ETC: Mješoviti izgledi za europsko ljeto

Izvor i foto: Turizmoteka/ETC

Dok Europa radi na ubrzavanju programa cijepljenja tijekom sljedećih mjeseci i kontroliranju širenja COVID-19, očekivano ublažavanje ograničenja pruža određenu nadu za putovanja u ljeto 2021. godine.
Tromjesečno izvješće Europske turističke komisije (ETC) „ Europski turistički trendovi i izgledi “ ističe da su unatoč preprekama s cjepivima posljednjih mjeseci, programi cijepljenja ključni za omogućavanje ponovnog pokretanja putovanja. Ovaj razlog za optimizam potkrijepljen je značajnom količinom zaostale potražnje koja se nakupila nakon višemjesečnih ograničenja putovanja, a podaci ETC-a pokazuju da je 56% Europljana spremno putovati do kraja kolovoza.

Najnovije prognoze procjenjuju da će međunarodni dolasci u Europu 2021. ostati 46% ispod razine iz 2019., a potpuni oporavak očekuje se tek 2024. godine.
Očekuje se da će EU-ov digitalni zeleni certifikat, koji se planira uvesti prije ljeta, podržati ponovno otvaranje europskih putovanja i turizma 2021. Predviđen kao alat za olakšavanje slobodnog i sigurnog kretanja građana u EU-u i šire, olakšat će razmjenu podataka kako bi se dokazalo da je osoba: cijepljena protiv COVID-19, ima negativan test ili se oporavila od COVID-19.

Izvršni direktor ETC-a, Eduardo Santander, napomenuo je: „Nakon tmurnih 12 mjeseci, konačno imamo razloga biti optimističniji u pogledu ljeta 2021. Uvođenje programa cijepljenja u Europi, iako otežano nekim preprekama, dokazalo je svoju učinkovitost u zaustavljanje stopa zaraze COVID-19. U međuvremenu, predloženi EU digitalni zeleni certifikat otvara vrata odredištima širom Europe da pozdrave europske i međunarodne putnike u nadolazećoj sezoni, mnogo ranije nego što smo mislili. Ono što je sada potrebno za oživljavanje povjerenja potrošača je jasnoća komunikacije u vezi s primjenjivim pravilima putovanja i brzo uvođenje EU certifikata. "

Europske destinacije bilježe velike padove 2021. godine

Europska odredišta nastavila su bilježiti veliki pad dolazaka turista u prvom tromjesečju 2021. godine, pri čemu je svako drugo palo preko 90% na temelju najnovijih dostupnih podataka. Najveći pad zabilježen je u Austriji (-99%), gdje su postojala stroga pravila ulaska, i na Islandu (-97%), gdje su potpuno cijepljeni posjetitelji oslobođeni testiranja i karantene po dolasku. Brojne destinacije u Srednjoj / Istočnoj Europi, zajedno s Ciprom, Slovenijom i Finskom, bile su među najviše pogođenim (-93%). Monako (-41%) je jedina destinacija koja nije premašila pad od 50%.

Industrija još uvijek propada, ali emitivna tržišta Velike Britanije i SAD-a pružaju tračak nade

Posljednjih dvanaest mjeseci bilo je posebno mračno za zrakoplovnu industriju, s podacima o europskom zračnom prometu za ožujak 2021. koji pokazuju pad od 68,9% u odnosu na ožujak 2019. Međutim, u usporedbi sa padom od 70,9% u veljači, nada je na horizontu. Što se tiče ugostiteljstva, popunjenost europskih hotela i dalje je stalno niža nego u drugim glavnim globalnim regijama. Zabranjena ograničenja putovanja u cijeloj regiji značila su da je njezin oporavak do sada zaostajao za oporavkom ostalih ključnih tržišta, uključujući SAD i Kinu.
Izgledi se, međutim, uljepšavaju za turističku industriju s mogućnošću oživljavanja odlaznih tržišta Velike Britanije i SAD-a s obzirom na bržu stopu inokulacija protiv COVID-19 u tim zemljama. Planovi britanske vlade da započne s ukidanjem ograničenja putovanja nakon 17. svibnja već su rezultirali porastom broja rezervacija za odmor u Velikoj Britaniji, uglavnom prema južnoeuropskim odredištima poput Španjolske, Grčke, Portugala, Cipra i Turske. Dalje prema zapadu u SAD-u, potpuno cijepljenim građanima sada je omogućeno međunarodno putovanje, što također pruža osjećaj optimizma za mnoge europske zemlje. Kako se broj Amerikanaca cijepljenih protiv COVID-19 penje, ljetne prognoze rastu prema gore jer EU razmatra dopuštanje ulaska nakon dokaza o cijepljenju.

Izgubljeni ljetni scenarij - prilika za domaća putovanja

S obzirom na to da je općenito stanovništvo kao i uvijek željno uživati u prijeko potrebnom odmoru i oporavku, zaostala potražnja za putovanjem, podržana prisilnom štednjom, vjerojatno će značiti da će se mnogi okrenuti svojoj domaćoj ponudi putovanja. Prošlo ljeto rezultiralo je visokim stupnjem domaće zamjene zbog zabranjenih putnih smjernica: kao udio u ukupnom putovanju unutar europskih odredišta, domaća su putovanja skočila sa 55% u 2019. na 69% u 2020. godini.
U slučaju kontinuiranog zaključavanja i ozbiljnih ograničenja, utjecaj bi bio najjači u južnoj i mediteranskoj Europi, jer se ta odredišta uglavnom više oslanjaju na međunarodne putnike.
Cjelovito izvješće i infografiku možete preuzeti s korporativne web stranice ETC-a pod sljedećom poveznicom: https://etc-corporate.org/reports/european-tourism-2021-trends-prospects-q1-2021/