Jubilarna 25. Vinistra: Vino kao lifestyle

I drugog dana Vinistre Žatika je bila prepuna. Ultimativni vinski događaj u Hrvatskoj i regiji poznat je po izvrsnom popratnom programu

Izvor i foto: Vinistra

 Čak dva sjajna istarska restorana predstavila su se ove subote na Vinistri u sklopu Plave Lagune Gourmeta. Vlasnik poznate umaške konobe Da Lorenzo Lorenzo Marušić, kreirao je meni simboličkog imena Tako ja kuham na kojem su se našli amuse bouche, mousse od sira i tartufa, carpaccio od cipla, juha od peršina, trilje od kamena i smokva kuhana u vinu. Damjanićev pjenušac Desiree, Tomazova Malvazija Avangarde 2017., Pilatova Sur lie Malvazija, 2015., Benvenutijev Cuvee Corona granade, 2015. pokazali su se odličnim odabirom vina.

Ivan Martić, chef Bacchusa, restorana i lounge bara hotela Parentium Plava laguna predstavio se Đirom po Istri koji se sastojao od morskog pjata, tortelina s koprivom i boškarinom, tagliate od odležanog ramsteaka i terine od sira s umakom od naranče. Uz ovaj meni odabrani su Ravallicov pjenušac Brigi, Matoševićeva Alba iz 2017., Benvenutijev Cuvee Caldierosso iz 2016., Damjanićev Cuvee Clemente crno iz 2013. i Geržinićev Muškat žuti iz 2017.

Na radionicama se uživalo u istarskom teranu odležanom u četiri vrste barriquea Garbellotto uz profesionalno vođenje sommeliera Filipa Savića. Savić se pridružio kolegici Manueli Maras i enologu Milanu Budinskom u vođenju vertikalne degustacije sedam berbi nagrađivanog Cabernet sauvignona Festige, a krčka vina s kamena predstavili su enolog Ivanka Rosati i krčki vinar Anton Katunar.

Davor Šišović, poznati istarski novinar i veliki gurman vodio je degustaciju zrelih istarskih sireva uz macerirane istarske malvazije.

„Istarske kravlje sireve odležane više od godinu dana spojili smo s maceriranim malvazijama koje su još nedovoljno poznata kategorija malvazija. Pokazali smo da ova kombinacija itekako ima svoje mjesto u našoj regionalnoj eno-gastronomiji. Spojili smo godinu dana star Gran istriano Špin s Damjanićevom Malvazijom classic maceriranom sedam dana, kravlji sir Vesna Loborika dvije godine star s Trapanovom Malvazijom Istraditional maceriranom devet dana, Veli Jože Latus godinu dana star s Malvazijom 210 Vina Laguna maceriranom sedam mjeseci, sir Težak Silvana Orbanića s premijernom Malvazijom Grum vinarije Cattunar maceriranom također sedam mjeseci i najkompleksniji sir „+2“ Latus star dvije godine s Malvazijom Virgo vinarije Capo maceriranom deset dana i Simfonijom Vinarije Drobac, kupažom malvazije i chardonnaya u omjeru 80:20 posto“, zaključio je Šišović.

Vinari i vinogradari mogli su se upoznati s novostima iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Upravljanju rizicima, tradicionalno su dodijeljene diplome za studensko vino studentima Stručnog studija vinarstva u Poreču, a na radionici Kako povećati prodaju vina putem modernih tehnologija, predstavljena je nova mobilna aplikacija LocalWineries, razvijena u suradnji s Vinistrom. Aplikacija za Android i iOS sustave za sada je dostupna na engleskom jeziku i na jednom mjestu objedinjuje istarske vinarije te prikazuje najbliže podrume s kontaktima i osnovnim informacijama o proizvođačima, ali i ponudu svih vinskih događaja.