Dalmatinska zagora ovog bi ljeta mogla biti turistički hit

Izvor i foto: HRT
Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/B.A./HRT

Hoteli i kampovi polako se otvaraju i u Dalmaciji. Idući vikend trebale bi se otvoriti granice s Mađarskom, Slovačkom i Češkom pa se očekuju gosti iz tih zemalja. Dalmatinska zagora ovo bi ljeto mogla biti najtraženija na turističkom tržištu. U srednjoj Dalmaciji nema puno kampova kao u Istri pa su kuće za odmor koje nude tišinu, samoću i čist zrak ovogodišnji ljetni imperativ. Posjetili smo Imotsku krajinu gdje je usprkos pandemiji ove godine registrirano novih 30 kuća za odmor. Sad ih je već 330.

U dubokom zelenilu uz rub Imotskog polja skrivene su tek izgrađene kuće za odmor. U ovoj najtežoj godini za hrvatski turizam obitelj Bajić nova je na tržištu, no nema predaje.

- Prvi gosti nam stižu 6. lipnja, to je potvrđena rezervacija. Ja se nadam da će i dalje pristizati rezervacije. Tržište je većinom zapadna Europa. Njemačka, Danska, Poljska..., kaže nam iznajmljivač Jeri Bajić.

Nije bilo otkaza?

- Nešto malo sitno skroz, kaže Bajić.

Susjedna obitelj Grabovac također vjeruje da nije sve izgubljeno. Dugo su u turizmu, a svoja vina plasiraju na Makarsku rivijeru udaljenu samo pola sata, odakle gosti dolaze na jednodnevne izlete.

- Neke privatne kontakte, odnosno direktne kontakte s našim gostima koji su rezervirali vrijeme za posjet podrumu i degustacije održavamo. Ljudi planiraju doći u Hrvatsku, kaže vinar Nikola Grabovac.

U  raskošnu vilu, također u Prološcu, prvi stižu Austrijanci. Cijena je 5000 kuna dnevno, a osim bazena i teniskih terena ima i svoju teretanu i saunu. Jedna je od rijetkih s pet kategoriziranih zvjezdica. Pedeset posto svih rezervacija u Imotskoj krajini trenutačno dolazi iz Austrije i Njemačke. Stoga, od 1. lipnja samo za njemačko tržište županijska turistička zajednica započinje kampanja o kućama za odmor u cijeloj Dalmatinskoj zagori.

- Lokvičići su inače fantastična destinacija s tri prirodna jezera, plus Prološko blato, Gradinama i raznim arheološkim nalazištima, i jedna su od najznačajnijih točaka budućega globalnog geoparka, ističe Luka Kolovrat, direktor TZ-a Imotski.

Imoćani i Makarani uputili su zajedničko pismo namjere i aplicirali jezera i Park prirode Biokovo za UNESCO-ov geopark. Vjeruju u pozitivan odgovor i nadaju se proglašenju geoparka 2022. godine.