Turističke udruge u Njemačkoj zahtijevaju sastanak s kancelarkom Merkel

Nužan susret povodom izvanrednog stanja u putničkoj industriji


Izvor: Turizmoteka              Foto: Bundeskanzleramt.de

Zbog ekonomskih teškoća putničke industrije, njemačke vodeće turističke udruge zahtijevaju samit o turizmu na čelu s kancelarkom Angelom Merkel.
"Draga kancelarko, moramo razgovarati. Suočeni smo s krizom dramatičnih razmjera u kojoj nam je potrebna pomoć što je brže moguće ", upozorava Michael Frenzel, predsjednik Saveznog udruženja njemačke turističke industrije (BTW) i dodaje:" Bez fonda za spašavanje uz brzu, izravnu financijsku pomoć, nećemo opstati."

Prema Frenzel-u, zbog koronakrize, značajan dio njemačkih turističkih poduzeća "u opasnosti je da ode u stečaj u roku od nekoliko tjedana". Preko milijun radnih mjesta je u opasnosti premda nema vlastite krivnje. Turistička industrija je dosad uzalud čekala na financijsku potporu, navode udruge BTW, DRV, DTV, Dehoga, IHA, RDA i VIR, koje podržavaju suret s političarima.

Šef DRV-a Norbert Fiebig također ističe dramatičnu situaciju putničkih agencija i turoperatora. Rezervacije koje su već napravljene naknadno su otkazane zbog upozorenja o zabrani putovanja - što je rezultiralo ogromnim zahtjevima kupaca za povratom uloženog novca. "Osim potpuno izgubljenog novog posla, to je očito nadvladalo financijsku otpornost putničkih agencija i turoperatora", objašnjava Fiebig. Osim toga, patili su od nesigurnosti u planiranju i nedostatka perspektive za otvaranje turističkih destinacija.

S gledišta udruga, na potrebnom sastanku na vrhu trebalo bi prvenstveno razgovarati o tome koje se mjere potpore moraju poduzeti za turizam i turističku industriju, autobusna poduzeća, hotele, restorane i razne turističke djelatnosti u Njemačkoj kako bi se osigurao opstanak te industrije.
Iz udruga ističu da je turistička industrija jedan od najvećih poslodavaca u Njemačkoj. Turizam ima oko tri milijuna zaposlenih, a ta industrija čini četiri posto bruto dodane vrijednosti u toj zemlji.