Turističke agencije vjeruju u oporavak Thomasa Cook-a

Izvor : Turizmoteka          Foto: Thomas Cook

Unatoč ekonomskim teškoćama grupe, veliki dio putničkih agencija u Njemačkoj vjeruje da će Thomas Cook uspjeti u oporavku. To pokazuje i anketa za Counter vor9, u kojoj je sudjelovalo više od 400 putničkih agencija. Međutim, neke se agencije udaljavaju od brandova Grupe Thomas Cook.

Više od 50 posto ispitanika odgovorilo je da i dalje vjeruju Thomasu Cook-u i upravi te tvrtke. "Povjerenje je važan čimbenik u krizama, a mi možemo podržati Thomasa Cook-a s više rezervacija i prodaje", komentira jedan vlasnik turističke agencije. "Sada je na nama da nastavimo podržavati tog velikog organizatora i da mu pomognemo u njegovim teškim vremenima", kaže drugi.

Mnogi putnički agenti su odani, ali nisu sigurni

Ali postoji i neizvjesnost. Na primjer, oko 25 posto sudionika ankete kaže kako nerado rezerviraju pojedinačne usluge. Evo nekih njihovih izjava:
"Volimo rezervirati putovanja preko Thomas Cook-a. Thomas Cook je naš brand kuće već dugi niz godina i nikada nije bilo velikih problema, ali strah nas je nesigurnosti.“ "Tvrtka nema budućnost u srednjoročnom razdoblju", uvjeren je jedan ured, bilo da se tvrtka mora razbiti "ili da ga Kinezi preuzmu". Jedan drugi turistički agent kaže: "Već smo pokušavali pobjeći od TOC-a, jer oni plaćaju tako malo."

Agencije nisu impresionirane gubicima Thomasa Cook-a

Agencije do sada, uglavnom ipak nisu zabrinute zbog financijskih problema organizatora. Tako 50 posto anketiranih turističkih stručnjaka kaže kako ne bilježe strah od suradnje s Thomasom Cook-om Oko 38 posto kupaca aranžmana najviše je zabrinula najava prodaje Condora. Samo šest posto putničkih agenata prijavilo je "brojna pitanja" o sudbini Thomasa Cook-a. Više od 70 posto ispitanika u njemačkim agencijama izjavilo je da je Thomas Cook važan ili vrlo važan za njihovo poslovanje. Otprilike polovica odgovora dolazi od vlasnika putničkih agencija, a još jedna četvrtina od voditelja ureda.