Njemački savezni ministar vanjskih poslova Heiko Maas vjeruje u ljetni odmor u EU; s ograničenjima


Izvor: Turizmoteka          Foto: bundesregierung.de

Na videokonferenciji ministar vanjskih poslova Heiko Maas i njegovih kolega iz deset najpopularnijih njemačkih destinacija za odmor složili su se da rade na otvaranju granica za turiste prije početka ljeta. Njemačka želi stvoriti uvjete da se odmor za putovanja omogući - ali samo pod odgovornim okolnostima, rekao je Maas na konferenciji za novinare u ponedjeljak. Cilj je pretvaranje upozorenja o putovanju u savjete za putovanja od 15. lipnja. Ipak, prema ministru, opet moramo vrlo jasno reći da se treba pripremiti da svugdje postoje ograničenja za mogući odmor - na plažama, u restoranima, u gradskim središtima.

Maas je prethodno razgovarao s europskim kolegama iz Bugarske, Grčke, Italije, Hrvatske, Malte, Austrije, Portugala, Slovenije, Španjolske i Cipra o tome kako se ovog ljeta postupno vratiti europskoj slobodi kretanja i turizma. Prema Maasu, postupak se mora temeljiti na procesu stanja zaraze i stoga ne može izgledati isto u svim zemljama - ni na nacionalnoj ni na regionalnoj razini.
Osim toga, zdravstvena pitanja trebaju biti u prvom planu umjesto poslovnih interesa, rekao je ministar vanjskih poslova. U svim će europskim zemljama za odmor ljeti postojati ograničenja kojima se putnici moraju prilagoditi - na primjer, na plažama, u restoranima i u gradskim središtima.

Bavarski premijer Markus Söder ne slaže se s takvom strategije odnosa prema odmoru ovoga ljeta. "Ne mislim poput Heiko Maasa-a da već danas možemo napraviti planove da ćemo se za mjesec dana vratiti u Italiju, Španjolsku ili Francusku," rekao je za, " Tagesschau ". Sve je to još uvijek na "vrlo tankom ledu" rekao je bavarski premijer.
Umjesto toga, Söder traži financijsku potporu za odmor u Njemačkoj. Traže se ili bonovi za odmor ili odbitci poreza.