Hrvatska kulinarski tim na kulinarskoj olimpijadi

Stuttgart, najveća i najuspješnija olimpijada od svog prvog izdanja davne 1900. godine

Izvor i foto: mint.hr

​Kulinarska olimpijada, koja se održava svake 4 godine, ove je godine održana u Stuttgartu, od 14. do 19. veljače, u sklopu sajma Intergastra, ujedno najveća i najuspješnija olimpijada od svog prvog izdanja davne 1900. godine.
Na Olimpijadi je sudjelovalo više od 2500 kuhara i slastičara iz 70-ak zemalja svijeta, a njihov je rad u živo pratilo 100.000 posjetitelja koji su uz kulinarska natjecanja imali priliku posjetiti i gastro sajam koji se paralelno odvijao u 10 paviljona.

Zadaća ocjenjivanja pripala je proslavljenim svjetskim kuharima i slastičarima koji su morali kušati i ocijeniti desetak tisuća radova. Najboljima su proglasili Norvešku te je ona novi Olimpijski pobjednik u kategoriji nacionalnih timova, dok je Švedska imala najbolju juniorsku ekipu.

Na ovom prestižnom svjetskom kulinarskom natjecanju predstavilo se više od trideset hrvatskih kuhara i slastičara u različitim natjecateljskim kategorijama. Hrvatski predstavnici zablistali su među mnoštvom natjecatelja te se ponosno vraćaju kući s osvojene dvije timske i šest individualnih brončanih te četiri individualne srebrne medalje.

Hrvatski kuhari i slastičari su uz osvojenje medalje, kućama ponijeli i nova znanja i vještine i pregršt nezaboravnih uspomena. Povezali su se s ponajboljim svjetskim kuharima te se motivirani za daljnji rad u struci. Novostečena znanja primjenjivat će i u svojim objektima te prenositi kolegama kroz razne radionice Hrvatske kulinarske akademije te tako podizati kvalitetu ugostiteljske ponude i objekta u Hrvatskoj.

Vrijedi istaknuti kako se hrvatski nacionalni tim predstavio u dvije prestiže kategorije natjecanja: "Restoran nacija", gdje je pripremom svečanog menija od 3 slijeda u 6 sati za 110 osoba osvojio brončanu medalju te „Chefs table“, gdje je za pripremu 7 sljedova jela za 12 osoba u 5 sati osvojio diplomu.

Srebrnom medaljom okitio se Ivan Đukić natjecanjem u individualnoj kategoriji kulinarska artistika - clasic Thai style carving, dok je u istoj kategoriji Dražen Šafar osvojio diplomu. Ivan Đukić također je osvojio i brončanu medalju u kategoriji kulinarska artistika - carving uživo.

Aktualna državna prvakinja u slastičarstvu, Sandra Jadek, briljirala je u individualnoj slastičarskoj kategoriji te je kući ponijela srebrnu medalju.

Regionalni tim Varaždinske županije svoja je znanja i vještine predstavio u postavi hladnog stola koji se sastojao od finger food-a, hladne plate, 3 predjela, svečanog menija u 5 sljedova, 4 različita deserta i petit four-a te je osvojio brončanu medalju.

Srebrnu medalju osvojio je Dinko Tomašić, mlada nada hrvatskog kulinarstva, za nastup u individualnoj kulinarskoj kategoriji. U istoj kategoriji broncu su osvojili Lovro Stančin, najmlađi hrvatski predstavnik, Antonio Bukvić i Tomislav Sabolić. Antonio i Tomislav broncu su ponijeli i u kulinarskoj artistici, a u toj kategoriji srebrom se okitio Erich Glavica. Tim „Chef.hr“ predstavio se u kategoriji cateringa te je za svoj nastup primio diplomu.