Španjolska se okreće kamping segmentu i prenamjeni turističkih naselja

Izvor: Turizmoteka        Foto: camping.hr

Autor: Jerko Sladoljev

Kako smo neslužbeno saznali u tijeku je izrada strateške studije razvoja hrvatskog turizma post Covid a koja bi trebala definirati inpute daljnjeg ponašanja, prilagodbe i razvoja turističke ponude. Očekuje se barem srednjoročna prognoza adaptacije s obzirom na nove tržišne, socijalne, zdrastvene i druge okolnosti, a pogotovo vezane za one o zapošljavanju u tom sektoru. Dakle trebali bi saznati što će se mijenjati u odnosu na postojeću studiju i strateški plan razvoja i preporuke kako se što prije prilagoditi tim novim okolnostima koje nam nameće pandemija.

Tržišne okolnosti nameću nova pravila , slažu se ponovno karte na stolu i ono što je najvažnije potrebno je što prije saznati kako se okrenuti novim izazovima potražnje.

U međuvremenu tržište i konkurencija u okruženju ne spava. Španjolska je već objavila prve rezultate studije koju je naručila krovna kamping asocijacija za svoje članove od javne konzultantske kuće Deloitte.

Studija preporučuje brzo repozicioniranje sadašnjih velikih turističkih naselja koje bi se trebale već u narednom razdoblju djelomično prenamijeniti u kamping resorte kao jedan od prvorazrednih, prioritetnih i inovativnijih koncepata budućeg razvoja španjolskog turizma.

Studija bogato potkrijepljena brojkama i podacima , dokazuju kako u ovo pandemijsko vrijeme jedan od najprihvtljivijih segmenata ponude koji je bio u potražnji više atraktivan i najprirodniji za odmor je kamping sektor .

Brojke su u tom segmentu u odnosu na ostale ponude ekstremno skočile, a to dokazuje da je stvorena veća i nova vrijednost i atrakcija , sigurnosti, zdravlja i poželjnije odmaranje za cijelu obitelj, a nadasve prirodnost i harmoničnost suživota u odnosu na nove uvjete u okruženju.

Pandemija je regrutirala na tisuće novih kampista koji do jučer nisu ni sanjali o kamping ponudi, a pogotovo mladih obitelji pa je to turističkom sektoru Španjolske nametnula nova pravila prilagodbe.
Studija preporučuje španjolskim turističkim poslenicima da okrenu novu stranicu u razvoju i kroz procese transformacije, dio postojećih objekata i formi nuđenja, stvore inovativne camping resorte . Pri tome im uvelike pomaže industrija gradnje kamping mobilnih kućica koja nažalost trenutno ne stiže podmiriti sve trenutne naruđbe za sektor.

Trenutna prepreke u prenamjeni objekata su poteškoće u postojećim akvizicijima, upravljanje dozvolama za nove razvoje i prenamjene te ograničena financiranja od strane financijskih subjekata. U zaključku studije stručnjaci napominje da postoje i mnogi drugi putevi investiranja kako bi se sada pomoglo da nacionalna kamping ponuda Španjolske još više ojača i postane prilika za ulaganja privatnog kapitala velikih međunarodnim tvrtki.