Italija: Booking.com pod istragom zbog "milijuna neplaćenog PDV-a"

Britanski porezni organi traže dokaze o plaćanju poreza od Booking.com, Amazon i Uber za prodaju roba ili usluga

Izvor: Turizmoteka                  Foto: Screenshot 

Booking.com bi mogao biti prisiljen platiti najmanje 150 milijuna eura neplaćenog PDV-a za privatni odmor koji je rezerviran putem njegovih web stranica, pokazuju izvještaji.
Talijanske vlasti navodno istražuju je li internetski div duguje porez na uplate između 2013. i 2018.
Plaćanja su bila za iznajmljivanje nekretnina koje su na toj stranici oglašavale privatne osobe, a ne profesionalno vođeni hoteli rezervirani putem web stranice, jer su oni već registrirani za plaćanje poreza. Booking.com smatra se posrednikom između privatnih vlasnika imovine i gostiju, a rezervacije smatra izravnim transakcijama između njih dvoje.

Ali oni koji su bliski istrazi rekli su za Financial Times da nedostatak automatskog sustava plaćanja PDV-a znači da porez često ostaje ne plaćen.
Talijanski tužitelji smatraju da je iznos od 150 milijuna eura "konzervativna procjena" za šestogodišnje razdoblje koja je temeljena na analizi prihoda tvrtke u Italiji i policijskim razgovorima s pojedincima koji koriste njezinu platformu.
Prošle godine talijanske vlasti kontaktirale su svoje kolege u Nizozemskoj, gdje se nalazi Booking.com, kako bi zatražili dokaze putem europskog istražnog naloga, ali Nizozemska je odbila suradnju, navodi FT.

Talijanske vlasti sada namjeravaju podnijeti revidirani Europski istražni nalog kako bi se slučaj pogurao naprijed. Nizozemsko tužiteljstvo odbilo je komentiranje, pozivajući se na povjerljivost.
Booking.com je rekao da ih talijanske vlasti nisu obavijestile ni o jednom pitanju. Dodao je i da oni plaćuje svojim smještajnim partnerima, poput onih koji iznajmljuju svoje nekretnine, i da to podliježe plaćanju PDV-a , no da „to je [njihova] odgovornost da to izravno prijave lokalnoj vlasti“ u EU.

Airbnb, koji također nudi nekretnine za iznajmljivanje u privatnom vlasništvu u ime talijanske vlade naplaćuje porez prije isplate, rekao je FT.
U ožujku je britanski UK's HM Revenue & Customs objavio 'poziv za dokaze' u pokušaju poboljšanja poštivanja PDV-a od strane pojedinaca koji koriste web stranice kao što su Booking.com, Amazon i Uber za prodaju roba ili usluga.