Špancirfest 2017.

Varaždin, od 18. do 27.kolovoza 2017.

Izvor i foto: TZG Varaždina/Špancirfest

Svoju je priču Špancirfest započeo pričati prije devetnaest godina kao prvi ulični festival u Hrvatskoj, a danas je jedno od najposjećenijih nacionalnih festivalskih događanja. Ideja je Špancirfesta omogućiti sadržaje koji će tijekom deset festivalskih dana u svakom posjetitelju pobuditi osjećaj pripadnosti zajednici koja njeguje kreativno razmišljanje i slobodu izražavanja.

Festival okuplja profesionalne i amaterske umjetnike iz cijelog svijeta – od glazbenika raznih žanrova do uličnog teatra i multimedijalnih izvedbi – te varaždinsku povijesnu jezgru pretvara u umjetničku radionicu u kojoj sudjeluju i posjetitelji i umjetnici. Na Špancirfestu posjetitelji imaju jedinstvenu priliku upoznati razne umjetničke izričaje i aktivno sudjelovati u nekima od njih, a profesionalci iz kulturnih i kretivnih industrija razvijati svoja znanja i vještine te proširiti svoju mrežu poslovnih kontakata.

Koncertni program Špancirfesta ove se godine događa na čak četiri zasebno glazbeno profilirane pozornice: Kraljevska zona, vila Bedeković, Trg Miljenka Stančića i Trg kralja Tomislava (Korzo). Raznolikost je bila glavna misao vodilja kod sastavljanja programa pa su tako lokacije, ali i izvođači, odabrani kako bi posjetiteljima svakog festivalskog dana ponudili izbor, koji će zadovoljiti široku lepezu raznih ukusa.

Ulični program duša je Špancirfesta. Na ulicama i trgovima Špancirfesta će se ove godine odigrati 60-ak uličnih programa nekih od najzanimljivijih uličnih umjetnika iz Italije, Austrije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Velike Britanije i SAD-a, uličnih glazbenika i ostalih performera, koji svoju umjetnost predstavljaju u izravnom kontaktu s publikom. Za glazbu na ulici pobrinuti će se mladi, talentirani izvođači odabrani kao Heroji ulica Špancirfesta, a kao i uvijek, posebne lokacije rezervirane su za jam-sessione.

Na Kapucinskom trgu gostovat će, prvi puta u Hrvatskoj, mega-atrakcija Architects of Air. Riječ je o kupolama visokim i do 10 metara, ukupne površine 1400 četvornih metara s mnoštvom tunela koji zahvaljujući svjetlosnim efektima posjetiteljima pružaju nesvakidašnji doživljaj istraživanja labirinta. Architects of Air dosad su gostovali u 40 država na pet kontinenata, a na Kapucinskom trgu pružit će sate i sate užitka za sve generacije.

Moto Španciresta glasi “Pokreni svoju kreativnost”. Festival se već nekoliko godina strateški usmjerava prema ulozi katalizatora razvoja kulturnih i kreativnih industrija te stvaranju uvjeta za povezivanje umjetnika sa širokim tržištem. Uz to, Špancirfest želi posebnim programima potaknuti posjetitelje da aktivnim uključivanjem u razne ponuđene radionice ili programe istraže i svoju vlastitu, možda na prvi pogled skrivenu, kreativnost.

Ove godine Špancirfest ponovno donosi pregršt kreativnih programa poput Kreativniceu posebno uređenoj Uskoj ulici s 20-tak dizajnera svih grana dizajna, iznimno posjećenog i popularnog Parka kreative s brojnim radionicama, predstavama i glazbom za djecu i mlade.

Tu je i posebni program radionica za odrasle na temu Akupunkture grada, multimedije ili novih tehnologija, a novost je Špancir-art ulica smještena u Školskoj ulici, koja će postati atelje varaždinskih umjetnika na otvorenom. Kreativnost Špancirfesta odrazit će se i u instalacijama iz zraka poput stopalica, cipela, visećih ilustriranih lampi te ponovnim postavljanjem omiljenog motiva za fotografiranje – divovskog natpisa Špancirfest, koji je poslužio kao pozadina tisućama foto-uspomena prošle godine.

Kraljevska zona, nezaobilazno mjesto susreta zabave, gastronomije, glazbe, plesa i druženja postaje svojevrsno srce Špancirfesta koje donosi bogati glazbeni program na jedinstvenoj pozornici u Hrvatskoj, smještenoj u perivoju varaždinskog Staroga grada, između njegovih zidina i zapadnog bedema.
Program Špancirfesta možete vidjeti OVDJE.