WTTC: Bez državne podrške oporavak turističkog sektora nije moguć


Izvor: Turizmoteka           Foto: WTTC    

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam ( WTTC ) smatra da je potrebno odmah ukloniti tarife i poreze za putnike i putničku industriju. Kako bi se zadržalo okretanje kotača, tvrtkama su potrebni "vitalni, neograničeni i beskamatni zajmovi", kažu u WTTC-u.Više od 100 zemalja već provodi posebne mjere zaštite turističke industrije.

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam ( WTTC ) priznaje da je, usprkos ovoj „neviđenoj krizi“, prerano govoriti o oporavku sektora, ali upozorava da će prve zemlje koje se ponovo aktiviraju biti one koje su dobile potporu vlade. Očuvanje plaća, beskamatnih zajmova i ukidanje putničkih naknada tri su prijedloga koji smatraju vitalnim.

To tijelo koje predstavlja globalni privatni sektor izrazilo je zabrinutost zbog " nedostatka žurnosti u nekim vladama za rješavanje trenutnog problema", upozoravajući da će takav stav imati "razorni utjecaj", uglavnom na mala i srednja poduzeća.
Na početku krize WTTC je procijenio da turistički sektor može globalno izgubiti 50 milijuna radnih mjesta, a kasnije je tu procjenu povećao na 75 milijuna („Turistički sektor gubi milijun radnih mjesta dnevno“ ). Ako se želi izbjeći "ekonomski kolaps" svjetskog turističkog sektora koji donosi 10,4% BDP-a, mora se primijeniti plan koji ispunjava ove tri točke:

-Zaštitite plaće, prihode i radna mjesta milijuna ljudi koji su u riziku
-Vlade moraju davati vitalne, neograničene i beskamatne zajmove globalnim turističkim kompanijama, kao i malim i srednjim poduzećima
-Ukinuti carine i poreze za putnike i putničku industriju, a sve to mora stupiti na snagu odmah i na preporučeno razdoblje od 12 mjeseci

" Ne znamo kada će se ta noćna mora završiti, niti kada će započeti oporavak. Ono što znamo je da ako ne učimo iz najboljih praksi i vodimo brigu o ovom vrijednom sektoru, kad dođe vrijeme, neće se ništa reaktivirati, a društveni i ekonomski utjecaj trebati će godinama da se oporavi “, rekla je Gloria Guevara Manzo , predsjednica i WTTC CEO.

Za Guevaru Manzo "ako nema prihoda u turističkim tvrtkama, nema gotovine u opticaju, nema sredstava za plaću, još manje za plaćanje poreza", tako da pomoć tom sektoru "nije trošak, to je investicija kako bi se izbjegao kolaps turističke industrije i zemalje. "

Do sada postoji više od 100 zemalja koje su provele posebne mjere zaštite turističke industrije i njenih radnika.
Iz vizije WTTC-a prerano je govoriti o oporavku sektora, jer neće se svi istovremeno oporaviti. Ono što smatraju očiglednim jest da će reaktivacija ovisiti o poduzetim mjerama da se "zaštiti" turistički sektor i da će zemlje koje štite taj sektor biti prve koje će izaći iz krize nakon korona krize.