Korčulanska Lumblija dobila zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla

Riječ je o tradicionalnom kolaču, okruglog oblika, dobiven pečenjem dizanog tijesta

Izvor i foto: Privredni.hr/I.G./Ministarstvo poljoprivrede


Ministarstvo poljoprivrede je na nacionalnoj razini zaštitilo naziv Lumblija kao zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Postupak zaštite naziva Lumblija pokrenuli su Viteško udruženje Kumpanjija Blato i Udruga maslinara Vela Luka koji su u zajedničkoj Specifikaciji proizvoda definirali postupak proizvodnje ovog proizvoda i opisali uzročno-posljedičnu povezanost Lumblije i otoka Korčule.

Riječ je o tradicionalnom kolaču, okruglog oblika, dobiven pečenjem dizanog tijesta. Izvana je tamnosmeđe boje, premazana varenikom ili rakijom i posuta šećerom. Svojstvenog je i punog orašasto-voćnog okusa, koji proizlazi iz sirovina korištenih za njenu pripravu, aromatičn po dodanim mirodijama i harmonična.

Tradicija izrade Lumblije ne samo da je zadržana i danas u otočkim domaćinstvima, već se s ciljem popularizacije tog proizvoda organiziraju degustacije i natjecanja u njezinom pečenju većinom na zapadnom dijelu otoka Korčule.

Nakon donošenja rješenja o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti slijedi postupak registracije ovog naziva na razini Europske unije.

Naziv Lumblijamogu koristiti samo proizvođači koji posjeduju Potvrdu o sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom koju izdaje delegirano tijelo ovlašteno od strane Ministarstva poljoprivrede.