51. Sajam i izložba zagorskih vina

Zagorje je danas izuzetno bogata vinska regija iz koje stižu neka od najkvalitetnijih, najboljih, najskupljih i u svijetu najnagrađivanijih hrvatskih vina

Izvor i foto: visitzagorje.hr

U petak, 18. svibnja 2018. godine počinje 51. Sajam i izložba zagorskih vina, kojeg organiziraju Krapinsko – zagorska županija i Općina Bedekovčina. Sajam i izložba bit će održani u Bedekovčini na Bajerima gdje ćete moći degustirati vrhunska zagorska vina uz degustaciju zagorskih specijaliteta.

Pogled na zagorske brežuljke na kojima su rasuti brojni vinogradi predstavlja iskonsku okosnicu suživota s prirodom, a zagorski vinari znaju kako ljubav prema dobroj kapljici pretvoriti i u atraktivnu turističku priču kao i jedinstveni proizvod. Jer Zagorci žive od ljubavi spram prirode i prema prirodi, obrađujući stoljećima svoje njive i vinograde, a produkti ukusne gastronomije i vinska priča, samo su njen logičan slijed.

Zagorje je danas izuzetno bogata vinska regija iz koje stižu neka od najkvalitetnijih, najboljih, najskupljih i u svijetu najnagrađivanijih hrvatskih vina. Zagorje možemo zvati i kolijevkom svjetskih sorata vina, jer Zagorska belina (koju još nazivaju i začretska i smudna belina) roditelj je osamdeset svjetskih sorata.

Križanjem s pinotom nastao je chardonnay, a u Njemačkoj s tramincem i divljom lozom rajnski rizling. Belina (koja je bila poznata kao Qouais blanc i Heinisch weiss), pinot i traminac tri su najstarije sorte na svijetu. Iz nje je nastao i moslavac/furmint te rijetka sorta sokol koja se sada ponovno uzgaja u Zagorju. Uz kontinuirane edukacije i ulaganja Krapinsko – zagorske županije u ovu granu privrede, Zagorje se pozicioniralo na vinskoj karti Hrvatske kao destinacija koju je nemoguće zaobići kad je u pitanju potraga za kvalitetnom kapljicom.