Ove jeseni posjetite otok Cres i poklonite si savršen odmor u prirodi

Otok Cres prekrasan je u svako godišnje doba, ali je posebno lijep kada njime zavladaju jesenske boje

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Cres

 Šetnja, planinarenje i vožnja biciklom Cresom odličan su način za upoznati ovaj prekrasan otok, a lijepo vrijeme i ugodne temperature te stotine kilometara pješačkih i biciklističkih staza najbolja su pozivnica.

Otok Cres savršeno je prirodno lječilište zahvaljujući blagoj klimi, prekrasnim plažama, kristalno čistom moru i netaknutoj prirodi. Na otoku Cresu raste više od 1.400 različitih biljnih vrsta, a kadulja, smilje, mlječika, maslačak, kopriva i ostalo samoniklo i ljekovito bilje čine otok Cres pravim botaničkim vrtom. U istraživanju otoka zasigurno ćete sresti cresku ovcu koja je najčešće viđena životinja, jer ih na otoku ima nekoliko tisuća, ali i bjeloglavog supa obzirom da je Cres dom ove zaštićene vrste ptica - jedne od najvećih ptica letačica na svijetu. Za one malo hrabrije i dalje su na raspolaganju i prekrasne plaže, jedne od najljepših na svijetu, obzirom da je more i dalje vrlo ugodne temperature.

Netaknuta priroda i lijepo vrijeme tijekom cijele godine stvaraju brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom. Otok Cres nudi brojne atraktivne pješačke i biciklističke staze koje spajaju divljinu zaleđa sa svjetlucavom ljepotom obale. Istraživanje otoka odvest će vas i do zanimljivih povijesnih i kulturnih znamenitosti poput grada Cresa izgrađenog u venecijanskom stilu, antičkih naselja Lubenice i Beli ili starih ribarskih mjesta Valun i Martinšćica.

Listopad je tradicionalno na otoku Cresu u znaku berbe maslina, a ove se godine po prvi puta možete i sami okušati u berbi maslina uz organizirane vođene ture agencije Cres Fun & More koje će vam omogućiti da sudjelujete u čitavom procesu dobivanja maslinovog ulja: od branja maslina s domaćim ljudima do odlaska u cresku uljaru na preradu. U društvu lokalne obitelji upoznat ćete načine branja i obrade maslina od kojih nastaje svjetski poznato cresko ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Ukoliko ste se uz aktivan odmor zaželjeli i natjecanja najbolja prilika za posjetiti otok Cres bit će prvi vikend u studenom kada se održava popularni Cres – Lošinj trail. Cres – Lošinj trail je utrka sastavljena od dviju zasebnih etapa s tri težinske kategorije: Purple, Blue i Green, a natjecatelji biraju u kojoj kategoriji žele nastupiti i slijedom toga izabrati jedan ili oba dana ovog jedinstvenog događaja. Utrka će se održati 4. studenog na otoku Lošinju, a 5. studenog na otoku Cresu.

Nakon prekrasnog aktivnog dana u prirodi dozvolite nam da vas razmazimo uz domaću kuhinju baziranu na lokalnim namirnicama poput ribe, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, meda, sira ili creske janjetine koja je nadaleko poznata otočka delicija.
Ako je raznolikost drugo ime za bogatstvo, onda je otok Cres pravi biser i savršena destinacija za odmor jer je jedno od posljednjih mjesta gdje možete doživjeti Mediteran kakav je nekada bio.
Više informacija potražite na www.visitCres.hr