Posljedice Brexita: Britanski putnici izbjegavaju putovanja u Europu

Prema ForwardKeysu " rezervacija za ljeto iz Velike Britanije u zemlje Europske unije manje su za 4,6% nego prošle godine"

Izvor: Turizmoteka/ForwardKeys              Foto: LIDER

Nesigurnost u vezi s Brexitom navodi britanske putnike da se okrenu od Europske unije. Umjesto toga, mnogi od njih rezerviraju odmor u Turskoj.
" EU rezervacije u Velikoj Britaniji znatno su usporile u prvom tromjesečju ove godine ", komentirao je Olivier Ponti, potpredsjednik ForwardKeysa.

Istaknuto je kako su glavna europska odredišta teško pogođena padom potražnje u Velikoj Britaniji. Nesigurnost zbog Brexita jako utječe na način na koji ljudi razmišljaju o planovima za odmor. Španjolska trenutno u Velikoj Britaniji bilježi pad od 7% za ljeto u odnosu na prošlu godinu. Grčka je bilježi pad 2,7%, Cipar 6,9%, a Portugal 10,6%.

Najnovije analize pokazuju porast od 14% u rezervacijama britanskih putnika prema neeuropskim destinacijama, što je dovelo do povratka Turske i Tunisa, na mjesto na kojem su bili Baleari i Kanarski otoci. Prema mišljenju stručnjaka, potražnja Turske je čak 31% veća nego prošle godine. Egipat i Jamajka također dobro napreduju.

Rezervacije u zračnom prometu za EU u Velikoj Britaniji također su se smanjile, ali za uskrsno razdoblje dolazak za posjetu Velike Britanije izgleda da nije pogođen. Više je rezervacija za 7,7%. Glavna tržišta su Njemačka, Nizozemska, Francuska, Švedska, Španjolska i Italija.