Neočekivane priče pitomog goranskog gradića u novoj turi "Doživi Delnice"

Izvor: Turizmoteka       Foto: TZG Delnice

Autor: Jelena Holenko Pirc

Delnice su samozatajan i pitom gradić koji krije brojne, uzbudljive priče. Kako bi posjetiteljima Gorskog kotara pružili priliku da ga bolje upoznaju i dožive, vodičkinja Jelena Holenko Pirc (Lynx and Fox) i STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, u sklopu EU projekta ATLAS Interreg Italija – Hrvatska, osmislili su kreativnu, doživljajnu turu "Doživi Delnice - Live the Story of Delnice" koja će u sezoni i izvan nje gostima otkrivati vrijednu i raznoliku baštinu ovoga grada.

Terasa restorana Lovački dom u Delnicama s koje puca fantastičan pogled na taj gradić, bila je u petak idealna točka za početak pilot izdanja turističke ture "Doživi Delnice - Live the Story of Delnice" koju je osmislila Jelena Holenko Pirc, certificirani interpetacijski i turistički vodič i rođena Delničanka. Tura je bila namijenjena medijima, agencijama i ostalim turističkim dionicima, a u svakom sljedećem izdanju, delničke priče moći će otkrivati i drugi brojni gosti, posjetitelji Delnica i Gorskog kotara.

Sam početak ture bio je pravi užitak za osjetila jer je svoju priču o Delnicama naša domaćica započela kroz okuse, mirise i predmete koji je najsnažnije vežu za njen grad. Od ljekovitog bilja kojima Delničani stoljećima čuvaju svoje zdravlje, nadaleko poznatih likera Vida Arbanasa u čijim bocama rakiju oplemenjuje preko 60 goranskih trava i šumskog voća do brojnih knjiga iz kojih Jelena crpi znanje o svome kraju. Tu je i jedan od dobrih duhova goranskih šuma izrezbaren u drvetu, ali i Jelenina alrauna, grana s posebnim moćima iz goranske šume koju je priroda oblikovala na jedinstven način. Pronalaze je samo odabrani, no svi ostali na ovoj turi mogu saznati zastrašujuću, ali magičnu priču o nastanku alrauna.

Nakon impresivnog početka, put prema centru Delnica donio je ugodnu, opuštajuću šetnju kroz Park-šumu Japlenški vrh čiji je dio ograđen i pretvoren u gater Hrvatskih šuma u kojem obitava pitomo krdo jelena lopatara. Unatoč podijeljenim mišljenjima, mogućnost bliskog susreta s ovima lijepim životinjama predstavlja posebnu atrakciju za djecu. No, šetnja nije zadugo ostala opuštajuća jer je intenzivan zvuk zvona popraćen udarcima štapa iz dubine šume nagovijestio dolazak posebnog gosta pristiglog iz mjesta Crni Lug, koji pripada području Grada Delnice. Zvukove je uskoro upotpunila živopisna pojava od glave do pete kostimiranog pesnika koji je zorno i glasno pokazao kako neoženjeni Crnolužani u vrijeme poklada njeguju stoljećima neprekinutu tradiciju maškaranog običaja tjeranja zime. Velike životinjske glave, udarci štapovima, neobuzdani pokreti i zvonjava zvona pričvršćenih oko struka pesnika ostali su, uz veliku dozu straha, upisani u mnoga sjećanja iz djetinjstva.

Sudionici ture ubrzo su se oporavili od ovog "šokantnog" susreta kad ih je Jelena povela kroz još jednu osobitost šume, Ljubavnu stazu, koja je mnogim zaljubljenim Delničanima služila kao zaklon od znatiželjnih pogleda. Uz ljubavne stihove i sandučić za ljubavna pisma koji su u njoj mogu pronaći, bila je to idealna prilika i za jednu tužnu ljubavnu priču koja je prešla u legendu i to o nesretno zaljubljenoj Delničanki Jagodi.

Ljubavna staza dovela je sudionike ture do uistinu posebnog mjesta u Delnicama, gradskog parka u kojem se, baš kao i u šumi, krije niz iznenađenja. Tako ih je Jelena povela na putovanje u prošlost, u vrijeme Kraljevine SHS kad je društvena krema ovamo dolazila uživati u zračnoj kupci odnosno idealnoj nadmorskoj visini na kojoj se nalaze Delnice (700 m) i blagotvornom mirisu crnogorice. Reputaciju smirujuće zelene oaze uništio je iznenadni događaj o kojem je Jelena ispričala napetu priču, a svjedok mu je i jedan od spomenika iz tog vremena postavljen u parku i netaknut povijesnim promjenama. Kako napominje dogradonačelnica Grada Delnica, Katarina Mihelčić, koja se također pridružila turi i zajedno s Jelenom predstavila svoj grad, Delničani su zatvoreni, ali tolerantni i srčani. Onako kako prihvaćaju sve što je činilo njihovu prošlost (uključujući i spomenike), tako prihvaćaju i sve one koji su došli živjeti u njihov grad.

Jedan od njih je bio i Grga Marjanović, akademski slikar i profesor koji je, zajedno sa svojom suprugom, profesoricom klavira Nives Marjanović, ostavio dubok trag svojim djelima, ali i utjecajem na generacije Delničana. U parku se nalazi njegov atelje, u kojem nije mogao uživati za života, ali u kojem su pohranjena brojna djela ovog animalista uključujući i slavni crtež medvjeda, nagrađen na Prvom susretu europskih slikara animalista u Parizu. Njemu u čast u Delnicama se održavaju slikarske kolonije i kružoci, a neke od njegovih djela krase i sasvim neočekivane prostore poput cafea "Centar", sljedeće postaje na turi "Doživi Delnice - Live the Story of Delnice".

Uz originalnu uskrsnu gastronomsku delikatesu Gorskog kotara goranski nadjev ili kako je Gorani zovu "želudac" te uz još jedan liker Vida Arbanasa, sudionike ture pozdravila je i vlasnica ovog sadržajnog objekta, Tatjana Cindrić. "Već više od 30 godina trudimo se biti dio turističke ponude našega grada jer nam je želja podijeliti ljepote našeg kraja sa što većim brojem posjetitelja. Osim smještaja, prostora za manje skupove, u našem prostoru organiziramo izložbe radova lokalnih umjetnika i razne kulturne događaje, predavanja, a ostalim sadržajima pokušavamo zadovoljiti potrebe gostiju kako bi se što duže zadržali kod nas", naglasila je Tatjana Cindrić.

Nakon predaha, sudionike ture čekalo je još jedno iznenađenje, posjet Popovićevom mlinu, atrakciji skrivenoj u strogom centru Delnica koju Delničani mogu zahvaliti bračnom paru Mihelčić. Po povratku iz Amerike prije sto godina, višak novca, osim u gostionicu i trgovinu, odlučili su uložiti i u prvi električni mlin na ovim prostorima znajući da će struja uskoro stići u njihov kraj. Zahvaljujući brizi njihovih nasljednika, obitelji Beljan, danas se može razgledati i vidjeti kako radi fascinantni mehanizam mlina sa željeznim valjcima konstruiran u Budmipešti koji nalikuje na malu tvornicu te njegov puno običniji "brat", mlin s neke od vodenica na Rječini.
A putovanje u još dalju prošlost uslijedilo je na samom kraju ture, posjetom kući Rački, najstarijoj kući u Delnicama i spomeniku kulture. Obučena ovoga puta u svečanu delničku nošnju, Jelena Holenko povela je svoje goste u razgledavanje autentičnog interijera kojeg su čuvari baštine iz Etno udruge ''Prepelin'c'' i brojni Delničani ispunili različitim predmetima svakodnevice 18. stoljeća. Svaki od njih dočarava marljivost i snalažljivost Delničana te niz običaja od kojih je bio satkan njihov život poput nekih koje je Jelena demonstrirala svojim gostima pretvorivši ih u glavne aktere.

Tura "Doživi Delnice - Live the Story of Delnice" za kraj je donijela i nezaobilazni gastronomski povratak u prošlost, na koje je goste nadahnuto poveo vlasnik i glavni kuhar Kauzlarićevih dvora, Boris Kauzlarić. Kao pravom zaljubljeniku u gastro tradiciju želja mu je oživjeti stare recepte i vratiti tradiciju goranskih gostionica, krčmi i pansiona u kojima se kuhalo od sezonskih namirnica dobavljivih toga dana kod mesara ili na tržnici (pijac). Stoga je i svaki tanjur pričao svoju priču, juha od gljiva o carstvu lisičarki, vrganja i ostalih gljiva koje se mogu pronaći u šumama Gorskog kotara, sočna i mekana kokoš s nadjevom o vještini goranskih kuharica da od žilave peradi stvore sočan obrok i nahrane brojna usta pa do brzinskog kolača sa šljivama u danima s premalo vremena za razvlačenje tijesta kojeg u Kauzlarićevim dvorima upotpunjuju s domaćim sladoledom. Upravo je taj, rukom napravljen, sladoled bio najslađi autentični doživljaj kojim je uspješno okončana tura "Doživi Delnice - Live the Story of Delnice".

"Izuzetno sam zahvalna STEP RI znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci koji je prepoznao potencijal Gorskoga kotara i Delnica. Cilj projekta ATLAS, financiranog sredstvima programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, jest podržati gospodarski rast kroz inovativne oblike kulturnog turizma u cilju smanjenja sezonalnosti i kvalitetnog razvoja konkurentnosti turističkih destinacija što mi u Gorskom kotaru itekako trebamo. Vjerujem da će tura "Doživi Delnice" uspješno zaživjeti u svojoj kraćoj i duljoj varijanti te da će brojnim grupama i individualnim posjetiteljima pružiti priliku da upoznaju Grad Delnice i njegove osobitosti” istaknula je Jelena Holenko Pirc, kreatorica ture "Doživi Delnice".