Cres i Rab postali gigabitni otoci uz pomoć mikrovalnih radijskih veza

Novim transportnim tehnologijama otocima je omogućena gigabitna povezanost

Izvor i foto: Lider/www.lider-media

Autor: Astrid Elizabeth Pavleković

 

Početak turističke sezone Vipnet je obilježio predstavljanjem novih investicija u razvoj mreže i tehnologija na obali i otocima što omogućava stanovnicima lakšu edukaciju i poslovanje zahvaljujući Vipnetovim 5G funkcionalnostima implementiranima u mobilnu mrežu.

Novim transportnim tehnologijama otocima je omogućena gigabitna povezanost, a korištenjem 5G funkcionalnosti povećava se propusnost i pokrivenost mobilnom mrežom Vipnetovim korisnicima.

– Kao pripremu za turističku sezonu značajno smo povećali kapacitete i pokrivenost, te koristimo tehnologije koje će povećati performanse prema korisnicima. U ovoj sezoni napravili smo najveći broj tehničkih adaptacija do sad. Zadovoljni smo napretkom, te vjerujem da će sve ovo što radimo ostaviti traga i na edukaciju, na poslovne korisnike i turističku sezonu, te pomoći atraktivnim projektima edukacije kao što je STEMI, kazao je Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku.

Komentirajući DESI indeks Europske komisije, prema kojem je Hrvatska na začelju Europe po pitanju digitalne razvijenosti, ističe da je poseban problem kvaliteta internet priključaka.

– Dvije trećine Hrvatske su ruralni krajevi u kojima ne postoji dovoljno kvalitetna infrastruktura koja zadovoljava kriterije Digitalne Agende koje želimo ostvariti do 2020. godine, upozorava te dodaje da iz tog razloga u Vipnetu pronalaze odgovore kako riješiti problem broadbanda u ruralnoj Hrvatskoj na alternativne načine.

Preduvjet za razvoj 5G tehnologije

– Spajanje optike na otoke znači postavljanje podmorskih kablova što je dugotrajan i zahtjevan proces. U Vipnetu smo se odlučili na model gdje smo paralelno gradili optiku na primjer na Krku i nakon toga najmodernijim radio relejnim vezama s Krka prebacili kapacitete na Cres i Rab. Riječ je o posljednjim tehnološkim iskoracima u transportnim tehnologijama pomoću kojih uspijevamo postići gigabitne kapacitete koji su preduvjet za razvoj 5G-a, objašnjava Makar.

Kombiniranjem postojeće optičke mreže i modernih radio relejnih tehnologija, gigabitni telekom kapaciteti prenose se na udaljene otoke i osiguravaju performanse poput onih koje se postižu optičkom broadband infrastrukturom, ističe.

Nove funkcionalnosti predstavljene su upravo u srednjoj turističkoj školi Markantuna de Dominisa na Rabu koja je odabrana za eksperimentalni program kurikularne reforme i to pomoću novog STEMI robota na kojemu će generacije učenika ove škole imati priliku upoznavati STEM područje.

Nova verzija robota, u odnosu na prethodno izdanje, ima veće i otvorenije mogućnosti interakcije s robotom, pojednostavljen je proces slaganja, te je obogaćen edukativni sadržaj. Novost je i virtualni laboratorij u kojemu korisnici mogu iskusiti stvaranje tehnologije kroz realističan proces izrade STEMI robota.