ŠUMSKA KUPKA ZADIVILA JE I HRVATSKO NAJLJEPŠE SELO NA SVIJETU - SLUNJ

Miran protok Korane, sa pokojim jatom riba, uz obalu sa procvalim žutim lokvanjima, sve je to bila osnova za inspirativnu šumsku kupku

Izvor i foto: Turizmoteka/TZ Slunj

TZ Slunj nakon proglašenja najljepšeg sela na svijetu od strane UNWTO, nije se uljulalo u svojoj slavi, već žene entuzijasti koje vode TZ Slunj, pokreću projekt šumske kupke uz predivan krajolik Korane.

Većina putnika namjernika dolaze u Slunj uživati u prekrasnim pejsažima Rastoka, u raznim adrenalinskim sportovima ili pak uobičajenim planinarenju. Međutim ono što stanovnici Slunja čuvaju kao svoju oazu za predah i povezanost sa prirodom svakako je malo skriveni dio Korane koja nudi ljetno kupanje sa uređenim plažama, prekrasnu šetnicu duž velikog dijela tog dijela toka Korane sa šumom Jelvik koja je osmišljena i kao fitnes staza.

Kako usmena predaja je ona koja je najbolja preporuka za neke novosti o kojima se malo zna, tako je i direktorica TZ Jasmina Mrkonja čula o šumskoj kupki i uz veliki entuzijazam i uz orgnizaciju Snage šume /Forest Power održalo se predavanje i promotivna šetnja uz obalu tog dijela Korane te uz produžetak u samu šumu Jelvik.

Ono što čini šumskom kupkom djelotvornom je tišina sa odvojenosti od ljudi, cvrkut ptica, glasanje zvukova koji dolaze iz prirode, mirisi koje luči šumsko bilje a nadasve pogled u sve moguće nijanse zelenila.

Miran protok Korane, sa pokojim jatom riba, uz obalu sa procvalim žutim lokvanjima, sve je to bila osnova za inspirativnu šumsku kupku pod vodstvom certifiranog FT Hub vodiča i psihologa Danijele Medaković koja je i sama ostala zatečena svim tim ljepotama koje nudi još zatajni dio Slunja.

Kako je dan prije održano stručno predavanje da bi se ljudima približila sam tema, uz Danijelu Medaković i uvod Jasne Vukas predsjednice asocijacije Snaga Šume /Forest Power. dipl.ing.šumarstva Jadranka Roša i kao dr.ekologije obratila je pažnju na uzuse koja se trebaju poštivati u održavanju šuma i njenu bio raznolikost , jer bez zdrave šume nema niti onih zdravstvenih benefita koje pruža šumska kupka.

Potreban je daljnji rad da bi ovakav projekt zaživio i postao dodatni cjelogodišnji turistički proizvod Slunja. Širenjem smještajnih kapaciteta koji su u skladu sa prirodnim okolišem, Slunj neće biti samo prolazna destinacija jednodnevnih događaja nego i destinacija za duži boravak za uživanjem velikog broja sadržaja. Šumska kupka jedan je od novih trendova prirodnog wellnessa koji danas privlači nove osviještene turiste za koje Hrvatska postaje privlačna destinacija sa svojom netaknutom prirodom osobito na kontinentu.