta. Kuhar tijekom intervjua mora predstavio sebe, restoran/hotel u kojem radi i jela koja će raditi na natjecanju.

• natjecanje Stručni dio - praktični test kulinarskih vještina
19:00 Večer organizatora
otvaranje IKKER-a

SRIJEDA, 19.02.2020.

Natjecanje kuhara u boxu - IKKER GRAND PRIX
09:00 – 11:00 NATJECANJE, GRUPA 1
12:00 – 14:00 NATJECANJE, GRUPA 2
15:00 – 17:00 NATJECANJE, GRUPA 3

Detalji natjecanja:
Kuhari se natječu u boxu, vrijeme za mice en place, pripremu jela i serviranje, te uređenje boxa je 2 sata (120 minuta.)
Kuhari pripremaju MENI od 3 slijeda : juhu, toplo predjelo i glavno jelo, po 4 istovjetna tanjura od svakog jela.

NAMIRNICE KOJE OSIGURAVA ORGANIZATOR:
Juha: korjenasto povrće, teletina
Predjelo: jaja, janjetina
Glavno jelo: biftek, crno vino

Za svako jelo potrebno je napraviti i normativ za 4 osobe, te kratku recepturu.
Kuhari će dobiti zadane namirnice koje ih čekaju u boxu, po recepturi koju predaju. Za svako jelo kuharimogu donijeti do 5 namirnica po svoj želji, plus začine. U to mogu biti uključeni umaci i temeljci, već prije napravljeni koje natjecatelji donose sami.

11:00 – 14:00 Mediterranean Culinary Arts radionica za ugostitelje, pokrovitelj Centaurus

20:00 Večera - Svečano proglašenje pobjednika