Poslovi u turizmu (1. siječanj- 30.09. 2019.)

Izvor: Privredni.hr/L.G.      Foto: Pixabay

U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna na portalu MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac objavljeno je preko 12.000 radnih pozicija u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo', što je rast od jedan posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Sveukupno gledano, oglasi za kategoriju 'Turizam i ugostiteljstvo' činili su 21 posto ukupnog broja oglasa. U bazi životopisa za turizam nalazi se preko 98.000 životopisa, a ove godine je u toj kategoriji otvoreno 4.200 novih profila i uređeno više od 11.000 postojećih profila.

Rast broja oglasa je u skladu sa sezonom i općom situacijom na tržištu rada, smatra Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

„Domaći poslodavci su se ove godine bolje pripremili za sezonu i zaposlili veći broj radnika iz inozemstva jer im, neovisno o broju nezaposlenih prema evidenciji HZZ-a, pronalazak kadra u Hrvatskoj postaje sve veći izazov. Također, zbog činjenice da teško pronalaze radnike kod nas, inozemni poslodavci su značajno smanjili oglašavanje u Hrvatskoj i otvaraju se prema državama koje nisu članice EU“, kaže Žonja te ističe kako bi smo doskočili ovom problemu, potrebno je smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru, uložiti u edukaciju ljudi koji ostanu bez posla i prekvalificirati ih za rad u privatnom sektoru, a samim time i u turizmu.

Najtraženiji i dalje konobari i kuhari
Najtraženija zanimanja bila su: konobar/barmen, kuhar, pomoćni radnik u kuhinji, pomoćni kuhar, sobarica/spremačica i recepcionar. Na oglase u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo' zabilježeno je preko 97.000 prijava.

Najviše oglašenih radnih pozicija, osim za Zagreb i Zagrebačku županiju bilo je za Splitsko-dalmatinsku, Primorsko-goransku te Istarsku županiju. Slijede Zadarska, Dubrovačko-neretvanska te Šibensko-kninska županija. Među gradovima na obali, najviše radnih pozicija je oglašeno u Splitu te Dubrovniku, Poreču i Rijeci.

Što se tiče kvalifikacija potrebnih za zaposlenje u turizmu, u najvećem broju oglasa tražili su se minimalno kvalificirani radnici, dok u 59 posto natječaja iskustvo nije navedeno kao uvjet za zaposlenje. U oglasima u kojima se tražilo iskustvo prosječno je bila potrebna godina dana i deset mjeseci radnog iskustva.

restoran,kuhar

Poznavanje stranih jezika tražilo se u 36 posto oglasa, a poslodavci su najčešće bili u potrazi za radnicima koji se mogu sporazumjeti na engleskom jeziku.Dok se u svakom desetom natječaju za posao tražilo se poznavanje njemačkog jezika, a u samo 5 posto oglasa razumijevanje talijanskog jezika. Poznavanje rada na računalu postavljeno je kao uvjet za prijavu u svega 14 posto oglasa, slično kao i prošle godine. U 51 posto oglasa nudilo se stalno zaposlenje, dok je svaki četvrti poslodavac tražio honorarne, odnosno sezonske radnike.

Plaće u turizmu
Poslovi u turizmu se nalaze među najniže plaćenim zanimanjima, s plaćama koje su 17 posto niže od prosjeka. Najviše plaće imaju šefovi kuhinje i to 8.209 kuna, menadžeri ugostiteljstva 7.847 kuna, pizza majstori 6.026 kuna te kuhari 5.560 kuna. Prosječna plaća konobara iznosi 4.696 kuna. Važno je napomenuti da se radi o plaćama bez napojnica, koje tradicionalno čine dio plaće konobara, ali i kuhara. Gledano prema županijama, najviše plaće su u Dubrovačko-neretvanskoj, i Primorsko-goranskoj županiji, pokazuju podaci portala MojPosao.