Dva scenarija za turističku 2021.

UNWTO: Turistički dolasci u svijetu smanjeni u siječnju ove godine za 87 posto

Izvor i foto: Turizmoteka/UNWTO

Razorni utjecaj pandemije COVID-19 na globalni turizam nastavio se i u 2021. godini, a novi podaci pokazuju pad međunarodnih dolazaka turista za 87% u siječnju 2021. u odnosu na 2020. Izgledi za ostatak godine ostaju neizvjesni. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i dalje poziva na jaču koordinaciju putničkih protokola između zemalja kako bi se osiguralo sigurno ponovno pokretanje turizma i izbjegla nova godina velikih gubitaka u tom sektoru.

Nakon teške 2020. godine, globalni turizam pretrpio je daljnje neuspjehe početkom ove godine, jer su zemlje pooštrile ograničenja putovanja kao odgovor na nove epidemije virusa. Prema najnovijem izdanju UNWTO-ovog Svjetskog turističkog barometra , sve su svjetske regije nastavile bilježiti veliki pad dolazaka turista u prvom mjesecu ove godine. Obavezna testiranja, karantena i, u nekim slučajevima, potpuno zatvaranje granica, spriječili su nastavak međunarodnih putovanja. Uz to, brzina i raspodjela uvođenja cijepljenja bili su sporiji nego što se očekivalo, što je dodatno odgodilo ponovno pokretanje turizma.

Azija i Tihi ocean (-96%), regija koja i dalje ima najvišu razinu ograničenja putovanja, zabilježila je najveći pad međunarodnih dolazaka u siječnju. Europa i Afrika bilježe pad od 85% u dolascima, dok je Bliski Istok zabilježio pad od 84%. Međunarodni dolasci u Ameriku smanjili su se za 77% u siječnju, nakon nešto boljih rezultata u posljednjem tromjesečju 2020.

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili rekao je: „2020. je bila najgora godina u turizmu. Međunarodna zajednica mora poduzeti snažne i hitne mjere kako bi osigurala svjetliju 2021. Poboljšana koordinacija između zemalja i usklađeni putni i zdravstveni protokoli ključni su za vraćanje povjerenja u turizam i omogućavanje sigurnog nastavka međunarodnih putovanja uoči vrhunca ljetne sezone na sjevernoj polutki. "

Outlook za 2021. godinu

Sa 32% svih globalnih odredišta potpuno zatvorenih za međunarodne turiste početkom veljače, UNWTO predviđa izazovnih prve mjesece 2021. za globalni turizam.

Na temelju trenutnih trendova, UNWTO očekuje pad međunarodnih dolazaka turista za oko 85% u prvom tromjesečju 2021. u odnosu na 2019. To bi predstavljalo gubitak od oko 260 milijuna međunarodnih dolazaka u usporedbi s razinama prije pandemije. Gledajući unaprijed, UNWTO je izložio dva scenarija za 2021. godinu koji razmatraju mogući oporavak međunarodnih putovanja u drugoj polovici godine.

Procjena se temelji na brojnim čimbenicima, ponajviše velikom ukidanju ograničenja putovanja, uspjehu programa cijepljenja ili uvođenju usklađenih protokola poput Digitalnog zelenog certifikata koji planira Europska komisija.
Prvi scenarij ukazuje na oporavak u srpnju, što bi rezultiralo povećanjem međunarodnih dolazaka za 2021. godinu za 66% u odnosu na povijesne najniže razine 2020. U tom bi slučaju dolasci i dalje bili 55% ispod razina zabilježenih u 2019. godini.

Drugi scenarij razmatra potencijalni oporavak u rujnu, što će dovesti do porasta dolazaka za 22% u odnosu na prošlu godinu. Ipak, to bi bilo 67% ispod razine iz 2019. godine.