U Nürnbergu započinju borbu protiv apartmana

U Münchenu se već dijele kazne


Izvor: Turizmoteka             Foto: tourismus.nuernberg.de

Njemački grad Nürnberg vjerojatno će slijediti primjer Münchena i usvojiti mjeru protiv ponuda stanova za odmor na platformama poput Airbnb-a. Nakon što se mjera odobri, svatko tko svoj dom učini dostupnim gostima za odmor duže od osam tjedana godišnje može biti kažnjen do 500.000 eura.
Nürnberški ekonomski savjetnik Michael Fraas (CSU), koji je u siječnju još uvijek bio skeptičan u pogledu tog koraka, sada smatra da je statut koji su predložili Zeleni i SPD razuman. Studija koju je proveo ekonomski odjel pokazala je da je u 2017. oko 600 stanova za odmor u Nürnbergu bilo u potpunosti i trajno iznajmljeno gostima.
S više od 300.000 stanova u Nürnbergu, to ne zvuči kao masovna pojava. Međutim, javne vlasti ističu da je svake godine izgrađeno samo 1500 novih stanova, ali grad raste godinama, a cijene na stambenom tržištu naglo rastu. Osim toga, ekonomski odjel očekuje da će se broj turista u navodnom privatnom smještaju nastaviti povećavati.

Prema Airbnb-u, u Nürnbergu se preko platforme nudi oko 1800 smještajnih jedinica. Od toga, 55 posto su stanovi, ali gotovo svi se iznajmljuju samo “povremeno”. Gradsko vijeće Nürnberga procjenjuje da će Airbnb oglašavati oko 500 smještajnih kapaciteta koji su isključivo dostupni turistima, te dodaje još 100 stanova koji se mogu rezervirati putem drugih platformi.
Novi zakoni prvenstveno imaju za cilj smanjiti broj divljih smještajnih kapaciteta, koji su se povećali posljednjih godina. U Nürnbergu, oni koji koriste stan kao ured ili praksu bez dozvole ili ostavljaju slobodno više od tri mjeseca bez pokušaja iznajmljivanja, također će biti procesuirani u budućnosti.

Uz odobrenje gradskog vijeća, uprava će u početku stvoriti pet novih radnih mjesta za provedbu statuta. Zaposlenici trebaju biti zaposleni što je prije moguće i počet će raditi u nadolazećim mjesecima. Dugo su gradski čelnici izbjegavali te izdatke. Oni su radije zaposlili osoblje u gradskoj vijećnici za odobravanje novih stanova i planiranje građevinskih područja i socijalnih stanova. Međutim, cilj od 2200 novih stanova godišnje, koji je postavljen prije tri godine, još nije ostvaren, zaključuje kritički tamošnji odjel za ekonomiju.

München ocjenjuje svoj zakonuspješnim. Tamo je Dorothee Schiwy, službenica za socijalna pitanja, krajem studenoga 2018. o tim učincima izvijestila nadležni odbor. Četiri zaposlenika brinu se za klasične apartmane za odmor, a četiri za sobe koje se iznajmljuju medicinskim turistima. Od početka 2016. do kolovoza 2018. godine grad je izrekao kaznu od oko 190.000 eura vlasnicima neovlaštenih stanova za odmor i zatražio dodatnih 900.000 eura od iznajmljivača koji su smjestili medicinske turiste.Do kraja 2017. godine kazne izrečene u Münchenu bile su ograničene na 50.000 eura.