Kako vlasništvo države utječe na rad hotela?


Izvor i foto: hotelintel.co
Autor: Graeme Kay

Kako vlasništvo države utječe na rad hotela? Ovo zvuči kao ispitno pitanje, pa što mislite? Ima li državno vlasništvo nadmoć? Zna li vlada najbolje kada je u pitanju zadovoljavanje potreba kupaca? Kako se razvilo vlasništvo države u ugostiteljstvu? Gdje bi, na zemlji, državno vlasništvo nad hotelima i danas mogla biti tema razgovora?
Kratki su odgovori "Ne", "Ne", "Loše" i "Kina", ali dr. Henry Tsai i suradnici s nizozemskog politehničkog sveučilišta u nedavnoj studiji* ispitali su utjecaj različitih vlasničkih struktura na učinak hotela u Kini, a nalazi su malo složeniji od očekivanih.
Kineski hotelski sektor značajno je porastao otkako je Deng Xiaoping došao na vlast 1978. godine, kada se ta zemlja pohvalila sa samo 16.000 hotelskih soba. Do 2014. broj soba je porastao na 1,5 milijuna, a turizam je sada vrlo važan dio kineske ekonomije, pa je stoga vrijedan pozornosti vlade. To povećanje dijelom je posljedica dolaska na tržište međunarodnih hotelskih lanaca kojima je dopušten ulazak u skladu s politikom otvorenih vrata, kao i domaće potražnje.

Država je zadržala vlasništvo u mnogim hotelima na javnim mjestima, i njihovi su rezultati slabiji od privatnih hotela i to za oko 10%. Istraživači sugeriraju da se ova slaba razina performansi može pripisati neuspjehu da se razdvoje uloge uprave i vlasništva, što rezultira nadgledanjem i kontrolom poslovanja.
Istraživači primjećuju da su u proteklih dvadeset godina institucionalni ulagači zaista bili utjecajni u Kini, pomažući financirati odmak od državne kontrole u hotelijerstvu, ali vlada i dalje vrši pritisak poticanjem ulaganja i ponekad pomažući tvrtkama da osiguraju financiranje na tržištima vrijednosnih papira.

Tri zaključka se dadu izvući iz te studije. Prije svega, da je vlasništvo države povezano s negativnim trendovima uspješnosti, i stoga bi bilo pametno da se kineska vlada povuče iz sektora i pronađe druge načine da nastavi pružati potporu toj industriji.
Drugo, u hotelima gdje država ima između 17% i 25% vlasništva bilježe se pozitivne performanse, no, ako je udio države veći bilježe se slabija poslovna uspješnost.
Konačno, iako bi strani ulagači trebali poboljšati rad kao rezultat stručnosti koju donose u pogledu tehnološkog i operativnog znanja, oni u Kini čine samo oko 3,5% ulaganja u hotelsku industriju, pa je time i njihov utjecaj premali da se osjete koristi.
Za Kinu je očito da politika otvaranja tržišta kapitala zemlje još nije dala željene rezultate, ali kako hotelske kompanije mogu raditi na privlačenju više stranih investitora kao alternative državnoj uključenosti, postoji značajan potencijal za povećanje standarda i performansi tamošnje hotelijerske industrije.

*Chen, Ming-Hsiang, Tsai, Henry i Lv, Wan Qing. (2018.). Učinci institucionalnog gospodarstva i vlasništva države na poslovanje hotelskih tvrtki u Kini, Journal of China Tourism Research, 14 (1), 20-41.