Nin

Ljekovito blato


Foto: Ilonka Kapetanović

Izvor i foto: TZG Nina

Lokalitet peloida - blata nalazi se usred Ninske lagune u blizini najdulje pješčane plaže u Hrvatskoj, poznate Kraljičine plaže. Nalazište je smješteno u prirodnoj oazi plitkih, dugih i pješčanih obala, daleko od industrijskih zona, odvojenih od izravnog prometa i većih cestovnih pravaca.
Još stari Rimljani prepoznali su blagotvornu učinkovitost ninskog blata na ljudsko zdravlje. O njegovom korištenju u Rimsko doba svjedoče tegule – okrugle cigle koje su u termama služile za prenošenje toplog zraka, a danas su pohranjene u Muzeju ninskih starina. Na lokaciji Punte pronađen je kip liburnskog božanstva Venere Anzotice iz 1. st. koja predstavlja božicu plodnosti i rodnosti što upućuje da su se na tom mjestu možda nalazile terme u prapovijesnom i rimskom dobu.


Pod nadzorom i u organizaciji medicinskog osoblja iz Opće bolnice iz Zadra, već gotovo pet desetljeća, blato se koristi za liječenje raznih tegoba. Rehabilitacija i oblaganje blatom provodi se u Lječilištu u Ninu tijekom ljetnih mjeseci: srpnju i kolovozu, a povremeno u lipnju te rujnu. Od pokretanja ljetne klinike na otvorenom ovdje je prema vođenim evidencijama preko 15.000 pacijenata prošlo kroz učinkovitu terapiju s ninskim ljekovitim blatom.
Ove godine ih je rekordan broj trenutno se liječi čak 292 pacijenta. Blato se vadi iz svog prirodnog okruženja uvijek svježe i vrhunske kvalitete te se aplicira na tijelo. Sastoji se od humusa i minerala nastalih raspadom raznih biljaka kroz višestoljetni prirodni proces miješanjem slatke vode i slanog mora u plitkoj laguni. U jutarnjim satima terapija započinje grupnom tjelovježbom, nakon vježbanja slijedi stavljanje peloida na tijelo.

 

Foto: Boris Kacan

U ugodnom prirodnom ambijentu na otvorenom prostoru pacijenti se zatim sunčaju na pješčanoj plaži dok se blato ne osuši na tijelu cca 30 minuta. Nakon toga slijedi ispiranje blata i plivanje u toplom moru što omogućava produljenje terapije. Zbog boljeg učinka navedena se procedura ponavlja dva puta u istom danu. Peloidna terapija traje od minimalnih 10 do maksimalnih 20 dana. Sunce je bitan element u liječenju jer omogućuje brzo sušenje blata na tijelu.

Foto: Marija Dejanović

Djelovanje ljekovitog peloida izražava se kroz fizički, mehanički i kemijski učinak. Prije upotrebe ljekovitog blata preporučamo konzultirajte medicinsko osoblje koje će vas stručno uputiti o načinu upotrebe o dužini aplikacija peloida na tijelo, višekratnom korištenju tijekom dana i dužini trajanja. Na peloidnu terapiju u organiziranu Ljetnu kliniku na otvorenom na lokaciji Ninskog blata pacijenti dolaze s dokumentacijom o bolesti, uputnicom liječnika obiteljske medicine ili fizijatra. Medicinsko osoblje svakome otvara karton u koji se upisuje tijek medicinskog tretmana na lječilištu, a po potrebi obavi se liječnički pregled.