Dani hrvatskog pršuta u Dubrovniku

Istarski pršut Pisinium šampion

Izvor i foto: mint.hr

Dodjelom nagrada otvorena je najveća manifestacija hrvatskog pršuta na kojoj sudjeluju proizvođači sva četiri certificirana proizvoda, istarski, krčki, drniški i dalmatinski pršut. S osvojenih 93,86 bodova apsolutni pobjednik četvrtih Dana hrvatskog pršuta je istarski pršut pazinske tvrtke Pisinium. Ove je godine na ocjenjivanje pristiglo 11 uzoraka među kojima su zastupljeni svi certificirani hrvatski pršuti. Za razvoj proizvodnje pršuta dodijeljene su i posebne nagrade proizvođačima Željku Piliću iz drniške tvrtke BEL-CRO Trade i posthumno Miji Lešini osnivaču tvrke Mijukić Prom iz Runovića.

„U proizvodnju pršuta uključena je čitava obitelj, neprestano podižemo ljestvicu kvalitete, ulažemo u proizvodnju i promociju istarskog pršuta, pa je šampionska titula potvrda i poticaj da nastavimo dalje u istom smjeru“, istaknula je Hani Hreljak iz tvrtke Pisinium.

„Potencijal pršutarske proizvodnje je velik. Kroz protekle četiri godine proizvodnja je narasla 40 posto i sada članovi klastera proizvode oko 350 tisuća komada pršuta. Potencijal za rast je još i veći. Samo smanjenjem uvoza zamjenskih proizvoda i kontinuiranim rastom izvoza, našu proizvodnju kroz samo nekoliko godina možemo udvostručiti. Kada tome pridodamo podatak kako iz godine u godinu raste udio hrvatske sirovine u našim pršutanama, vidimo koliki je to doprinos razvoju gospodarstva u Hrvatskoj“, istaknuo je Darko Markotić, predsjednik klastera „Hrvatskog pršuta“.

Posebni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković na svečanom je otvorenju govorio o važnosti pršuta kroz povijest.

Izaslanica premijera, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević istaknula je značenje pršuta u gastronomskoj i turističkoj ponudi. Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK kazala je kako HGK potiče promociju pršuta, aktivno sudjeluje u izradi pravilnika i regulative na nacionalnoj razini usko vezanoj uz interese proizvođača, a Jelena Đugum, pomoćnica ministra poljoprivrede istaknula je kako je Danima hrvatskog pršuta započela manifestacija „Tjedan hrvatskih zaštićenih proizvoda“.