Proljetna čarolija u Nacionalnom parku „Krka“: idealno odredište za obiteljske izlete i aktivno istraživanje prirode

Pješačke staze i biciklističke rute nadohvat ruke

Izvor i foto. Turizmoteka/NP Krka

Proljeće se najbolje može doživjeti u prirodi. Zato se otvaranje svih sadržaja u Nacionalnom parku „Krka“ kalendarski obično poklapa s prvim danima proljeća. Od 30. ožujka ponovno plove izletnički brodovi, kao i oni koji posjetitelje prevoze od Skradina do Skradinskog buka. Kako je ove godine i katolički Uskrs nešto ranije, tako su i predstojeći školski praznici idealna prilika da se zaputite na obiteljski izlet u Nacionalni park „Krka“.

Doživljaj za cijelu obitelj

Dan proveden u Parku nezaboravan je doživljaj za cijelu obitelj, pogotovo ako uključi i posjet Eko kampusu „Krka“ u Puljanima. Taj čaroban prostor na gornjem toku rijeke Krke nudi edukativno iskustvo koje će osobito oduševiti djecu.

Prilagođen najmlađima, kampus im pruža priliku da istraže Arheološku i Prirodoslovnu zbirku i Laboratorij prirode. Djeca mogu uživati u vanjskom igralištu i interaktivnim spravama za igru i učenje koje potiču njihovu znatiželju. Kroz cijeli kampus prolaze staze s edukativnim tablama i mediteranskim biljem, savršene za šetnju na svježem zraku i učenje o prirodi.

Posjet Eko kampusu ima dodatnu prednost zbog blizine spektakularnih slapova gornjeg toka rijeke Krke, poput njezina najvišeg slapa, Manojlovca. Obitelji mogu istraživati predivne vidikovce, šetati poučno-pješačkim stazama i doživjeti jedinstven osjećaj boravka u zaštićenoj prirodi.
U neposrednoj blizini nalaze se i ostaci rimskog vojnog logora Burnuma, arheološkog lokaliteta koji svjedoči o bogatoj povijesti toga područja. Arheološki nalazi s Burnuma izloženi su u Arheološkoj zbirci u kampusu.

Nacionalni park „Krka“ partner je na projektu e-Dječja kartica – Mudrica, pa korisnicima te aplikacije odobrava popust od 20 % na individualnu cijenu ulaznice za odrasle i djecu od sedam do osamnaest godina, koji se odnosi na sve kopnene lokalitete. Za djecu mlađu od sedam godina ulaz u Park oduvijek je slobodan.

Pješačke staze i biciklističke rute nadohvat ruke

Proljeće je idealno i za aktivno istraživanje čarobnih pejsaža našeg prekrasnog kraja. Krenite na rekreativni ili avanturistički izlet dvadeset dvjema poučno-pješačkim stazama, dugim ukupno 47 km, koje vode kroz raznolike krajolike i staništa. Šetajući uz obalu rijeke Krke, osjetit ćete spoj surove ljepote krša i životodajnih voda, upoznajući istovremeno bogat ekosustav toga područja.

Tri su staze kružne: Skradinski buk (1 900 m), Roški slap (1 360 m) i Manastir Krka (2 100 m). Od Skradinskog mosta do Skradinskog buka također vodi pješačka staza (3 400 m), koja je ujedno i biciklistička. Do toga, najdužeg slapa u Nacionalnom parku „Krka“ može se doći i s Lozovca, šumskom stazom (875 m). Najkraća staza u Parku, ona koja vodi do Bilušića buka, duga je 300 m, a najduža, Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, 8,5 km. Do Manojlovca, najvišeg slapa na rijeci Krki, vodi 360 m duga staza s vidikovcem. Ljepoti Ključice, utvrde iznikle iz kamena, može se diviti sa staze (1 450 m) koja iz Brnjice vodi do korita Čikole ili sa staze Ključica (1 600 m), na suprotnoj strani kanjona, koja završava vidikovcem s kojega se pruža spektakularni pogled na okolicu.

Za ljubitelje rekreacije na dvama kotačima, Nacionalni park „Krka“ nudi dvanaest biciklističkih ruta različitih težina, prilagođenih svim razinama tjelesne spreme. Otkrijte dublje dijelove Parka pedalirajući kroz prekrasne krajolike, bilo cestama bilo šumskim stazama. Želite li dodatnu dozu adrenalina, iznajmite električni bicikl, Pedelec, u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima i istražite gornji tok rijeke Krke na poseban način.

Ne zaboravite na pogodnosti koje vam donosi Klub prijatelja Krke. To je, prije svega, neograničeni ulaz u NP „Krka“ u razdoblju od godinu dana. Državljanima Republike Hrvatske članstvo je dostupno po cijeni od 50 eura za odrasle i 25 eura za djecu od sedam do osamnaest godina, koja će posjećivati Park u pratnji roditelja, a vrijedi godinu dana. Odrasli žitelji Šibensko-kninske županije učlanjenje u Klub plaćaju 13 eura, a djeca od sedam do osamnaest godina 6 eura.

Produženi vikend zove na Krku

Blagdanski i praznični dani oduvijek su vezani i za obiteljske izlete u Nacionalni park „Krka“. Radno vrijeme u ožujku je od devet do sedamnaest sati, a od ponedjeljka, 1. travnja, od osam do osamnaest sati. Zadnjeg vikenda u ožujku, u noći sa subote na nedjelju, prelazimo na ljetno računanje vremena, sat se pomiče unaprijed, pa ćemo u sunčevim zrakama moći uživati do kasnog poslijepodneva.

Na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, na Skradinskom buku i ove će se godine proslaviti uskrsni Emaus, tako da će hodočasnici toga dana do 13 sati u Nacionalni park „Krka“ moći ući besplatno.

Emaus je euharistijsko slavlje u spomen na Isusov susret nakon uskrsnuća sa svojim učenicima u Palestini. Okupljanje na Uskrsni ponedjeljak na Skradinskom buku počelo je 1996. godine, kada se tu prvi put okupio mali broj vjernika iz Skradina. Nakon toga ono je postalo tradicionalno, pa se danas toga dana u Nacionalnom parku okupi mnoštvo hodočasnika iz župa diljem Hrvatske, kako bi uživali u euharistijskom zajedništvu i blagovali posvećeni kruh u okruženju jedinstvene prirode. Naime, Skradinski buk, posljednji, sedmi Krkin slap, najduža je sedrena barijera na rijeci Krki i jedan od najneobičnijih i najljepših lokaliteta u Nacionalnom parku „Krka“.