Portugal: Suočenje s posljedicama masovnog turizma

Gradovi se prazne


Izvor : Turizmoteka            Foto: visitportugal.com

Prema Svjetskoj turističkoj organizaciji Ujedinjenih naroda, Portugal je 2010. godine dočekao 6,8 milijuna stranih turista. Do 2016. godine taj je broj porastao na 18,2 milijuna , što je porast od 168 posto. Sveukupno, samo Japan je doživio veći porast posjetitelja u tom razdoblju.

Ovih dana portugalski ministar gospodarstva Manuel Caldeira Cabral izjavio je da su prihodi od turizma porasli za 17% u 2017. godini i za 14% u 2018.
Kao nagradu za ovaj uspjeh, lokalni stanovnici plaćaju vrlo visoku cijenu za turizam. Jednostavno, stanovnici Porta i Lisabona sve teže žive zadavljeni porastom cijene života. Potaknuti vrlo jeftinim letovima i tisućama kratkoročnih putovanja putem Airbnb-a , masovni turizam je doveo do porasta cijene stanova u tim gradovima za 20 posto. Plaće, s druge strane, ne slijede korak s tim povećanjem. Kao rezultat toga, tisuće stanovnika moraju napustiti svoje domove jer ne mogu plaćate takve stanarine. Zamislite, u Lisabonu devet turista dolazi na jednog stanovnika grada.

U Portu je osam turista po stanovniku; u Albufeiri, u Algarvu, su 39 turista po stanovniku. Za usporedbu, oko četiri turista dolazi na jedan u Londonu i pet na jednog u Barceloni. Od 7.500 Airbnb-ovih putnika u Lisabonu u 2015. godini, taj broj je skočio na 12.700 u 2018, što je povećanje od gotovo 70% u tri kratke godine.
Iako je koristan za cjelokupno gospodarstvo zemlje, masovni turizam predstavlja strukturne probleme.

Brz rast znači pretrpanost u velikim gradovima, osobito u srcu glavnih atrakcija. Kao rezultat toga, napetost raste između stanovnika gradova koje ova masa turista posjećuje. To se događa u Barceloni, Veneciji, Amsterdamu, Londonu, Madridu, Kyotu i Majorci. Na taj popis sada su dodani Lisabon i Porto.
Nekoliko stotina ljudi krenulo je na ulice Lisabona kako bi izrazili negodovanje. Poruke su jasne: "Zaustavite rast stanarina, zaustavite iseljavanje gradskog stanovništva" ili "Dosta turističkog smještaja". U središtu njihove pozornosti bilo je usvajanje zakona koji bi konačno regulirao broj kratkotrajnih stambenih jedinica tipa Airbnb u Portugalu.

Masovni turizam u Portugalu je posljedica uvođenje mjera koje je prethodna portugalska vlada uspostavila 2011. godine, nakon financijske krize koju je ta zemlja prolazila. Odlučili su se za masovno privlačenju stranih ulagača . Sada se traže rješenja kako bi se zadržali stanovnici u glavnom gradu, kako se Lisabon ne bi doživio sudbinu Venecije, od kojeg su, og grada ostale samo slikovite fasade. Venecija danas ima samo 55.000 stanovnika, u usporedbi s 175.000 stanovnika 1951. godine.