Holiday Barometer za 2021.

Europljani pesimističniji od Amerikanaca kada je u pitanju putovanje na odmor

Izvor i foto. Turizmoteka/ipsos.com

Europ Assistance ("EA") objavio je danas Holiday Barometer za 2021. godinu, koji je rezultat ankete koju je proveo Ipsos, svjetska tvrtka za istraživanje tržišta. Istraživanje među 14 000 ljudi iz 14 zemalja i tri kontinenta prati globalne trendove putovanja, a ove su godine postavljena pitanja o utjecaju pandemije na brojna područja, uključujući odnos prema putovanjima.
Evo nekih podataka iz te analize:

• 57% Europljana očekuje putovanje tijekom uobičajenog razdoblja ljetnih praznika, to je pad od šest posto u odnosu na 2019. godinu. Čak i s padom, više Europljana očekuje da će putovati nego Amerikanaca (50%), Kineza (53%) ili Tajlanđana (44%). Neke zemlje bilježe dvoznamenkasti pad u ljetnim planovima putovanja, poput Njemačke (-21 bod), Ujedinjenog Kraljevstva (-14 bodova) i Belgije (-12 bodova). Druge europske zemlje bilježe rast želje za putovanjima, uključujući Italiju (+6 bodova) i Poljsku (+5 bodova).
• Europljani izvještavaju kako su njihovi proračuni za putovanja pretrpjeli veći udarac od američkih kolega. Ukupni su europski proračuni za putovanja opali za više od 20% u odnosu na 2019., no američki su proračuni pali za samo 2%. Najveći pad zabilježen je u Španjolskoj (-30%), Francuskoj (-26%), Njemačkoj (-25%) i Italiji (-21%). Portugal je bio jedina zemlja iz ankete iz 2019. čiji su proračuni za putovanja ostali isti.
• Britanci, Belgijci i Amerikanci vode u optimizmu za putovanja u svijetu. Sve te tri zemlje vide kako se putovanja vraćaju u normalu 2022. ili 2023. Poljaci i Francuzi vode u anketi kada su u pitanju oni koji misle da se putovanja nikada neće vratiti u normalu.